Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Πρότειναν για ΣΜΑ την Αγία Τριάδα Θεσπρωτικού


Ρεπορτάζ: Ρούλα Χρήστου
Ξεχάστε τους παλιούς ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων). Τι κι αν είχαν χωροθετηθεί, τι κι αν είχαν γίνει μελέτες για κάποιους απ’ αυτούς, εγκαταλείφθηκαν λόγω έλλειψης χρημάτων σε συνδυασμό με επαπειλούμενες τοπικές αντιδράσεις. Στο μεσοδιάστημα τα δεδομένα άλλαξαν. Λειτουργούν οι ΧΥΤΑ και εγκρίθηκε η λειτουργία ΧΥΤΥ και ΑΣΑ (Εργοστασίου Στερεών Απορριμμάτων). Δηλαδή χρειαζόμαστε άλλου είδους σταθμούς μεταφόρτωσης. Σταθμούς στους οποίους θα συγκεντρώνονται από κάθε Διαχειριστική Ενότητα τα ΣΤΕΡΕΑ απορρίμματά της και  θα οδηγούνται στο εργοστάσιο επεξεργασίας, στο δήμο Δωδώνης δηλαδή, κάπου κοντά στην Εγνατία. Γ ια τέτοιους σταθμούς, η Περιφέρεια ζητά από τους δήμους να προτείνουν κατάλληλες θέσεις εντός των ορίων τους. Να εξεταστούν από επιτροπή τεχνικών και να επιλεγούν οι καταλληλότερες έτσι ώστε να μη μεταφέρονται απευθείας από τους ΧΥΤΑ, που κάποια στιγμή θα μετατραπούν σε ΧΥΤΥ, όλα τα απορρίμματα στο εργοστάσιο. Στο εργοστάσιο θα μεταφέρονται «μπάλες» συμπιεσμένων στερών σκουπιδιών, οι οποίες θα προκύπτουν από τους ΣΜΑ. Εκεί θα συμπιέζονται τα στερεά απορρίμματα, με ειδικά μηχανήματα για να γίνουν μπάλες.
Αν ο κάθε δήμος αναλογιστεί έγκαιρα πόσο θα αυξηθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από τη στιγμή που θα λειτουργήσει  το εργοστάσιο κι ο κάθε δημότης πόσο θα επιβαρυνθεί ακόμα από το κόστος αυτό, θα ζητούσε να γίνει ΣΜΑ ει δυνατόν στην αυλή του. Δυστυχώς ελάχιστοι για την ώρα βλέπουν λίγο μακρύτερα κι έτσι οι περισσότεροι δήμοι, αντί να κάτσουν να συζητήσουν με τον κόσμο τους τι θα είναι αυτοί οι σταθμοί και σε τι μας ωφελούν, αποστέλλουν γρήγορα, γρήγορα μια αρνητική απάντηση στην Περιφέρεια Ηπείρου να ξεμπερδεύουν. Το ίδιο έπραξε κι ο δήμος Ζηρού. Όχι πως δεν έχει κι η Περιφέρεια Ηπείρου τις ευθύνες της. Έστειλε ένα έγγραφο να τις υποδείξουν θέσεις για ΣΜΑ με προθεσμία που έληγε νωρίτερα κι απ’ την ημερομηνία αποστολής του, αλλά και πάλι δεν κατάλαβα πως ο Δήμαρχος μαζί με τεχνικό του δήμου συνόδευσαν επιτροπή τεχνικών της Περιφέρειας σε μια πρώτη επιτόπια επισκόπηση-αναζήτηση κατάλληλου χώρου από Γυμνότοπο μέχρι Πέντε Πηγάδια.
Εν πάση περιπτώσει, το δημοτικό συμβούλιο Ζηρού κλήθηκε να αποφασίσει για ένα θέμα με τη μορφή του εκτάκτου, το οποίο σήκωνε και σηκώνει συζήτηση που ενδεχομένως οδηγήσει και σε διαφορετική απόφαση. Στο έγγραφο της Περιφέρειας για πρόταση θέσης κατάλληλη για ΣΜΑ, το Δ.Σ κατά πλειοψηφία απάντησε πως δεν υπάρχει εντός των ορίων του δήμου τέτοια θέση. Τη σχετική εισήγηση έκανε ο δήμαρχος Δημήτρης Γιολδάσης ανακοινώνοντας ότι επισκέφθηκε ο ίδιος μαζί με τεχνικούς της περιφέρειας και του δήμου την περιοχή από Γυμνότοπο ως Πέντε Πηγάδια (λόγω Ιόνιας Οδού) και δεν βρήκαν μια δημοτική έκταση τουλάχιστον δέκα στεμμάτων κατάλληλη γι αυτό το σκοπό. Ο Δήμαρχος και πάλι ως μέλος του Συνδέσμου Απορριμμάτων ανακοίνωσε, πως εντός του Συνδέσμου επικράτησε η σκέψη να προτείνουν κατασκευή ΣΜΑ δίπλα στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας καθότι διέβλεψαν πως κανένας δήμος δεν θα προσέφερε θέση. Αιφνιδιάστηκε όμως και ο Δήμαρχος από την τροπή της συζήτησης εντός του Δ.Σ του. Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παπαφωτίου πρώτος, της «Συνεργασίας Πολιτών» και δευτερευόντως ο Ζήκος Ρεμπής της πλειοψηφίας, πρότειναν πως ο δήμος Ζηρού θα μπορούσε να υποδείξει τη θέση Αγία Τριάδα Θεσπρωτικού που προβλέπεται κι από το ΣΧΟΑΠ για ΣΜΑ της αρχικής κατηγορίας. Ο κ. Ρεμπής απλά επεσήμανε την πρόταση. Ο κ. Παπαφωτίου όμως επικαλούμενος και τις γνώσεις του ως μηχανικός, επιχειρηματολόγησε υπέρ της φιλοξενίας ενός νέου τύπου ΣΜΑ στα όρια του Θεσπρωτικού, γεγονός που δεν άφησε ασυγκίνητο τον Δήμαρχο αλλά και μερίδα συμβούλων της συμπολίτευσης όπως οι κύριοι Φίντζος, Αθανασόπουλος και Χασκής. Ενδεχομένως δηλαδή, αν έμπαινε σε ψηφοφορία ως δεύτερη πρόταση αυτή, να την ψήφιζαν οι περισσότεροι.  Την αλλαγή κατεύθυνσης ανέκοψε ο Γιώργος Ζυγούρης, που σκεπτόμενος πολιτικά πρωτίστως, υπολόγισε πιθανές αντιδράσεις κατοίκων γι αυτό και μεσολαβώντας, κατ’ άλλους «αδειάζοντας» τον Παπαφωτίου, διευκρίνισε πως για την ώρα δεν καταθέτει αντιπρόταση ο συνδυασμός του ακριβώς γιατί δεν έχει την εξουσιοδότηση των κατοίκων της περιοχής. Προφανώς το ίδιο σκεπτόμενοι και οι άλλοι δεν επέμειναν για πολύ, η αμφιβολία όμως περί της ορθότητας της τελικής αρνητικής απόφασης, έχει φωλιάσει για τα καλά στο σώμα.
Προσωπική μας εκτίμηση είναι πως το θέμα θα επανέλθει και οφείλει η παράταξη Ζυγούρη που προέκρινε τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας να το θέσει σε μια πρώτη διαβούλευση στην περιοχή Θεσπρωτικού, αν δεν το θέσει ο ίδιος ο Δήμαρχος. Άλλωστε τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο κ. Παπαφωτίου συνδυάζουν την περίπτωση με ανταποδοτικά οφέλη, με μείωση του κόστους μεταφοράς των σκουπιδιών στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων και με μηδαμινές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η πρόταση του κ. Παπαφωτίου βέβαια μιλούσε μόνο για τα απορρίμματα του δήμου Ζηρού κι όχι ολόκληρης της Διαχειριστικής Ενότητας και μπορούν όλοι να επιμείνουν σ’ αυτό.
Να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Ηπείρου στο έγγραφό της επικαλούνταν ακαταλληλότητα της περιοχής του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας για κατασκευή και του ΣΜΑ λόγω έλλειψης τόσο μεγάλης παραπλήσιας έκτασης. Τα εδάφη γύρω εμφανίζουν τάσεις κατολίσθησης  ενώ ένας επιπλέον μεγάλος χώρος αξιοποιήθηκε για επέκταση του ΧΥΤΑ με νέο κύτταρο. Πώς ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων σκέφτεται να ζητήσει την κατασκευή ΣΜΑ δίπλα στον ΧΥΤΑ, παραμένει ένα ερώτημα.
foniagroti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου