Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Ιωάννης Μ. Ρέντζος – ΗMEΡΟΛΟΓΙΟ 1893-1912

 9 Αυγ Aυγούστου 2013
8.30 μ.μ. Πλατεία Κολοβού

Η παρουσίαση του Ημερολογίου του διακεκριμένου Πρεβεζάνου και εκλεγμένου Δημάρχου , Ιωάννη Μ.Ρέντζου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Αυγούστου και ώρα 21:30 το βράδυ στην Πλατεία Κολοβού (απέναντι από την Παναγία των Ξένων, Ιατρείο Δ.Σουμαλεύρη).
Tην επιμέλεια του Ημερολογίου και της εκδήλωσης έχει ο εγγονός του και Δημοτικός Σύμβουλος Πρέβεζας Γιάννης Ρέντζος.

Ιωάννης Μ. Ρέντζος – ΗMEΡΟΛΟΓΙΟ 1893-1912
Tο Ημερολόγιο είναι η αυτοβιογραφική πολιτική και κοινωνική διαθήκη ενός αυτοδημιούργητου Πρεβεζάνου  επιχειρηματία, του Ιωάννη Μ. Ρέντζου (1868-1933), που δραστηριοποιήθηκε στο τέλος της οθωμανικής περιόδου και συνέχισε μετά, έως το τέλος της ζωής του. Ήταν εξέχων εμπορευόμενος, σε δική του φορολογική κλάση, με μεγάλη εμπορομεσιτική δραστηριότητα εισαγωγών από την Τεργέστη και τη Μασσαλία καθώς και εξαγωγών τοπικών προϊόντων σε άλλες πόλεις, στο Λονδίνο, την Αλεξάνδρεια και την Τύνιδα. Ήταν όμως και ιδιαίτερα αφιερωμένος στα κοινά. Υπηρέτησε τον επαγγελματικό του χώρο ως πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου και αναδείχθηκε σε
όλα τα επίπεδα της κληρικολαϊκής αυτοδιαχείρισης των «Χριστιανών» (Ελλήνων), ως αιρετός ενοριακός επίτροπος, οικονομικός επίτροπος, μέλος της Αντιπροσωπείας της Πόλης και Δημογέροντας καθώς και ως σύμβουλος Διοίκησης (Αζάς). Διορίστηκε μια φορά δήμαρχος (1921-1922) και εξελέγη και άλλη μια φορά (1929-1933).

Tο βιβλίο διαβάζεται σαν μια ιστορική και «πολεογραφική» διαδρομή σε θεματικά πεδία τέτοια όπως: η πλούσια οικονομική ζωή αλλά και η φτώχεια, η ιδιάζουσα όσο και κεντρική παρουσία της Εκκλησίας ως κοινωνικού και πολιτικού παράγοντα, η έντονη αυτοδιοικητική ζωή της πόλης με τις διαδικασίες εκλογής και επιλογής.

Με καθημερινές νύξεις σκιαγραφούνται οι πόλεμοι και οι λοιπές περιπλοκές όπως τις βλέπει η Πρέβεζα και τις χρονικογραφεί ο Ι.Μ.Ρ. και, ανάμεσά τους, η αναταραχή με την επικράτηση του νεοτουρκικού καθεστώτος (1908). Δοξολογίες για βασιλιάδες, τσάρους και σουλτάνους εναλλάσσονται με δολοφονίες, αυτοκτονίες και θανατικές εκτελέσεις.

Περιγράφεται ακόμα η ζωή των αλλόθρησκων και ετερόδοξων τοπικών κοινοτήτων, στη μικρή πολυεθνοτική και πολυπολιτισμική πόλη, που ήταν η Πρέβεζα, καθώς και η νοσηρότητα και η περίθαλψη, η θνητότητα και η θνησιμότητα στο γύρισμα του 19ου/20ού αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου