Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Πώς θα βρουν δουλειά 50 χιλ. άνεργοι

Τι ισχύει για την Κοινωφελή Εργασία


alt

Νέα στοιχεία στην υπουργική απόφαση η διάρκεια εργασίας, ο αριθμός των ανέργων που ανεβαίνει στις 50.000 και οι φορείς απασχόλησης που δεν είναι μόνοι οι ΟΤΑ, αλλά σχολεία ακόμη και Νοσοκομεία
Να καλύψει τις ανάγκες σε προσωπικό, όχι μόνο των Δήμων, όπως αρχικά ανακοινώθηκε, αλλά και των Περιφερειών, των σχολείων ακόμη και των Νοσοκομείων, στοχεύει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο θα προσφέρει δουλειά σε συνολικά 50.000 ανέργους.
Η κοινή υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει εντός του φθινοπώρου, περιλαμβάνει νέα στοιχεία, καθώς προβλέπει εργασία μέγιστης διάρκειας επτά μηνών με μισθό 490 ευρώ για όσους είναι άνω των 25 ετών και 427 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών.
Οι θέσεις αφορούν κυρίως διοικητικές ειδικότητες, με έμφαση στην Πληροφορική, ενώ μεγάλος αριθμός θέσεων θα καλυφθεί από εργατικό προσωπικό Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Για όσους προσληφθούν θα υπάρχει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, ενώ για την χρηματοδότηση του προγράμματος έχει εξασφαλιστεί ποσό 170.000.000 ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι άνεργοι θα μπορούν να απασχοληθούν όχι μόνο σε πεντάμηνη σύμβαση σε θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας σε Δήμους, Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και με συμβάσεις διάρκειας 7 μηνών, όταν υπάρχουν «ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις», όπως για παράδειγμα από σχολεία ή Νοσοκομεία ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες που θα υποβάλουν τις αιτήσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό.
Οι 50.000 άνεργοι, όπως περιγράφεται στο σχέδιο της υπουργικής απόφασης, θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε υπηρεσίες των ΟΤΑ για την αναβάθμιση ή τη συντήρηση υποδομών και υπηρεσιών, σε υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέχοντας υποστηρικτικές υπηρεσίες τόσο εκπαίδευσης όσο και συντήρησης ή αναβάθμισης υποδομών, σε υπηρεσίες του τομέα Υγείας (καθαρισμός, εξυπηρέτηση κοινού, αναβάθμιση υποδομών), σε κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και σε ασφαλιστικά ταμεία, κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών κλπ.
Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα προβλέπει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, δηλαδή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κι ένσημα για σύνταξη.

Ποιοι άνεργοι συμμετέχουν
Στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας μπορούν να συμμετέχουν:
- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ καθώς και μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
- Εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι 16 έως 29 ετών,
- Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια - άνω των 12 μηνών - άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ,
- Βραχυχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας,
Σημειώνεται πως στα νοικοκυριά που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, αίτηση μπορεί να κάνει μόνο ο ένας απ’ τους ανέργους.
Τα κριτήρια
Η επιλογή θα γίνει με το σύστημα της μοριοδότησης, που σημαίνει για παράδειγμα ότι ένας άνω των 12 μηνών άνεργος, ηλικίας 55 ετών, με χαμηλό εισόδημα (πχ 6.000 ευρώ), σε νοικοκυριό που δεν έχει κανέναν εργαζόμενο, θα είναι πρώτος στη λίστα της επιλογής για να αναλάβει εργασία.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα κριτήρια της επιλογής είναι: το σύστημα της μοριοδότησης και η διάρκεια της ανεργίας, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα - ατομικό ή οικογενειακό του 2012, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, και το εκπαιδευτικό επίπεδο που απαιτείται.
Οι αιτήσεις των ανέργων θα γίνονται ηλεκτρονικά στον ΟΑΕΔ από τη στιγμή που ο οργανισμός δημοσιεύσει τη σχετική πρόσκληση. Όσοι αποκλειστούν μπορούν να υποβάλουν ένσταση εντός τριών ημερών μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ των υποψηφίων για τις ίδιες θέσεις στην ίδια υπηρεσία θα επιλέγονται κατά προτεραιότητα εκείνοι που δήλωσαν ως πρώτη επιλογή των εν λόγω υπηρεσία και θα ακολουθούν οι άνεργοι που δήλωσαν την θέση αυτή ως δεύτερη ή τρίτη προτίμηση.
ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ
(σε ράστερ)
3.692.878,80 ευρώ στην Ήπειρο για προνοιακά και διατροφικά επιδόματα
Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων που θα διατεθούν μέσω των Δήμων και των διατροφικών επιδομάτων που θα πληρωθούν από τις Περιφέρειες.
Πιο συγκεκριμένα, κατανέμει σε 63 Δήμους της χώρας το ποσό των 114.620.678 ευρώ, αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή των προνοϊακών επιδομάτων στους κατά Νομό δικαιούχους αυτών, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
Το παραπάνω ποσό κατανέμεται από το λογαριασμό που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ο οποίος ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Με άλλη απόφασή του, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, κατανέμει το ποσό των 5.598.175 ευρώ στις Περιφέρειες, αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους κατά νόμο δικαιούχους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς για το μήνα Ιούλιο.
Στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο κατανέμεται συνολικά το ποσό των 3.692.878,80 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.550.098,80 ευρώ είναι για προνοιακά επιδόματα και τα 142.780 ευρώ για διατροφικά επιδόματα.
Η κατανομή για τα προνοιακά επιδόματα έχει ως εξής:
- Δήμος Ιωαννιτών: 1.751.847,87 ευρώ
- Δήμος Αρταίων: 674.948,51 ευρώ
- Δήμος Ηγουμενίτσας: 587.789,03 ευρώ και
- Δήμος Πρέβεζας: 535.513,39 ευρώ.
Όσον αφορά στα διατροφικά επιδόματα, κατανέμεται το συνολικό ποσό των 142.780 ευρώ στην Περιφέρεια Ηπείρου για να δοθούν ανά Νομό τα αντίστοιχα ποσά:
- Νομός Ιωαννίνων 60.600 ευρώ
- Νομός Άρτας: 32.580 ευρώ
- Νομός Πρεβέζης 31.500 ευρώ και
Νομός Θεσπρωτίας 18.100 ευρώ.
(μονόστηλό η δίστηλο)
«Επισπεύστε τις διαδικασίες απορρόφησης κοινοτικών πόρων»
Έκκληση Μιχελάκη προς ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ
Την επίσπευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης κοινοτικών πόρων, με στόχο τη δημιουργία έργων υποδομής σε όλη τη χώρα, που θα ωφελήσουν τις τοπικές κοινωνίες και θα συμβάλουν στην τόνωση της απασχόλησης, ζητά ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης από όλες τις Περιφέρειες και όλους τους Δήμους.
Με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ Ιωάννη Σγουρό και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη ο υπουργός Εσωτερικών, τους καλεί να συνδράμουν στην προώθηση αναπτυξιακών έργων, που μπορεί να ολοκληρωθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Ζητά, συγκεκριμένα, να επιλέξουν από ένα και μόνον «ώριμο» έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα, το σημαντικότερο για κάθε περιοχή, με σύντομη περιγραφή του και να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι και την Παρασκευή 30 Αυγούστου.
Για την πρωτοβουλία αυτή ο υπουργός Εσωτερικών προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η ανάπτυξη αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας. Γι’ αυτό το λόγο ζήτησα, με επιστολή μου τόσο προς τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ κ. Ι. Σγουρό όσο και από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Κ. Ασκούνη, να στείλουν έγγραφο σε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους προκειμένου να επιλεγεί ένα έργο το οποίο άμεσα μπορεί να υλοποιηθεί. Με αυτόν τον τρόπο ωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και – το πιο σημαντικό- δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας που έχει τόσο ανάγκη η χώρα. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας μπορούν και πρέπει να συμμετάσχουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων».
proinanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου