Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

«Να πούμε την αλήθεια στον πρεβεζάνικο λαό»

Τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία στο Νομό Πρέβεζας, φαίνεται πως δεν έχουν τελειωμό. Ο κ. Παύλος Νάστας, επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος και Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας και νυν μέλος και συντονιστής-διευθυντής του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού από το 1987, περιγράφει με τα πιο... μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα Κ.Υ. και το Νοσοκομείο Πρέβεζας, επιρρίπτοντας ευθύνες στο διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Τζίμα και το διευθυντή της Υγειονομικής Υπηρεσία, κ. Δαρδαμάνη.
Σε επικοινωνία που είχε το atpreveza με τον κ. Νάστα, μας ανέφερε: «Πλησιάζει ένας χρόνος από την αλλαγή διοίκησης στο Νοσοκομείο. Τη διοίκηση ανέλαβε ο διδάσκαλος κ. Τζίμας. Ανέλαβε ένα χώρο, που δε γνώριζε τα προβλήματά του. Ταυτόχρονα, διευθυντής Υγειονομικής Υπηρεσίας, ανέλαβε ο κ. Δαρδαμάνης, διευθυντής της νεφρολογικής κλινικής. Από τότε άρχισαν τα... χοντρά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού, γιατί άρχισε μία (ιατρική) πολιτική, που προέβλεπε όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι να κάνουν περισσότερη δουλειά. Οι γιατροί δεν διαφωνούν στο τελευταίο, αρκεί να δουλεύουν όλοι οι γιατροί ισότιμα.
Την εποχή που ανέλαβε ο κ. Τζίμας, μετά από λίγο υπέστη ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Από τότε το Νοσοκομείο είναι... ακέφαλο. Συντηρείται ένα καθεστώς και τις αποφάσεις τις παίρνει ένας γιατρός, που δε γνωρίζει τι θα πει διοίκηση. Δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με αυτό το αντικείμενο.
Από τότε που έγινε η αλλαγή διοίκησης άρχισαν τα μεγάλα προβλήματα.
Οι συγκυρίες έφεραν να έχει το Κ.Υ. Θεσπρωτικού 12 ειδικευμένους γιατρούς, αλλά τους πηγαίνουν χωρίς ιδιαίτερο λόγο στο Κ.Υ. Καναλακίου-Πάργας-Φιλιππιάδος. Από τα προαναφερόμενα Κέντρα Υγείας παίρνουν τους αγροτικούς και τους χρησιμοποιούν, μέχρι πρότινος στο νεφρολογικό και τώρα και στο παθολογικό και αφήνουν γιατρούς 67-65 ετών, να εφημερεύουν μόνοι τους στα Κέντρα Υγείας, που οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες λόγω ηλικίας και αντοχών.
Εφημερεύουν 48 ώρες συνέχεια χωρίς βοηθό, με κίνδυνο του ασθενή, ενώ αυτός ο κίνδυνος έχει επισημανθεί επανειλημμένα και στον Εισαγγελέα.
Η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται σε βάρος της Δημόσιας Υγείας στο Νομό Πρέβεζας. Ένας άνθρωπος, ο οποίος ξέρει από διοίκηση, θα είχε κάνει σωστό καταμερισμό ευθυνών, καθηκόντων, εργασιών.
Παρατηρούμε όμως συνεχώς πως ο ρόλος του διευθυντή δεν υπολογίζεται. Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία από πλευράς διοίκησης με το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού. Ο κ. Δαρδαμάνης κινείται έξω από τον σχεδιασμό Υγείας, ενώ την ίδια στιγμή κάνει δημόσιες σχέσεις διαμέσου τηλεφώνου.
Παρόλες τις παρεναίσεις μου, η διοίκηση δεν έκανε τίποτα για να καλυτερέψει η κατάσταση. Αν και γιατρός-διευθυντής του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού, 67 ετών, εφημερεύω 48 ώρες μόνος του, χωρίς να αναφέρω τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζω.
Δεν δύναται γιατρός-διευθυντής, που δεν έχει εφημερεύσει ποτέ, να γνωρίζει τα προβλήματα αυτού που εφημερεύει...
Κι αναρωτιέμαι πως η Πολιτεία επιτρέπει να διοικούν άνθρωποι που δε γνωρίζουν το αντικείμενο στο οποίο ορίζονται. Άνθρωποι που δεν εφημέρευσαν (χωρίς να έχουν ελεγχθεί γι' αυτό)! Κι αναρωτιέμαι γιατί η επίσημη Πολιτεία του τόπου μας δεν έχει πάρει θέση;
Θέλω να καταγγείλλω στον πρεβεζάνικο λαό, ότι έχουν πάρει τους αγροτικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας και τους χρησιμοποιούν στα επείγοντα περιστατικά. Κι ένας γιατρός με εμπειρία 30 ετών, στέλνει τα περιστατικά στο Νοσοκομείο, τα οποία αναλαμβάνει αγροτικός γιατρός, χωρίς να έχει βάλει ακουστικό στην πλάτη ασθενούς!
Να πούμε την αλήθεια στον πρεβεζάνικο λαό. Αυτή είναι η κατάσταση και έχει προκύψει έπειτα από μεθοδεύσεις των διοικούντων.
Ζητώ την άμεση αλλαγή του διοικητή και του διευθυντή υγειονομικής υπηρεσίας, λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης.
Ο διευθυντής υγείας είναι και διευθυντής του νεφρολογικού. Μετά από 24 χρόνια διοίκησης στο τμήμα του και 6 στην υπηρεσία, από το 2000 και μετά, γιατί δεν προσέλαβε γιατρούς στο νεφρολογικό για να καλύψει ένα τμήμα, τόσο ευαίσθητο, που έχει να κάνει με μία ομάδα ασθενών, ευπαθή και αντιμέτωπη καθημερινά με προβλήματα επιβίωσης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου