Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Χαμόγελα στους Γεωργάνους για την πορεία του Κύργιου

Στα προημιτελικά σταμάτησε η (απίστευτη) πορεία του Νικ Κύργιου στο Γουίμπλεντον, καθώς ο 19χρονος ομογενής που δημιούργησε τεράστια έκπληξη και ανάγκασε τον πλανήτη να ασχοληθεί με αυτόν αποκλείοντας το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης, τον Ραφαέλ Ναδάλ, ηττήθηκε από τον σαφέστατα πιο έμπειρο Καναδό Μίλος Ράονιτς με 3-1 (6-7, 6-2, 6-4, 7-6).
Ο αποκλεισμός όμως ουδόλως εξαλείφει τα… μαγικά που έκανε ο Κύργιος στο φημισμένο αγγλικό τουρνουά, ένα από τα τέσσερα της σειράς γκραν σλαμ, καθώς εκτός των άλλων ο ομογενής τενίστας συμμετείχε στο τουρνουά με wild card (ελευθέρας) και από την 144η θέση που κατείχε στο world ranking list όταν ξεκίνησε η διοργάνωση, την άλλη εβδομάδα θα βρεθεί στους κορυφαίους 70 του πλανήτη!
Στον τελευταίο προημιτελικό των Ανδρών όσοι περίμεναν ελβετικό «εμφύλιο» ανάμεσα στον Ρότζερ Φέντερερ και τον Στάνισλας Βαβρίνκα, διαψεύστηκαν. Ο Φέντερερ παρουσιάστηκε και απόψε σταθερός, επικράτησε του συμπατριώτη του με 3-1 (3-6, 7-6, 6-4, 6-4) και στον ημιτελικό θα βρει μπροστά του τον Ράονιτς, ο οποίος εναντίον του Κύργιου είχε σερβίς-«ρουκέτα» που του απέφερε 39 άσους.
Πάντως, η νίκη του ομογενή τενίστα Νικ Κύργιου επί του Ράφαελ Ναδάλ στο τουρνουά του Γουίμπλεντον, σκόρπισε χαμόγελα στο μικρό χωριό Γεωργάνοι των Ιωαννίνων, από όπου το 1960 ο πάππους του, Χρήστος Κύργιος με τη σύζυγό του Σπυριδούλα, έφυγαν για την Αυστραλία αναζητώντας καλύτερη τύχη.
«Ο Νικ αφήνει λίγο χαμόγελο στα δάκρυα» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Αναστάσιος Γούσης, ενώ στο καφενείο οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού συζητούν με υπερηφάνεια για τον εγγονό του Χρήστου Κύργιου.
Κάθε δύο χρόνια, οι παππούδες του Νικ επιστρέφουν για καλοκαιρινές διακοπές στους Γεωργάνους, ένα μικρό χωριό στη Λάκκα Σουλίου με 130 μόνιμους κατοίκους, που απέχει 60 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Έως 1962 το χωριό ήταν πολύ φτωχό και όπως ανέφερε ο κ. Γούσης «ο κόσμος έτρωγε καλαμπόκι αντί για σιτάρι» και οι περισσότεροι ξενιτεύτηκαν.
Η Αυστραλία απέκτησε ένα νέο ήρωα και είναι ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για τον Νικ Κύργιος που έγραψε ιστορία και με μια ονειρεμένη εμφάνιση επικράτησε του Ραφαέλ Ναδάλ με 7-6(5), 5-7, 7-6(5), 6-3 και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Wimbledon.
Λόγω της διαφοράς ώρα πολλοί Αυστραλοί ξενύχτησαν για να δουν τον συγκλονιστικό αγώνα και μετά τη νίκη του ο Κύργιος είναι το κύριο θέμα σε όλα τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.
«Εκπληκτικός», «μαγικός», «ακαταμάχητος» είναι μερικοί από τους τίτλους των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης που δίνουν κάθε λεπτομέρεια του ομογενή άσου και της οικογένειάς του.
O 19xρονος, Ελληνοαυστραλός, Νο144, που έχει πατέρα Έλληνα και μητέρα από τη Μαλαισία, μάγεψε τον κόσμο του τένις, δίνοντας τη δική του παράσταση, απέναντι στον ανήμπορο να αντιδράσει Ναδάλ, το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.
Ο ίδιος δηλώνει ιδιαίτερα υπερήφανος (και) για την ελληνική καταγωγή του. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που όταν στα διπλά αγωνίζεται με τον άλλο ομογενή άσο Θανάση Κοκκινάκη και οι Αυστραλοί τους αποκαλούν το «ελληνικό δίδυμο».
ΠΗΓΗ: Σ. Χατζημανώλης, ANA-MPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου