Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Οπωροφόρα στο Ριζοβούνι Πρέβεζας ξεχώρισαν κατά την καταγραφή τοπικών ποικιλιών


Οπωροφόρα στο Ριζοβούνι Πρέβεζας ξεχώρισαν κατά την καταγραφή τοπικών ποικιλιών
Καταγράφηκαν δύο αχλαδιές με θαυμάσια, γεύση και άρωμα καθώς μια συκιά με άσπρα μεσαίου μεγέθους σύκα εξαιρετικά γλυκά και με λεπτή φλούδα
Σε καταγραφή και αξιολόγηση τοπικών ποικιλιών οπωροφόρων δένδρων της Ηπείρου προχώρησε το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σκοπός του έργου ήταν, πέρα από τη μελέτη και αξιολόγηση της γενετικής βιοποικιλότητας, η δημιουργία μιας εξειδικευμένης κατά περιοχές γεωργίας, όπου τα προϊόντα της θα εμπλουτίσουν το καλάθι των τοπικών προϊόντων της Ηπείρου με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος.
Το έργο υλοποιήθηκε από το επιστημονικό δυναμικό του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου και του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε με επισκέψεις σε όσον το δυνατό περισσότερες περιοχές της Ηπείρου, συζητήσεις με παραγωγούς, ιδιώτες γεωπόνους, παράγοντες ΟΤΑ, με στόχο την εύρεση παλαιών τοπικών καρποφόρων δένδρων.
Από την αξιολόγηση των επιλεχθέντων δένδρων και με βάση τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αλλά και την απόδοσή τους, ξεχώρισαν: δύο αχλαδιές από το Ριζοβούνι Πρέβεζας με θαυμάσια, γεύση και άρωμα καθώς μια συκιά από το Ριζοβούνι Πρέβεζας, με άσπρα μεσαίου μεγέθους σύκα εξαιρετικά γλυκά και με λεπτή φλούδα.

Στη συνέχεια του έργου και αφού βεβαιωθούν οι πρώτες παραπάνω αξιολογήσεις, προβλέπεται η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, ώστε να δημιουργηθούν σύγχρονοι οπωρώνες, που με τη στήριξη της περιφέρειας Ηπείρου θα αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά. 
http://www.pamepreveza.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου