Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Λακκιώτικη Πνευματική Δημιουργία: Οι Συγγραφείς και τα Βιβλία τους

Του Χαράλαμπου Δράκου

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νικολάου Νίκος στο βήμα.
Στις θέσεις του προεδρείου: ο Γεώργιος Γιάννος στο μέσον συντονιστής, δεξιά του ο Λαοκράτης Βάσσης και αριστερά του ο Τάκης Παπαδημητρίου.
Στις 7 Αυγούστου 2016 έγινε η εκδήλωση «Λακιώτικη Πνευματική Δημιουργία», που διοργάνωσε ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος πρώην Δήμου Θεσπρωτικού, σε συνεργασία με την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗ­ΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, υπό την αιγίδα του Δήμου Ζηρού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Λυκείου Θεσπρωτικού. 
Η  εκδήλωση άρχισε μ’ ένα δημοτικό-παραδοσιακό τραγούδι, από τον κ. Πνευματικό Βασίλη, δάσκαλο από τις Παπαδάτες και μουσικό. Στην σημερινή εκδήλωση τραγουδούσε κι έπαιζε συγχρόνως και την κιθάρα του ο ίδιος.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γιάννος Γεώργιος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ζηρού.
Η αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου ήταν κατάμεστη. Ο κόσμος της Λάκκας επί τρεις και πλέον ώρες κάθισε υπομονετικά να ακούσει τους πνευματικούς δημιουργούς της περιοχής του. Άφησε τα μπάνια, άφησε τα κλι­ματιστικά και τόσα άλλα για να προσέξει τους ομιλητές. Και αποζημιώθηκε στο ακέραιο, μετά τις ομιλίες ιδίως των Κ. Λαοκράτη Βάσση και Τάκη Παπα­δημητρίου.
Καθηγητές Πανεπιστημίων από την Λάκκα ενεργοί και μη, και πλήθος Λακκιωτών παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εκδήλωση.
Θετικότατη εντύπωση προκάλεσε και η σύντομη ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας καθώς και η παρουσία του στον χώρο επί τόσες ώρες, μο­λονότι πιο πριν ιερουργούσε στον Άγιο Γεώργιο Θεσπρωτικού.
Ακολούθησε εισαγωγή και Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συλλό­γου κ. Νικολάου Νίκο και στην συνέχεια οι Χαιρετισμοί/σύντομες ομιλί­ες από αξιόλογους ανθρώπους και προσωπικότητες της περιοχής μας.
Χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως & Πρέβεζας κ. Χρυσόστομος. Να σημειώσουμε εδώ ότι μόλις πριν την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που έγινε στην ενο­ρία του Αγίου Γεωργίου Θεσπρωτικού και μ’ αυτό τίμησε το χωριό μας.
Στο πίσω μέρος της αίθουσας υπήρχαν οι πάγκοι-τραπέζια με τα βιβλία. Αδιάψευστος μάρτυρας του κόπου και του μόχθου των Λακκιωτών συμπολι­τών μας, σε εποχές δύσκολες κυριολεκτικά για το βιβλίο. Και πιο πολύ όταν με δικά τους έξοδα, σε δύσκολους καιρούς, ξοδεύουν για να παραδώσουν από το φως τους στις σύγχρονες και τις επόμενες γενιές μοναδικούς θησαυρούς γνώσης.
Η έκθεση θα μεταφερθεί μέχρι τις 16 Αυγούστου σε κεντρικό κατάστημα στο Θεσπρωτικό για να μπορούν να την επισκέπτονται όλοι.
Χαιρέτισε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, σε θέματα πολι­τι­σμού, κ. Βασιλάκης Περικλής.
Χαιρέτισε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ζηρού κ. Γκάρτζιος Χρήστος, θε­ματικός αντιδήμαρχος για θέματα πολιτισμού.
Μίλησε ο Λυκειάρχης Λυκείου Θεσπρωτικού κ. Σταυρόπουλος Βασί­λης, ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης-ημερίδας.
Αυτός, μεταξύ των άλλων ανέφερε και το εξής:
Το Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσπρωτικού το έτος 2010 είχε 220 μαθητές.
Το ίδιος Γυμνάσιο-Λύκειο το έτος 2016 έχει 170 μαθητές.
Ο αριθμός των μαθητών μειώνεται δραματικά κι αυτό δείχνει ότι πο­λύς κόσμος φεύγει από τα χωριά μας. Πρέπει να γίνει κάτι για να υπάρξει ανά­πτυξη για την περιοχή.
Ακολούθησε πάλι μουσικό διάλειμμα Να πούμε ότι ο μουσικός απέδωσε πάρα πολύ ωραία τα παραδοσιακά μας τραγούδια κι απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων.
Ο κ. Γιάννος διάβασε τον μακρύ κατάλογο των συγγραφέων της Λάκ­κας.
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Παπαδημητρίου Τάκη.
Θέμα της ομιλίας του κ. Παπαδημητρίου Τάκη ήταν: «Τα βιβλία για τη Λάκκα μας. Η πολύτιμη προσφορά τους για την επιστροφή στις ρίζες μας».
Στο τέλος μίλησε ο κ. Λαοκράτης Βάσσης.
Το θέμα του Λαοκράτη Βάσση ήταν: «Το πολιτιστικό αντίδοτο στην κρίση που περνάει ο τόπος μας». 
Ο συντονιστής της εκδήλωσης, Γεώργιος Γιάννος, από το Νικολίτσι μεταξύ των δύο σπουδαίων ανδρών της περιοχής μας: Λαοκράτη Βάσση και Τάκη Παπαδημητρίου. Αυτός έκλεισε την εκδήλωση, όπως και την άνοιξε.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της. Η Λάκκα γνώρισε τους συγγραφείς της, γνώρισε τον πολιτισμό της, κι όλοι εμείς βρεθήκαμε μπροστά στο …θαύμα της τόσο πλούσιας καταγραφής βιβλίων της.
Δεν μιλάμε μόνο για τον Χάρη Πάτση, αυτόν τον γίγαντα που θεμελίωσε στην πράξη και την δημοτική γλώσσα στην πατρίδα μας με τον τεράστιο όγκο εργασίας του, αλλά μας εξέπληξε ευχάριστα το πλήθος των σημερινών συγ­γραφέων της περιοχής μας και των έργων τους.
Ακολούθησε η Απονομή Τιμητικών Διακρίσεων από την «Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών».
Προσωπικότητες της περιοχής παρέδωσαν τις Τιμητικές Δια­κρίσεις στους πνευματικούς δημιουργούς της Λάκκας. 
Περιβαλλοντικός-Πολιτιστικός Σύλλογος πρώην Δήμου Θεσπρωτικού: Η εκδήλωση αυτή ήταν από τις κορυφαίες του Συλλόγου, κατά γενική ομολογία. Πρέπει να είναι, νομίζω, η δεύτερη σε σπουδαιότητα μετά την διοργάνωση της ημερίδας για τον πολιτισμό της Λάκκας, απόρροια της οποίας ήταν η συγγραφή του βιβλίου «Λάκκα ΣουλίουII. Νέες ιστορι­κές και αρχαιολογικές καταγραφές», Πρακτικά επιστημονικού συμπο­σίου 28-29 Ιουλίου 2012. Επιστημονική Επιμέλεια: Σταύρος Μαμαλού­κος& Γιώργος Ρήγινος. Επιμέλεια Έκδοσης: MichaelStork.
Η παρουσίαση των βιβλίων δεν είναι απλά ένα τυπικό θέμα, αλλά τα βιβλία εκφράζουν την ψυχή του Λακκιώτη, τον χαρακτήρα του σε όλους τους τομείς αναφοράς τους, ή όπως είπε πάρα πολύ σωστά ο Τάκης Πα­παδημητρίου εκφράζουν την ταυτότητα του Λακκιώτη. Αυτή είναι η ταυ­τότητά μας  σαν κάτοικοι της περιοχής, τα βιβλία μας.
Καταλήγοντας και κλείνοντας όλος ο κόσμος αποκόμισε μια άριστη εντύπωση εκδήλωσης. Είδε τα βιβλία των χωριανών του, χάρηκε γι’ αυτά επειδή εκεί μέσα στις γραμμές τους κλείνονται οι ιστορίες, οι παραδόσεις του, τα αγαπημένα τους πρόσωπα και σκέψεις. Από πλευράς Περιβαλλο­ντικού Συλλόγου αξίζει συγχαρητήρια, το επαναλαμβάνουμε, και δεν ή­ταν μια εκδήλωση ούτε για προβολή κάποιων, ούτε για να πάρουμε «πό­ντους», επειδή όπως είπαμε όλη η Λάκκα ήταν παρούσα στην εκδήλωση κι όταν έχεις όλο τον κόσμο δίπλα σου, και μάλιστα το πνευματικό κομ­μάτι (την πνευματική κεφαλή) δεν χωρούν άλλες ενέργειες και σκέψεις, γιατί απλά δεν περνούν στο κοινό αυτό.
Διαβάζοντας προσεκτικά τον μακρύ κατάλογο των συγγραφέων της Λάκκας, δεν μείναμε μόνον στον γίγαντα της γνώσης Χάρη Πάτση, ούτε στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Τούση Ανδρέα που εκπροσώπησε διε­θνώς την χώρα μας, αλλά είδαμε ότι και σήμερα υπάρχουν επίσης μεγάλα πνευματικά αναστήματα. Είδαμε καθηγητές Ιατρικών Σχολών από τα χωριά μας, είδαμε καθηγητές Πολυτεχνείων, είδαμε άλλους Πανεπιστη­μιακούς καθηγητές, με συγγράμματα που είναι οδηγοί στο πανελλήνιο. Είδαμε γενικά, μια πνευματική συνέχεια από την παλιά ως την νέα απο­χή, και μάλιστα η πυκνότητα ή ο μαθηματικός λόγος  των συγγραφέων με τα έργα τους προς τον πληθυσμό είναι από τις πρώτες στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου