Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Διαμάχη ξέσπασε μεταξύ Θεσπρωτικού, Ριζοβουνίου, Ρωμιάς και Τύριας.


Η αιτία της κόντρας και της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κατοίκων των τεσσάρων χωριών είναι ο " Κώτσιος", ο κροκόδειλος που λέγεται ότι εντοπίστηκε να ζεί στο ποτάμι της Μαυρής.

Οι κάτοικοι του Ριζοβουνίου υποστηρίζουν ότι ο "Κώτσιος" έχει τη φωλιά  και το ορμητήριό του στις πηγές της Τσερόπολης . Κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ ρώτησα τους Ρεντζαίους που έχουν εκεί κοντά τα βοσκοτόπια τους και δεν έχουν αντιληφθεί την παρουσία κροκόδειλου στην επίμαχη περιοχή.






undefined


Στις παραπάνω φωτογραφίες συνεργάτες μας ψάχνουν να εντοπίσουν τον " Κώτσιο" και ψάρεψαν ένα μικρότερο " θεριό"
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της Ρωμιάς διεκδικούν την πατρότητα του "Κώτσιου" γιατί υποστηρίζουν ότι κινείται στην περιοχή του ποταμού μεταξύ της πάνω και της κάτω γέφυρας .Μάλιστα λένε ότι συχνάζει στην κάτω γέφυρα γιατί εκεί βρίσκει ευκολότερα τροφή επειδή εκβάλλει ο παραπόταμος που έρχεται από τον παλιό νερόμυλο του Βασίλη Στέφου, στον οποίο πέφτουν τα λύματα από τα πτηνοτροφεία και τα χοιροστάσια της περιοχής .


undefined




Οι Ρωμιώτες με τις μηχανές στο χέρι κυνηγάνε την αποκλειστικότητα
Οι κάτοικοι της Τύριας λένε ότι τις περισσότερες ώρες ο " Κώτσιος" της περνάει προς το τέλος του ποταμού , προς τα "Παπαδιώτικα" γιατί εκεί μαζεύονται όλα τα ψοφίμια που πετάγονται σ΄ αυτό και πως πολλές φορές πηγαίνει στις σχάρες του τσιμενταύλακα για αναζήτηση τροφής.
Τέλος οι Λελοβίτες υποστηρίζουν ότι αυτοί πρώτοι εντόπισαν τον "Κώτσιο" προς την περιοχή της Αγίας Τριάδας και μάλιστα επί δύο ημέρες είχαν διαφωνία πως θα τον ονομάσουν. Τελικά επικράτησε το "Κώτσιος" αντί του "Μήτσιου", το οποίο αποδέχτηκαν και οι κάτοικοι των άλλων χωριών.


Η φωτογραφία που μας έστειλε ο φίλος αναγνώστης και ισχυρίζεται ότι ο κροκόδειλος έχει πιεί όλο το νερό της δεξαμενής. Αποδείχτηκε ότι είναι από άλλη τοποθεσία γιατί στην παρακάτω φωτογραφία αποδεικνύεται ότι στη δεξαμενή υπάρχει νερό.
Φίλος αναγνώστης μας έστειλε την πληροφορία ότι πρέπει οι κροκόδειλοι να είναι δύο , αλλά ο ένας έχει παγιδευτεί στη δεξαμενή νερού,( που χρησιμοποιείται για την άρδευση του κάμπου) , δίπλα στο αντλιοστάσιο που βρίσκεται ανάμεσα στα γρέκια του Αντρέα Μπαλάφα και της καφετέριας της λίμνης Ζηρού. Επειδή τα τοιχώματα της δεξαμενής έχουν μεγάλη κλίση δεν μπορεί να βγεί και γι' αυτό το λόγο το νερό λιγοστεύει, το πίνει ο 'Κώτσιος"

Η περιβόητη δεξαμενή
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο υποτιθέμενος κροκόδειλος δεν είναι στη λίμνη Ζηρού γιατί θα το είχε δημοσιεύσει το filoiko. Ο φίλος Μιλτιάδης Ζήκος βρίσκεται καθημερινά πρωΐ και απόγευμα στη λίμνη και με τόσες φωτογραφίες που τραβάει θα τον είχε εντοπίσει σίγουρα.


undefined
Ένας ακόμη μάρτυρας δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ ο κροκόδειλος " Κώτσιος " τη λίμνη Ζηρού".
Κανένας δεν έκοψε τα τριφύλλια και τα καλαμπόκια έμειναν απότιστα, γιατί όλοι με μία φωτογραφική μηχανή στα χέρια ανεβοκατεβαίνουν στις όχθες του ποταμού κυνηγώντας την αποκλειστικότητα , ελπίζοντας να βγούν στο δελτίο ειδήσεων των οκτώ.

Στη Ρωμιά έγινε σύσκεψη στην ταβέρνα του Ντίνου για να συντονίσουν τις κινήσεις τους και μάλιστα κάλεσαν ειδικό  ερπετολόγο .Επειδή ο ειδικός καθηγηγητής που είχε καλέσει από τηνΑίγυπτο ο Ναπολέων δεν είχε τον χρόνο να παραβρεθεί, κατέφθασε ο Τζουμερκιώτης μέγας επιστήμονας Βαγγέλης , ο οποίος  με μελέτη μόνο μίας εβδομάδας  " γνωμάτευσε" ότι δεν είναι κροκόδειλος αλλά πρόκειται για ένα απλό "σιέρπετο".

Φήμες ότι οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου τοποθέτησαν δίχτυ στο φράγμα του Λούρου μήπως και ευρίσκεται εκεί ο "Κώτσιος" κρίνονται ως ανυπόστατες.
Εξάλλου εκεί το δράκο , ( που μοιάζει με κροκόδειλο ), τον σκότωσε ο Άγιος Γεώργιος πριν πολλά χρόνια.
¨Ετσι  οι ελπίδες για αύξηση του τουρισμού, ειδικά στη Ρωμιά και την Τύρια αποδείχτηκαν φρούδες

Υ.Γ.1. Κάντε μπάνιο ελεύθερα, οι κροκόδειλοι στην Ελλάδα δεν βρίσκονται στις λίμνες και τα ποτάμια, αλλά 'εχουν αποκτήσει πολυτελή γραφεία.
Υ.Γ.2. Κάπως έτσι θα γράφαμε το ρεπορτάζ εάν είχε απλωθεί η φήμη ότι υπάρχει κροκόδειλος στη ποτάμι που διασχίζει τον κάμπο της Μπόιδας-Μαυρής.

Χριστόφορος Ευθυμίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου