Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Θα γίνει πλήρης έλεγχος, αλλά πότε;


Ρεπορτάζ: Ρούλα Χρήστου
Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ο δήμαρχος για το επίμαχο θέμα του νερού – Ανατέθηκε υπηρεσιακή ΕΔΕ αλλά έγινε και παρέμβαση του εισαγγελέα
Θα γίνει πλήρης έλεγχος στα οικονομικά του δήμου Ζηρού
Σε ουσιαστικό επίπεδο, η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ζηρού για την υπόθεση της χρέωσης για την κατανάλωση του νερού από τον δήμο, δεν πρόσφερε παρά μια τρύπα στο νερό. Σε επίπεδο εντυπώσεων, κάτι έκανε. Εκτόνωσε μερικώς την λαϊκή αγανάκτηση, η δημοτική αρχή «δεν μάτωσε» κι η αντιπολίτευση στάθηκε στο ύψος της παρότι αυτά τα δύο δύσκολα συμβιβάζονται.
Η έκτακτη σύγκλιση του Δ.Σ για το τεράστιο θέμα του νερού ήταν απαίτηση της αντιπολίτευσης και για πρώτη φορά στα χρονικά γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα από δημότες. Αξίζει να σημειωθεί πως το ακροατήριο συμπεριφέρθηκε πολιτισμένα καθώς υπήρχαν φόβοι εκτροπής λόγω της γενικευμένης δυσαρέσκειας, που έχει προκαλέσει το όλο θέμα.
Κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος Νίκος Μάστορας ενημέρωση για την έγγραφη κλήση και απουσία της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου όπως επίσης και του Διευθυντή των υπηρεσιών Δ. Αυγέρη. Η μεν οικονομική υπηρεσία με έγγραφό της προς τον Πρόεδρο, επικαλούνταν συλλογική απόφαση αποχής από το Δ.Σ λόγω μη πρότερης κατάθεσης στον Εισαγγελέα, ο δε Διευθυντής του δήμου είχε δηλώσει ασθένεια από το πρωί στην υπηρεσία του. Στο άκουσμα των απουσιών όλων, το ακροατήριο αντέδρασε με ψιθύρους και ειρωνικά σχόλια.



Ενημέρωση
Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Δημ. Γιολδάσης παρέθεσε τα γεγονότα με χρονολογική σειρά και εν ολίγοις υποστήριξε πως «όσα δεν έγιναν σε εφτά χρόνια έγιναν σε εφτά μέρες». Πριν την απόπειρα αυτοκτονίας του εισπράκτορα κανείς δεν είχε αντιληφθεί το πρόβλημα στην Ταμειακή Υπηρεσία αλλά και μετά «δεν διαπιστώθηκε ταμειακό έλλειμμα». «Έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Αυτό που έχει σημαία είναι η εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Την επόμενη μέρα τοποθετήθηκε νέος εισπράκτορας, δόθηκε εντολή για Ένορκη Διοικητική Εξέταση, είπαμε στους πολίτες να φέρουν τα παραστατικά τους. Αυτή την ώρα παρουσιάζουμε τα στοιχεία. Δεν καταλογίζουμε ευθύνες. Όσοι έχουν παραστατικά τα θεωρούμε πραγματικά. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αδικία. Όλα αυτά τα χρόνια οι υπηρεσιακοί έλεγχοι που γίνονταν δεν επεσήμαναν κανένα πρόβλημα. Τώρα που εντοπίστηκε, το αντιμετωπίζουμε ο καθένας με την ευθύνη που του αναλογεί».
Συνεχίζοντας ο νομικός σύμβουλος του δήμου κ. Τούσης ανέφερε πως η ΕΔΕ ανατέθηκε σε ανώτερο υπάλληλο του δήμου που δεν ανήκει στην οικονομική υπηρεσία, ενώ ξεκινά προκαταρκτική έρευνα του Εισαγγελέα ανεξάρτητη από την υπηρεσιακή ΕΔΕ. «Έχω εντολή από τον Δήμαρχο να εξετάσω και την περίπτωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του υπαλλήλου που φέρεται να είναι ο ένοχος, εφόσον αυτό προκύψει κι από τις έρευνες. Για την ώρα προσπαθούμε να βρούμε τρόπο και θα βρεθεί τρόπος», βεβαίωσε ο κ. Τούσης, «διαγραφής των οφειλών που αποδεδειγμένα δεν είναι αληθινές».

«Αναλαμβάνω την ευθύνη»

Στο σημείο αυτό της συζήτησης ο κ. Ζυγούρης  ζήτησε να μάθει αν η αρμοδιότητα επί της οικονομικής υπηρεσίας έχει μεταβιβαστεί στον αντιδήμαρχο Κώστα Μάρη ή την διατηρεί ο Δήμαρχος. Ο κ. Μάρης επιχειρώντας να απαντήσει προέβη σε ανάγνωση του μακροσκελούς σχετικού εδαφίου του Κώδικα, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθεί το ακροατήριο κι η αντιπολίτευση, να προκληθεί ένταση και να παρέμβει ο Δήμαρχος ξεκαθαρίζοντας για πρώτη φορά πως αναλαμβάνει εκείνος την πολιτική ευθύνη για το συμβάν. Την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης εκ μέρους του Δημάρχου την αναγνώρισε ως «γενναία» η αντιπολίτευση και συνέχισε με σειρά κρίσιμων ερωτημάτων προς τη δημοτική αρχή. Ερωτήματα κατέθεσαν και οι πολίτες τα οποία απαντήθηκαν συνολικά από τον Δήμαρχο και τον νομικό σύμβουλο του δήμου.

Οι πολίτες ρωτούν

Από τα ερωτήματα των πολιτών σταχυολογούμε τα εξής: Μ. Γείτονας: το Δ.Σ μπορεί να διαγράψει χρέη δημοτών και με ποια διαδικασία;
Απ. Γιολδάσης: μ’ αυτούς που πλήρωσαν δυο φορές τι θα γίνει;
Μ. Ζήκος: δεν υπήρχε υποχρέωση στους ιδιώτες να κρατάνε αποδείξεις. Μ’ αυτούς τι θα γίνει; Ο Κώδικας αναφέρει και πολιτικές ευθύνες σε τέτοιες περιπτώσεις; Αλίμονο αν ο Δήμαρχος και το Δ.Σ δεν μπορεί να σταθεί στο θέμα της διαχείρισης όπως πρέπει για να μην παρατηρούνται προβλήματα ελλειμμάτων στους δημότες σαν κι αυτό.
Γ. Θεοδώρου: ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα επιστρέψει τα χρήματα; Θα τιμωρηθεί παραδειγματικά;
Κ. Βαγγέλης: ήταν πιο σοβαροί οι λόγοι διαγραφής άλλων οφειλών που αποφασίσατε στο παρελθόν;
Π. Κάλλης: κάποιοι φαίνεται ότι χρωστάμε και τέλη αποχέτευσης. Δεν είναι μόνο το νερό. Απ’ τους δημοτικούς συμβούλους μόνο ένας έχει συνδεθεί με την αποχέτευση.
Χρ. Αποστόλου: έπρεπε να υπήρχε ΔΕΥΑ. Όταν υπήρχε μόνο ένα 10% δεν πλήρωνε σε μόνιμη βάση.
Ηλ. Κακοσίμος: αφού υπήρχαν οφειλές απ’ το 2008 πώς πλήρωναν λογαριασμούς του 2013; Οι ορκωτοί επεσήμαναν ότι αυξάνονταν τα χρέη του νερού; Τι κάνατε εσείς; Το ίδιο φαινόμενο μήπως παρατηρείται και με τα τέλη αποχέτευσης;
Ο κ. Τούσης απάντησε σ’ όλα αυτά λέγοντας πως κάποια στιγμή το Δ.Σ μπορεί να προβεί σε διαγραφές οφειλών, αφού εξετάσει μία-μία τις περιπτώσεις αρμόδια επιτροπή υπαλλήλων και κάνει σχετική εισήγηση. Για αυτούς που δεν έχουν κρατήσει τις αποδείξεις θα ληφθεί υπόψη και το φορολογικό προφίλ τους ως το υπόλοιπο διάστημα. «Βεβαίως και προβλέπονται και ευθύνες αιρετών από τον Κώδικα. Υπάρχει πειθαρχική διαδικασία και έλεγχος για τους αιρετούς, που κινείται από την Περιφέρεια αν υπάρξει καταγγελία. Το αν θα τιμωρηθεί ο ένοχος είναι θέμα του Εισαγγελικού πορίσματος».
Ένα καίριο ερώτημα που τέθηκε και από δημότες και από τον κ. Ζυγούρη αρχικά ήταν το γιατί δεν αναγράφεται η προηγούμενη οφειλή πάνω στα ειδοποιητήρια. Ο Πρόεδρος Νίκος Μάστορας ανέλαβε να απαντήσει πως δεν διαθέτει την απαιτούμενη δυνατότητα το υπάρχον λογισμικό της ταμειακής υπηρεσίας. Ανταπαντώντας ο κ. Ζυγούρης χαρακτήρισε αστεία τη δικαιολογία, προσθέτοντας πως με απόφασή της η πλειοψηφία έδωσε 25χιλ ετησίως σε ιδιώτη για τεχνική υποστήριξη του μηχανογραφικού συστήματος και δεν μπορεί να καλύψει μια τόσο ασήμαντη αδυναμία. Επί του ίδιου θέματος αντέδρασαν και πολίτες, λέγοντας πως το ίδιο λογισμικό διαθέτουν κι άλλοι δήμοι, αλλά και το λογισμικό της μικρότερης επιχείρησης αναγράφει προηγούμενο υπόλοιπο. Ερωτήματα κατατέθηκαν και  για το πιθανό ύψος των οφειλόμενων αλλά απ’ ότι συμπεραίνεται, δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί ακόμα, καθώς δεν προκύπτει ταμειακό έλλειμμα στο δήμο αλλά στο ταμείο του κάθε δημότη χωριστά. Εξάλλου δεν έχουν προσέλθει ακόμα όλοι οι πραγματικοί και φαινομενικοί οφειλέτες για να υπολογιστεί το συνολικό ύψος των αιτούμενων διαγραφών.

Τοποθετήσεις συμβούλων
Τοποθετήσεις έκαναν εκτός από τους επικεφαλής των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Δήμος, Γιώργος Γιάννος, Άννα Πετσούκη, Γιώργος Παπαφωτίου. Απεναντίας δεν ζήτησε κανείς το λόγο από την παράταξη της πλειοψηφίας καίτοι προκλήθηκαν απ’ τα απέναντι έδρανα.
Ο Γιώργος Ζυγούρης στην τοποθέτησή του διαχώρισε την πιθανολογούμενη κατάχρηση από τη διαγραφή οφειλών και ζήτησε να μην βάζουν τον κόσμο στη διαδικασία των αιτήσεων. Αφού το εν λόγω σύστημα της ταμειακής υπηρεσίας αποδείχτηκε διάτρητο, να σταματήσει εδώ και να ξεκινήσει ο αυστηρότερος έλεγχος σε όλα τα επίπεδα. Έμφαση έδωσε και στην ευθύνη των αιρετών αναλογικά. «οι ευθύνες είναι διακριτές. Πολύ καλά έκανε και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ο Δήμαρχος. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες στους αιρετούς».
«Χάσατε τη μπάλα όσον αφορά τη διοίκηση του δήμου» συμπέρανε απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή ο Κώστας Βογιατζής και ζήτησε επέκταση του ελέγχου από το 2008. «Πού θα βρει ο κόσμος αποδεικτικά για οφειλές του 2008;» επανέλαβε ένα από τα ερωτήματα και στη διάρκεια της τοποθέτησής του.
Ο Πέτρος Τσεκούρας επεσήμανε πως η όλη εικόνα αποτελεί ένα «σύμπτωμα» μόνο της κακοδιαχείρισης και της κατ’ επιταγήν διοίκησης των δήμων. Επέμεινε στην διακοπή δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας.
Ο Γιώργος Γιάννος μίλησε για την κορυφή του παγόβουνου. «Το θέμα έχει διοικητικές, διαχειριστικές, πολιτικές και ηθικές ευθύνες» που αναλογούν στον Δήμαρχο αλλά και στους προϊσταμένους των υπηρεσιών».
Η Άννα Πετσούκη, ο Δημήτρης Δήμου κι ο Γιώργος Παπαφωτίου υπενθύμισαν πως τα σημερινά είναι επακόλουθα πολλών καταγγελιών-προειδοποιήσεών  τους στο παρελθόν που όμως περνούσαν στο ντούκου από τη δημοτική αρχή.
Μετά από μακρά συζήτηση που ξεπέρασε τις τρεις ώρες και χωρίς σοβαρές παρεκτροπές παρά τις συχνές εντάσεις κυρίως επί της διαδικασίας, η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει πλήρη έλεγχο από ορκωτούς και οικονομικό επιθεωρητή καθώς επίσης και να παγώσει τη διαδικασία στέρησης φορολογικής ενημερότητας ζητώντας πίσω απ’ το Δημόσιο Ταμείο τη λίστα με τους οφειλέτες μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Κι έτσι το τι μέλλει γενέσθαι, μετατίθεται στην επόμενη δημοτική αρχή με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί σε κάθε δημότη και υπηρεσιακό παράγοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου