Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ξεχωριστή και άκρως διδακτική η εκδήλωση της ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου 'Από το Σούλι έρχομαι…'


lakka souli2

Ξεχωριστή επιτυχία γνώρισε η εκδήλωση με τίτλο: «Από το Σούλι έρχομαι…», που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το Σάββατο 5 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Ιδρύματος Κρητικής Εστίας στο Παγκράτι Αττικής. Μία εκδήλωση στην οποία το www.Hpeiros.gr, ήταν μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας και κάλυψε από κοντά.

Ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, του Παντείου και του ΕΑΠ κ. Ιωάννης Αντωνόπουλος, πραγματοποίησε μία άκρως διδακτική διάλεξη για το Σούλι και το Ζάλογγο, με παράλληλες αναφορές στο διεθνές περιβάλλον της εποχής.
Στη συνέχεια ο μουσικός παραγωγός –ερευνητής κ. Παναγιώτης Τζόκας αναφέρθηκε στην πλούσια λαογραφία του Σουλίου.
lakka1

Οι τραγουδιστές Κώστας Λεοντίδης και Ηλιάνα Τζόκα, με μία πλειάδα εξαιρετικών καλλιτεχνών και υπό τους ήχους του κλαρίνου του Δόκιμου Χαραλάμπους, τραγούδησαν ιστορικά τραγούδια του Σουλίου, τα οποία χόρεψε το χορευτικό τμήμα της ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου, που έκανε και το ‘καλωσόρισμα’.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Λάκκας Σουλίου κ. Ευάγγελος Παππάς, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής κα Δέσποινα Αφεντούλη, ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κωνής, ο πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Ζώης και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου κ. Λαμπίρης.
Μεταξύ άλλων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η πρόεδρος του συλλόγου Θεσσαλών Μεσογαίας Αττικής «Ο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑΣ» και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τον συνδυασμό του Ηπειρώτη (κατάγεται από την Πρέβεζα) κ. Αντώνη Γάκη, Ματίνα Πανταζή, ο πρόεδρος του συλλόγου Κρητών Ωρωπού και Πέριξ περιοχών κ. Αντώνης Γιαννουλάκης, ο πρόεδρος του συλλόγου Αγράφων κ. Τσίπρας, ο πολυσχιδής συγγραφέας και καλλιτέχνης Μητς Μήτσης, ο συγγραφέας Αριστείδης Παπατόλης που ήταν και εκ των υποστηρικτών της εκδήλωσης και δεκάδες Ηπειρώτες.
Από την Ομοσπονδία Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στον καθηγητή Ιστορίας κ. Αντωνόπουλο, στον μουσικό παραγωγό και ερευνητή κ. Παναγιώτα Τζόκα, στον τραγουδιστή κ. Λεοντίδη, στον κλαρινίστα κ. Δόκιμο Χαραλάμπους και στον Παντελή Σούλη, που βιντεοσκόπησε την εκδήλωση και το dvd που θα φτιαχτεί θα είναι στη διάθεση του κάθε Ηπειρώτη.
Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με αναπαράσταση από μάχες των Σουλιωτών και την ανατίναξη του Κουγκίου. Μετά το τέλος οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν με τσίπουρο, κρασί αναψυκτικά, πίτες και άλλα εδέσματα που είχαν φτιάξει οι γυναίκες του χορευτικού τμήματος της ομοσπονδίας Ηπειρώτων Λάκκας Σουλίου και άλλες Ηπειρώτισσες της Αθήνες, φίλες της ομοσπονδίας.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γραμματέας της ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου, δημοσιογράφος Γιώργος Καρζής.

Το Δ.Σ. της ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου ευχαριστεί ιδιαίτερα τους χορηγούς επικοινωνίας που ήταν οι: Εφημερίδα «ΛΑΚΚΑ ΣΟΥΛΙ», Περιοδικό «Άπειρος Χώρα» και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες: Atpreveza.gr, Hpeiros.gr, Epiruspost.gr, Tzourlakos.com.

Θερμές ευχαριστίες και στους υποστηρικτές: Ταβέρνα «Παράδεισος» στην Πετρούπολη, τσιπουράδικο «Νεοελληνικόν» στο Χαλάνδρι, τον συγγραφέα Αριστείδη Παπατόλη και τον κ. Οικονόμου για την προσφορά του τσίπουρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου