Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Καταγγελίες για μεγάλο «πάρτι» στο Δήμο Ζηρού με τα λατομεία – Στο «στόχαστρο» ο Δήμαρχος Πάργας

Καταγγελίες για μεγάλο «πάρτι» στο Δήμο Ζηρού με τα λατομεία – Στο «στόχαστρο» ο Δήμαρχος Πάργας
http://www.atpreveza.gr/
Συνεδρίασε την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζηρού, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων, υπήρξε συζήτηση-ενημέρωση για τα λατομεία Θεσπρωτικού και Κρανέας. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα στοιχεία και τα χρέη της εταιρείας συμφερόντων Αντώνη Νάστα (Δήμαρχος Πάργας), προς το Δήμο Ζηρού, ενώ υπήρξε καταγγελία από το σύμβουλο της αντιπολίτευσης κ. Γιάννο, για «πάρτι».
11039775 10205103078010077_1529043450_n
Ο Δήμαρχος Ζηρού, Νίκος Καλαντζής παρουσιάζοντας την κατάσταση μίλησε για τιμολόγια που δεν έχουν κοπεί και παραστατικά που δεν υπάρχουν και αναλογούν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ τόνισε πως ο Δήμος θα διεκδικήσει με όλους τους τρόπους από την εταιρεία τα χρήματα που του οφείλονται.
Ο σύμβουλος της παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ζηρού, Γιώργος Γιάννος ήταν πολλές φορές δεικτικός κατά του Δημήτρη Γιολδάση και της παράταξής του, καθώς το θέμα είχε συζητηθεί στις 17 Ιουνίου 2013 στο δημοτικό συμβούλιο Ζηρού, ενώ στις 18 Ιουλίου η τότε δημοτική αρχή (Γιολδάσης) είχε φέρει ως θέμα στο συμβούλιο: «Διαγραφή προστίμων και τελών της εταιρείας ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε.Β.Ε. κατ΄ εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων».
Είπε μάλιστα απευθυνόμενος στον κ. Γιολδάση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης: «Στηρίξατε το Νάστα τόσα χρόνια. Θα τον λυπηθούμε κιόλας τώρα;».
Σε ερώτηση πάντως του συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης κου Γείτονα για το τι θα γίνει με τη σύμβαση του λατομείου στο Θεσπρωτικό, ο Δήμαρχος Ζηρού απάντησε πως είναι γενικότερα κατά των διοικητικών αποβολών, εφόσον η εταιρεία τηρεί τις υποχρεώσεις της.
Το χάος με τα παραστατικά που λείπουν και το γεγονός ότι ο Δήμος Ζηρού είχε δοσοληψίες με επιχειρηματία, χωρίς αποφάσεις οικονομικής επιτροπής τονίστηκε και από άλλους συμβούλους.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιάννος ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι θετικό ότι έφερε το θέμα η δημοτική αρχή στο συμβούλιο και έκανε λόγο για ένα πολύ ωραίο «πάρτι» όλα αυτά τα χρόνια, στο οποίο εμπλέκονται πολλές δημοτικές αρχές. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι όροι της σύμβασης δεν τηρούνται. Γιατί δεν προχώρησε ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια στο να διεκδικήσει τα αυτονόητα από τον επιχειρηματία;
Ο Επιχειρηματίας αυτός μας εκμεταλλευόταν τόσα χρόνια...», επισήμανε ο κ. Γιάννος και πρόσθεσε πως το μισό βουνό έχει φαγωθεί και θα φύγει και το άλλο μισό...
Παράλληλα υποστήριξε: «Μας εκμεταλλευόταν γιατί ενώ είχε σύμβαση με τα Λατομεία Πρεβέζης, αυτός πουλούσε στην Αχέρων Μπετόν και τα μεταπωλούσε στο Δήμο Ζηρού... Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι...».
Είχε αντιδικία στη συνέχεια με τον κ. Γιολδάση και σχολίασε: «Μοιράζαν χαλίκι παντού προεκλογικά. Έβρεχε χαλίκι. Πάρτε κόσμε! Να γίνει έρευνα. Μας χρωστάει ένα εκατομμύριο ευρώ ο επιχειρηματίας και ξαφνικά δε βρίσκουμε τίποτα... Ένας Δήμαρχος την πήρε την επιχείρηση από πρώην βουλευτή και πήρε σύμβουλο και πρώην βουλευτή».
Ο κ. Γείτονας από την πλευρά του στάθηκε στη δήλωση του κ. Καλαντζή πως δεν θέλει να αποπέμψει κανέναν επιχειρηματία και τόνισε ότι θα μπορούσε ο Δήμος να εκμεταλλευτεί τα λατομεία προς όφελος των πολιτών του και για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.
Ο κ. Γιολδάσης ανέφερε πως η δική του δημοτική αρχή διαχειρίστηκε την υπόθεση για τα δύο λατομεία, πιστεύοντας πως έκανε το καλύτερο δυνατό. «Αν κάτι υπάρχει αναντίστοιχο βρείτε το, αλλά να υπάρχει συνέχεια για την επιχείρηση και για το συμφέρον του Δήμου...», είπε ο κ. Γιολδάσης.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τα στοιχεία των δύο λατομείων, όπως παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και εμφανίζουν τα χρωστούμενα προς το Δήμο Ζηρού.


ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΕ ΘΕΣΗ ‘‘ΜΠΟΥΦΟΣ’’ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ

Ο Δήμος Ζηρού είναι κύριος και νομέας μίας έκτασης τετρακοσίων τριάντα τριών χιλιάδων πεντακοσίων είκοσι έξι (433.526) τετραγωνικών μέτρων ευρισκόμενης στην θέση ‘’Μπούφος’’ της κτηματικής περιφέρειας της Τοπικής Κοινότητας Θεσπρωτικού, η οποία συνορεύει γύρωθεν με δημοτική έκταση. Η παραπάνω έκταση, περιήλθε στον Δήμο Ζηρού δυνάμει εκτάκτου και τακτικής χρησικτησίας.
Σύμφωνα με την υπ’αριθμό 203/1991 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού του οποίου ο Δήμος Ζηρού αποτελεί καθολικό διάδοχο, το έτος 1995 αποφασίστηκε να διενεργηθεί δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση της ανωτέρω λατομικής δημοτικής έκτασης. Το μίσθωμα καθορίζετο σε πάγιο για έκαστο στρέμμα και σε αναλογικό δηλαδή: ποσοστό επί της εκατό (%) επί της τιμής πώλησης του προϊόντος που αναγράφεται στα τιμολόγια.
Κατά τον ως άνω διαγωνισμό που διενεργήθηκε στο Θεσπρωτικό Νομού Πρέβεζας, τελευταίος πλειοδότης αναδείχθηκε ο Γεώργιος Τρυφωνίδης του Παναγιώτη, ο οποίος και προσέφερε ποσοστό 19,6 %. Στην συνέχεια ο ανωτέρω Γεώργιος Τρυφωνίδης κατήρτισε με τον ( πρώην) Δήμο Θεσπρωτικού, δια του νομίμου εκπροσώπου του και τότε Δημάρχου αυτού Δημητρίου Σιώρου του Θεοδώρου, στην έδρα του Δήμου στο Θεσπρωτικό Νομού Πρέβεζας, το υπ’αριθμό 4575/26-4-95 μισθωτήριο συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Θεσπρωτικού Αφροδίτης Τσάιμου.
Το οποίο περιελάμβανε όλους τους όρους του ανωτέρω διαγωνισμού που καθορίσθηκαν με την υπ’αριθμό 203/1991 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσπρωτικού και το οποίο αφού χαρτοσημάνθηκε νόμιμα, μετεγράφη νόμιμα στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Θεσπρωτικού σε τόμο 68 και α.α 29.
Η διάρκεια της μίσθωσης σύμφωνα με το άρθρο 5ο αρ.1 του ανωτέρω μισθωτηρίου συμβολαίου ορίσθηκε σε είκοσι (20) έτη . Το ετήσιο μίσθωμα σύμφωνα με το άρθρο 5ο αρ.2 του ανωτέρω μισθωτηρίου συμβολαίου καθορίστηκε σε α) πάγιο και β) αναλογικό, ήτοι: α) το πάγιο μίσθωμα καθορίστηκε στο ποσό των 11.738,81 ευρώ ( 4.000.000 δρχ.) ετησίως για την πρώτη πενταετία, καταβαλλόμενο έως το τέλος του μηνός Απριλίου εκάστου έτους, στο ποσό των 14.086,57 ευρώ ( 4.800.000 δρχ.) ετησίως για την δεύτερη πενταετία, καταβαλλόμενο έως το τέλος του μηνός Απριλίου εκάστου έτους, στο ποσό των 17.608,21 ευρώ ( 6.000.000 δρχ), ετησίως για την τρίτη πενταετία, καταβαλλόμενο έως το τέλος του μηνός Απριλίου εκάστου έτους και στο ποσό των 18.136,46 ευρώ (6.180.000 δρχ.) ετησίως για την τέταρτη πενταετία, καταβαλλόμενο έως το τέλος του μηνός Απριλίου εκάστου έτους . β) Το αναλογικό μίσθωμα καθορίστηκε ( για όλη την διάρκεια της μίσθωσης) σε ποσοστό 19,6 % επί της τιμής πωλήσεως των προϊόντων και η οποία αναγράφεται στα εκδιδόμενα τιμολόγια επί του δαπέδου του λατομείου.
Σύμφωνα με ρητό όρο του ως άνω μισθωτηρίου συμβολαίου στο τέλος εκάστου μισθωτικού έτους θα γίνεται εκκαθάριση του αναλογικού μισθώματος, το οποίο θα υποχρεούται ο μισθωτής να καταβάλει στον (πρώην ) Δήμο Θεσπρωτικού και νυν Δήμο Ζηρού , βάσει των αντιστοιχούντων ποσοτήτων των αδρανών υλικών τα οποία διέθεσε ο μισθωτής, υποβάλλοντας για κάθε τρίμηνο (3μηνον) στον εκμισθωτή Δήμο και εντός μηνός από της λήξεώς του αντίγραφα των τιμολογίων τα οποία εξέδωσε ο μισθωτής για την πώληση των προϊόντων του ή σε περίπτωση μη εκδόσεως τιμολογίων, τα αντίστοιχα δελτία αποστολής.
Με το άρθρο 11ο του ως άνω υπ’αριθμό 4575/26-4-1995 μισθωτήριο συμβολαίου, επιτρέπεται στον μισθωτή η εισφορά των μισθωτικών δικαιωμάτων όπως ορίζει το άρθρο 6 παρ.3 Ν.1428/1984. Δυνάμει της υπ’αριθμό 42/1996 αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσπρωτικού, τα μισθωτικά δικαιώματα τα οποία είχε αποκτήσει ο πλειοδότης Γεώργιος Τρυφωνίδης , μεταβιβάσθηκαν στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία << ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ>> και διακριτικό τίτλο <<ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ Α.Ε.Β.Ε.>> η οποία εδρεύει στην Πρέβεζα και η οποία δια του νομίμου εκπροσώπου της με την υπ’αριθμό 42.661/23-5-1996 μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση αποδέχθηκε την μεταβίβαση και εισφορά των μισθωτικών δικαιωμάτων.
Έκτοτε η ανωτέρω εταιρεία χρησιμοποιεί το μίσθιο για τις ανάγκες της εμπορίας της, ήτοι για την εξόρυξη και εμπορία αδρανών υλικών. Πλέον των ανωτέρω η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΕΒΕ με το υπ’αριθμ 9757 συμβόλαιο που υπογράφθηκε την 17/07/2009 μεταξύ αυτής και του Πρώην Δήμου Θεσπρωτικού μίσθωσε έκταση 75 στρεμμάτων παρακείμενα του λατομείου για 6 έτη με ετήσιο ενοίκιο 5000 € και με την υποχρέωση παραχώρησης στον Δήμο ποσότητας 2500 κυβικών αδρανών υλικών κατά έτος.
Σήμερα οι οικονομικές εκκρεμότητες του Δήμου Ζηρού με την εν λόγω εταιρεία είναι οι εξής:
Η εταιρεία ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΕΒΕ έως τις 17/02/2015 οφείλει στον Δήμο κατά ποσό κεφαλαίου 930.237,65 €. Από το ποσό αυτό αφαιρείται ποσόν 457.262,28 € που θα διαγραφεί βάσει τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και αφορά δυο (2) πρόστιμα (234.104,04 € + 223.158,24 €) του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού προς την εταιρεία στα οποία αυτή προσέφυγε δικαστικά και δικαιώθηκε με τις υπ’αριθμ. 803/2005 και 291/2011 αποφάσεις από το πρωτοδικείο Πρέβεζας και από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων αντίστοιχα.
Μετά την αφαίρεση το ποσό του χρέους της εταιρείας προς τον Δήμο διαμορφώνεται στα 475.975,37 €. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί ποσό προσαυξήσεων 166.383,30 € όπου το τελικά διαμορφωθέν χρέος της εταιρείας προς τον Δήμο ανέρχεται στο ύψος των 639.358,67 €.

Πλέον των ανωτέρω υπάρχουν δυο(2) τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις (148.437,28 € +128.639,5 € ) της εταιρείας ‘’ΑΧΕΡΩΝ ΜΠΕΤΟΝ’’ (διαφορετικό Ν.Π αλλά του ίδιου ιδιοκτήτη) κατά του Δήμου Ζηρού από προμήθεια αδρανών υλικών και σκυροδέματος του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού ,πρώην Δήμου Φιλιππιάδας και του νυν Δήμου Ζηρού έως της 23/05/2013.
Το ποσό αυτό ανέρχεται στις 277.076,87 €.

Επιπρόσθετα από 24/05/2013 έως και 31/08/2014 ο Δήμος φέρεται να οφείλει ποσό 116.114,77 € για προμήθεια αδρανών υλικών και σκυροδέματος.
Τέλος δεν έχει βεβαιωθεί το πάγιο μίσθωμα από 26/04/2013 έως 26/04/2014 καθώς και το αναλογικό μίσθωμα έτους 2014.



ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΕ ΘΕΣΗ <<ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ>> ΚΡΑΝΕΑΣ

Ο Δήμος Ζηρού είναι κύριος και νομέας μίας έκτασης 274.651,75 τ.μ. που έχει ορισθεί ως χώρος για δημιουργία λατομείου σε θέση <<ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ>> της Τ.Κ. Κρανέας Δήμου Ζηρού Ν. Πρέβεζας καθώς και μίας όμορης και συνεχόμενης έκτασης 11.903,50 τ.μ. στην ίδια θέση . Η έκταση αυτή δυνάμει του υπ’ αριθμό 4249/1998 συμβολαίου της συμβολαιογράφου Πρέβεζας Χαράς Λαμπροπούλου – Βουκελάτου που μεταγράφηκε νόμιμα στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Θεσπρωτικού σε τόμο 81 και α.α 6α , εκμισθώθηκε από την πρώην κοινότητα Κρανέας για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών με δικαίωμα παράτασης στην ομόρρυθμη εταιρεία με την επωνυμία <<ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ –ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε.>> και διακριτικό τίτλο <<ΜΠΕΤΟΤΕΧΝΙΚΗ>>.
Το μίσθωμα ορίσθηκε σε πάγιο για την πρώτη πενταετία σε 3.000 δρχ/στρέμμα , για την δεύτερη πενταετία σε 4.000 δρχ./στρέμμα για την τρίτη πενταετία σε 5.000 δρχ./στρέμμα και για την τέταρτη πενταετία σε 6.000 δρχ./στρέμμα.
Επίσης το μίσθωμα καθορίστηκε και σε αναλογικό ποσοστό 4,1% επί της τιμής πώλησης των αδρανών υλικών. Στην συνέχεια η ανωτέρω εταιρία δυνάμει της υπ’ αριθμό 7218/24-9-2004 πράξης παραχώρησης μισθωτικών δικαιωμάτων της συμβολαιογράφου Πρέβεζας Χαράς Λαμπροπούλου – Βουκελάτου παραχώρησε το σύνολο των μισθωτικών της δικαιωμάτων στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία <<ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ , ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ & ΕΤΟΙΜΟΥ ΣΥΚΡΟΔΕΜΑΤΟΣ – ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ>> και διακριτικό τίτλο <<ΕΥΡΟΜΠΕΤΟΝ Α.Ε.>>.
Ακολούθως με την υπ’ αριθμό 457/10-7-2008 πράξη παραχώρησης μισθωτικών δικαιωμάτων της συμβολαιογράφου Πρέβεζας Χαράς Λαμπροπούλου – Βουκελάτου η ανωτέρω εταιρεία παραχώρησε το σύνολο των μισθωτικών της δικαιωμάτων στην εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία <<ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΡΑΝΕΑΣ.Ε.Π.Ε>>.
Έκτοτε η ανωτέρω εταιρεία χρησιμοποιεί το μίσθιο για τις ανάγκες της εμπορίας της, ήτοι για την εξόρυξη και εμπορία αδρανών υλικών.
Σύμφωνα με την από 17-2-2015 καρτέλα χρεώσεων της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Ζηρού οι οφειλές της ανωτέρω εταιρείας στις 17-2-2015 διαμορφώνονται ως εξής:
  1. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡ.ΚΑΤ/ΚΗ ΕΤΑΙΡ.-ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ Ποσό: 9.572,78
Κεφάλαιο 4.999,96
Προσαυξ. 4.572,82
Σύνολο 9.572,78

  1. ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΡΑΝΕΑΣ ΕΠΕ Ποσό: 53.965,69
Κεφάλαιο 40.575,82
Προσαυξ. 13.389,87
Σύνολο 53.965,69

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ : Ποσό: 63.538,47.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου