Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Μπορούν οι Δήμοι να γλιτώσουν χρήματα εάν προσλάβουν προσωπικό; - Τι ανέδειξε περίπτωση στο Δήμο Ζηρού

http://www.atpreveza.gr/

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζηρού, αναδείχθηκε ένα ζήτημα που απασχολεί ως πολιτικό θέμα, πολλούς Δήμους της χώρας.

Ειδικότερα, ιδιώτης με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας, ζητά από το Δήμο Ζηρού να του καταβάλει ποσό των 46.494,00 € για εργασίες συντήρησης δικτύων ύδρευσης που έκανε στις Τοπικές Κοινότητες Θεσπρωτικού, Άσσου, Νικολιτσίου, Πολυσταφύλου, Ριζοβουνίου, Γαλατά, Παπαδατών, Μελιανών, Κρανέας και στην Δημοτική Κοινότητα Φιλιππιάδας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του έτους 2015, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα δελτία εργασίας που εξέδωσαν οι Πρόεδροι των ανωτέρω Κοινοτήτων.
Οι εργασίες αυτές εκτελέσθηκαν δυνάμει των συμβάσεων που σύναψε ο εργολάβος με τον Δήμο Ζηρού. Ο Δήμος  δεν αμφισβητεί τις εκτελεσθείσες εργασίες και την οφειλή, οπότε και περαιτέρω δικαστική διένεξη δια της ασκήσεως ανακοπής θα τον βαρύνει με επιπλέον δικαστικά έξοδα και τόκους υπερημερίας καθώς δεν υπάρχει βάσιμη δυνατότητα ευδοκίμησής της. Το ίδιο εισηγήθηκε και η νομική υπηρεσία του Δήμου και κατά συνέπεια το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην καταβολή των χρημάτων, χωρίς να ασκήσει ανακοπή.
Παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής είπε τα εξής : «Υπήρχαν συμβάσεις με τον εργολάβο οι οποίες δεν κατέστη δυνατόν να εγκριθούν από τον επίτροπο, επειδή ο εργολάβος δεν είχε κάνει έναρξη εργασιών για υδραυλικές εργασίες. Οι εργασίες αυτές έχουν εκτελεσθεί, πρωτόδικα το δικαστήριο είναι υπέρ του εργολάβου, εμείς φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα εγκρίνει αν γίνει ανακοπή ή όχι κατά της διαταγής πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας. Πρόταση δική μας είναι να μην προχωρήσουμε δικαστικά αφού αναγνωρίζουμε τις εργασίες και θα προσπαθήσουμε την δαπάνη αυτή να την εντάξουμε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές».
Παίρνοντας το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μενέλαος Γείτονας ανέφερε: «Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον εργολάβο και αν του χρωστάει ο Δήμος ας τα πάρει, όμως έχω πει πολλές φορές εδώ σε αυτή την αίθουσα ότι είμαστε αντίθετοι με τον τρόπο που ο Δήμος αναθέτει αυτές τις εργασίες, τις οποίες θα μπορούσε να τις κάνει μόνος του ο Δήμος με δικά του μηχανήματα και δικό του προσωπικό και να στοιχίζουν τα μισά και λιγότερα χρήματα», ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιάννος επισήμανε: «Από την απόφαση του δικαστηρίου προκύπτει ότι οφείλουμε στον εργολάβο 46.000,00 € για χρονικό διάστημα επτά μηνών, άρα η δαπάνη είναι πάνω από 80.000,00 € το χρόνο. Κάθε βλάβη κοστολογείται με διακόσια ευρώ και οι περισσότερες βλάβες θέλουν ένα ανταλλακτικό των δέκα ευρώ και μια ώρα την τσάπα. Συμφωνώ με την άποψη του κ. Γείτονα ότι ο Δήμος αν είχε ένα υδραυλικό και ένα μηχάνημα το κόστος για την αποκατάσταση των βλαβών θα ήταν το μισό και ακόμη μικρότερο».
Η πρόταση των συμβούλων της ελάσσονος αντιπολίτευσης είναι πολύ σοβαρή. Γλιτώνει ή όχι χρήματα ο Δήμος Ζηρού –και κατ΄επέκταση όλοι οι Δήμοι της χώρας- εφόσον προσλάβουν προσωπικό για ανάλογες εργασίες; Θα είναι ποιοτικότερες οι υπηρεσίες και πιο γρήγορες χρονικά οι επεμβάσεις; Έχει κάνει η ΚΕΔΕ μελέτη για το τι συμφέρει περισσότερο τους Δήμους, ώστε να το προτείνει στα κυβερνητικά κλιμάκια και τους Θεσμούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου