Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «ΛΑΚΚΙΩΤΙΚΗ ΕΛΙΑ, Καλλιέργεια – Προοπτική»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «ΛΑΚΚΙΩΤΙΚΗ ΕΛΙΑ, Καλλιέργεια – Προοπτική» που διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής 30 Νοεμβρίου ο  Περιβαλλοντικός - Πολιτιστικός Σύλλογος π. Δήμου Θεσπρωτικού και ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας σε μια προσπάθεια ανάδειξης της εξαιρετικής ποιότητας της τοπικής ελιάς αλλά και των προβλημάτων γύρω από τον τρόπο καλλιέργειας και κυρίως τις εμπορικές προοπτικές της. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου Θεσπρωτικού και συμμετείχαν αγρότες, παραγωγοί της περιοχής και πλήθος επισκεπτών.
Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού  Συλλόγου του π. Δήμου Θεσπρωτικού κ. Νίκος Νικολάου ο οποίος ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Η ελιά είναι ένα πολύτιμο δώρο της φύσης, μια ζωντανή κληρονομιά που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας. Είναι το κατ’ εξοχήν δέντρο του μεσογειακού χώρου, επηρέασε την καθημερινή ζωή των λαών που ζουν στη σκιά της, τα ήθη και τα έθιμα, τις λατρευτικές τους συνήθειες. Για τη Λάκκα θεσπρωτικού είναι το καρποφόρο δέντρο που χαρακτηρίζει την περιοχή, το δέντρο του φυσικού  περιβάλλοντος, βασικό στοιχείο στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της περιοχής μας».
Στο χαιρετισμό της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νίκος Καλαντζής, συγχάρηκε τους διοργανωτές για την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού και στοχευμένων δράσεων για την παραγωγή της ελιάς αλλά και των άλλων τοπικών προϊόντων με ταυτότητα, μέσω συστημάτων ποιότητας και εκπαίδευσης των παραγωγών, αλλά και μέσω της καλύτερης σύνδεσης  της αγροτικής οικονομίας με την επιστημονική κοινότητα. Επίσης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και τις υποστηρικτικές δράσεις που σχεδιάζει να αναλάβει το νεοσύστατο γραφείο αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου Ζηρού, το οποίο υπήρξε αρωγός στην εκδήλωση.


Πρώτος ομιλητής ο Γεωπόνος, καθηγητής του ΑΤΕΙ Ηπείρου Dr Μάνος Γιώργος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ορθολογική λίπανση στην καλλιέργεια της ελιάς. Πολύπειρος ο κ. Μάνος, με απλά λόγια αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το έδαφος για τη σωστή θρέψη των δέντρων και τις τεχνικές βελτίωσης του εδάφους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρουσίασή του έδειξαν οι παρευρισκόμενοι στην παρουσίαση των εδαφολογικών χαρτών για την περιοχή, πού έχει δημιουργήσει το ΑΤΕΙ Ηπείρου και το τμήμα του και οι οποίοι παρουσιάζουν αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του εδάφους, έτσι ώστε οι παραγωγοί να γνωρίζουν ποιες καλλιέργειες ενδείκνυνται για κάθε περιοχή, σε συνδυασμό βέβαια με τις κλιματολογικές συνθήκες. Παρότρυνε τους καλλιεργητές να τολμήσουν νέες καλλιέργειες, ιδιαίτερα στο χώρο της δενδροκομίας και έθεσε το ΤΕΙ στη διάθεση ων ενδιαφερομένων.   
Στην συνέχεια ο Γεωπόνος κ.  Γάτσιος Τάσος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας παρουσίασε την ενότητα: Εχθροί & Ασθένειες της ελιάς – τοπικά προβλήματα. Περιεκτικός και με εκλαϊκευμένη παρουσίαση αναφέρθηκε στις ασθένειες των δέντρων και των καρπών και κατέστησε σαφές ότι με τη σωστή φυτοπροστασία και τη συστηματική καλλιέργεια τα δέντρα θα βελτιωθούν, η παραγωγή θα είναι καλύτερη και οι παραγωγοί θα δουν τους κόπους τους να αμείβονται.
Στο δεύτερο μέρος, για την προοπτική και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, ο κ. Νίκος Κουτλιάμπας, Πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, παρουσίασε  περιληπτικά την οργάνωση του συνεταιρισμού. Αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία και στα στοιχεία που έχουν καταφέρει οι συνεταιριστές ώστε να ευημερούν οι ίδιοι και ο συνεταιρισμός. Τόνισε ότι στο περιβάλλον διάθεσης των προϊόντων όπως σήμερα έχει διαμορφωθεί, οι παραγωγοί πρέπει να συνεταιρίζονται για να μην είναι έρμαια των εμπόρων που έχουν τους δικούς τους κανόνες και γνώμονα μόνο το κέρδος.
Στην συνέχεια ο Γεωπόνος κ. Πάνης Χαράλαμπος (Μπάμπης), μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας παρουσίασε την ενότητα: Οργανώσεις παραγωγών – νέες δυνατότητες. Απλά και με λεπτομέρειες παρουσίασε το νομοθετικό πλαίσιο και τα πλεονεκτήματα που μπορούν να έχουν οι ομάδες παραγωγών. Ιδιαίτερα με την επερχόμενη νέα ΚΑΠ το περιβάλλον για τις ομάδες παραγωγών θα γίνει ακόμα ευνοϊκότερο και όπως παρότρυνε τους παρευρισκόμενους: «Τολμήστε δεν έχετε τίποτα να χάσετε…»
Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημ. Σύμβουλος κ. Γιώργος Γιάννος μέλος του ΔΣ του ΠΠΣπΔΘ. Με τις εύστοχες παρεμβάσεις του συνέβαλε και αυτός με τη σειρά του ώστε να εξαχθούν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα από την εκδήλωση όπως:
• Είναι απαραίτητη η συνεργασία των φορέων και η επαφή με τους τοπικούς παραγωγούς ώστε να δημιουργηθεί νέο περιβάλλον που θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάδειξη των προϊόντων μας.
• Είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ως προς τις ποικιλίες και τα είδη με παράλληλη εισαγωγή της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα.
• Είναι μονόδρομος η σύσταση και η οργάνωση ομάδων παραγωγών.
• Είναι απαραίτητη η τυποποίηση και η οργανωμένη προώθηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
• Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλλει στην εξωστρεφή ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, στην οποία οι εισηγητές τοποθετήθηκαν, έδωσαν πειστικές απαντήσεις και υποσχέθηκαν ότι θα επανέλθουν, σε νέες πιο ευέλικτες συναντήσεις με τους ενδιαφερομένους για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών. Επίσης οι εισηγητές δεσμεύτηκαν να παραδώσουν εκλαϊκευμένες τις εισηγήσεις τους στον ΠΠΣπΔΘ, ώστε να εκδοθεί ένας χρήσιμος και πρακτικός οδηγός φυλλάδιο για τη σωστή καλλιέργεια της ελιάς.
Στο τέλος, διανεμήθηκε δωρεάν στους παρευρισκομένους, από τους καθηγητές του τμήματος φυτικής παραγωγής του ΤΕΙ κ. Βούλα Υφαντή και κ. Κώστα Ζήση το βιβλίο «Προοπτική ανάπτυξης της ελαιοκομίας της Ηπείρου στο πλαίσιο της ανοικτής αγοράς της Ελλάδας και του Κόσμου» που έχουν συγγράψει οι κ. κ. Ζαμπούνης Βασίλειος και Μάνος Γεώργιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου