Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Πρόσω ολοταχώς για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων


Εκτύπωση E-mail

Άναψε «πράσινο» στη δημοπράτηση του έργου ΣΔΙΤ στην Ήπειρο, η Διυπουργική Επιτροπή

- Απόρροια μιας συστηματικής και ολοκληρωμένης προεργασίας χαρακτήρισε την απόφαση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου
- Εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων, για την χρηματοδότηση του κόστους της Μονάδας
Έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα στη διαχείριση των απορριμμάτων, μέσω της κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, με τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για την τοπική κοινωνία είναι η Ήπειρος, σε μία χρονική στιγμή όπου η Κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τέλος στο μείζον ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων.
Όπως είχαμε προαναγγείλει, η Διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε χθες, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ενέκρινε με αποφάσεις της δύο νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου και την Κέρκυρα.
Για την Ήπειρο, αυτό σημαίνει ότι δρομολογείται η κατασκευή και η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, η οποία έχει χωροθετηθεί στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης και η οποία εντάχθηκε στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση της Διυπουργικής ελήφθη ύστερα από αιτήσεις που υπέβαλαν στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Κερκυραίων, οι οποίοι μπορούν πλέον να προχωρήσουν στην προκήρυξη των αντίστοιχων διαγωνισμών.
Οι υποδομές της Περιφέρειας Ηπείρου, θα διαχειρίζονται περίπου 150.000 τόνους, περιλαμβάνοντας το σύνολο των αστικών στερεών αποβλήτων που παράγονται σε ολόκληρη τη διοικητική έκταση της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η εγκατάσταση της Κέρκυρας αντίστοιχα, αποτελεί το πρώτο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων που υλοποιείται σε νησιωτική περιοχή. Η εγκατάσταση θα διαχειρίζεται ετησίως 87.000 τόνους, περίπου, το σύνολο δηλαδή των αστικών απορριμμάτων που παράγονται στη διοικητική έκταση της Κέρκυρας και θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διυπουργικής, οι ιδιωτικοί φορείς σύμπραξης για τα δύο έργα θα επιλεγούν με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων στις εν λόγω περιοχές, για χρονικό διάστημα έως 27 έτη.
Και για τα δύο έργα προηγήθηκε έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης, ώστε φορείς υλοποίησης να οριστούν ο Δήμος Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ηπείρου αντίστοιχα.
Η αξία των συμβάσεων των δύο νέων έργων ανέρχεται σε 210 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ανέρχεται πλέον στα 2,1 δισ. ευρώ.
Τα έργα αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του Απριλίου 2013.
Αποτέλεσμα καλής συνεργασίας
Στη χθεσινή συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση, ως απόρροια μιας συστηματικής και ολοκληρωμένης προεργασίας που έγινε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και τους τέσσερις Φορείς Διαχείρισης.
«Πρόκειται για απόφαση, με την οποία 'απαλλάσσονται' οι Ηπειρώτες και όλοι οι κάτοικοι της Ηπείρου, από το ειδικό τέλος που θα επιβληθεί τη νέα χρονιά σε όσες περιοχές δεν έχουν προχωρήσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ακολούθως ευχαρίστησε την αντιπεριφερειάρχη, αρμόδια για θέματα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Τατιάνα Καλογιάννη, για τον συντονισμό και την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών, καθώς και όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για να φθάσουμε στο χθεσινό αποτέλεσμα.
«Ειδικότερα τον Πρόεδρο Θωμά Μπέγκα και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων, τον Πρόεδρο Ευστάθιο Γιαννούλη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Άρτας, τον Πρόεδρο Αθαν. Λιόλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Τζάνη και το Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων ΧΥΤΑ Κορύτιανης καθώς και το Δήμαρχο Κων. Κατσανάκη και το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί στο ίδιο επίπεδο και κατά τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την κατασκευή της μονάδας ΑΣΑ, των σταθμών μεταφόρτωσης και εν γένει για την ολοκληρωμένη διαχείρισης» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Χρηματοδότηση μέσω Ευρωπαϊκών πόρων
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης, τόνισε ότι με την ένταξη του έργου στις ΣΔΙΤ, ξεκινάει η διαδικασία υλοποίησης ενός σημαντικού και αναγκαίου έργου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, ενώ έκανε γνωστό ότι, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ εξετάζεται κάθε δυνατότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων, για την χρηματοδότηση του κόστους της Μονάδας.
Η απόφαση ένταξης του έργου στις ΣΔΙΤ είναι πολύ σημαντική, σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, καθώς με την υλοποίηση του έργου, μετατρέπονται οι υφιστάμενοι ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, περιορίζοντας σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υφιστάμενων εγκατάστασεων, παρέλκει πλέον η ανάγκη εύρεσης νέων χώρων για την ταφή των υπολειμμάτων, δεν θα απαιτηθεί η καταβολή τέλους ταφής από τους χρήστες, προωθείται η ανακύκλωση, αξιοποιούνται δευτερογενή προϊόντα, εξοικονομούνται πρώτες ύλες και ενέργεια, εναρμονιζόμαστε, ως Περιφέρεια, με τις επιταγές της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
«Η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έκανε πολύ καλή προετοιμασία για το έργο, θα πρέπει πλέον να διακηρύξει αμέσως δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την προεπιλογή των δυνητικών αναδόχων και στη συνέχεια να περάσει στην επόμενη φάση, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, όπως προβλέπεται στη σχετική εθνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το ΥΠΕΚΑ, εξετάζουμε κάθε δυνατότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων, για την χρηματοδότηση του κόστους της μονάδας» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.
http://www.proinanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου