Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Αναζητούνται ακόμη ευθύνες και υπεύθυνοι, έγγραφα φωτιά από τους ελέγχους για τη ρύπανση


Όταν οι αρμόδιοι δεν θέλουν να αποδώσουν ευθύνες απλά τις αναζητούν.... Επί τέσσερις μήνες η Περιφέρεια Ηπείρου αδιαφορεί, ολιγωρεί, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο πιστεύοντας ότι το θέμα θα ξεχαστεί ή για λόγους που εκείνη μπορεί να γνωρίζει καλύτερα, δεν προχωρά στη διαλεύκανση των αιτιών ρύπανσης του χείμαρρου Ανίνου και κατ' επέκταση του Αμβρακικού.
Στα μέσα Νοεμβρίου του 2012 το Epiruspost.gr μετά από επιτόπια επίσκεψη και φωτογραφικά ντοκουμέντα αποκάλυπτε τους τσιμεντένιους αγωγούς που μεταφέρουν λύματα, χωρίς καμιά επεξεργασία, στον χείμαρρο.
Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας θέλησε αρχικά να αγνοήσει και στη συνέχεια να υποβαθμίσει το θέμα. Όμως ήταν καταλυτική η παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Από τότε και μέχρι τώρα έγιναν αρκετοί έλεγχοι και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες κι επιβεβαιωμένες πληροφορίες υπάρχουν δύο έγγραφα, από δύο διαφορετικές υπηρεσίες, που αποτελούν φωτιά για όσους ανέχονταν επί χρόνια αυτή την κατάσταση.
Το πρώτο έγγραφο κάνει σαφή αναφορά σε εργοστασιακές μονάδες που έχουν ως αντικείμενο την ελιά ενώ το δεύτερο αποκαλύπτει την ύπαρξη μη βιοαποδομίσιμων ουσιών και αφήνει αιχμές για μη συμβατό τρόπο στην επεξεργασία που γίνεται.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ζητήσει δύο φορές με σχετικά της έγγραφα την σύσταση των αρμόδιων οργάνων που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία όμως δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι εντός των επομένων ημερών θα επανέλθει και θα ζητήσει να γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων όπως και του Δήμου Νικολάου Σκουφά ώστε να εξεταστεί σε βάθος η κατάσταση και να ληφθούν μέτρα.
Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά από την πλευρά του είναι ο μοναδικός που μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, προχώρησε σε άμεσες ενέργειες όπως την απομάκρυνση αποβλήτων από τις δεξαμενές του πρώην συνεταιρισμού αλλά και υλικών από τον χείμαρρο. Όμως ο Δήμος δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα των ελέγχων για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, ούτε μπορεί να μετατραπεί στον χωροφύλακα της περιοχής.
Απομένει η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας η οποία σε άλλες περιπτώσεις επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κάνει επίδειξη της περιβαλλοντικής της ευαισθησίας να το πράξει και στην συγκεκριμένη. Άλλωστε η ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος, την τήρηση της νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων δεν μπορεί να διέπεται από δύο μέτρα και δύο σταθμά.
epiruspost Βάσω Σκουλίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου