Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Μελιανά Πρέβεζας. Δείτε τα video







Δείτε τα video























Τα Μελιανά είναι ορεινό χωριό της νομού Πρέβεζας και ανήκει στα χωριά της Λάκκας Σουλίου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 560μ. στις δυτικές υπώρειες του Ξηροβουνίου. Βρίσκεται στα σύνορα του νομού Ιωαννίνων και 60χλμ. ΒΑ της Πρέβεζας. Στα δεξιά το χωριό συνορεύει με τα Δερβίζιανα Ιωαννίνων ενώ αριστερά με το χωριό Παπαδάτες του νομού Πρέβεζας. Τα Μελιανά κατά μία εκδοχή ίσως οφείλει το όνομα του στη μεγάλη οικογένεια Μελά, που κατάγεται από εδώ. Κατά μία άλλη εκδοχή το οφείλει στο δέντρο μελία (φράξος), που φύεται πλούσια στις πλαγιές του.









Νεολαίοι από τα Μελιανά παρέα με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στο καγκελάρι στο Χαϊδάρι





Ο Πέτρο - Λούκας άρχισε να ανησυχεί μόλις άκουσε το παίξιμο του Χρήστου Θεοδώρου

Το χωριό πριν την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» υπαγόταν διοικητικά στο δήμο Θεσπρωτικού, τώρα υπάγεται στο δήμο Ζηρού με έδρα τη Φιλιππιάδα. Σύμφωνα με τηναπογραφή το 2001 το χωριό έχει 303 μόνιμους κατοίκους. Μέχρι το 2011 λειτουργούσε δημοτικό σχολείο. Δραστηριοποιείται και πολιτιστικός σύλλογος με την ονομασία "Προφήτης Ηλίας" που δημιουργήθηκε το 2007 από κατοίκους του χωριού. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και τη συγκομιδή ελιάς. Στο τέλος του χωριού υπάρχει ενα μικρό ποτάμι που το χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για να ποτίζουν τις καλλιέργειες τους.
















Αξιοθέατα
  • Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου,
  • Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου στο Νταλαμάνι,
  • Εξωκλήσια του Προφήτη Ηλία και του Αγ. Γεωργίου,
  • τον παραδοσιακό νερόμυλο του χωριού,
  • την πέτρινη παραδοσιακή βρύση στην πλατεία του χωριού,
  • δάσος από πλατάνια στην θέση Κρούαθι,
  • θέα άγριου φυσικού τοπίου από τον Αϊ-λιά "Θάνα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου