Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Ερώτηση βουλευτών τoυ ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΩΔΩΝΗ




Θα παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να ανακληθεί η διαδικασία του διαγωνισμού;


«Αν θα παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να ανακληθεί άμεσα η διαδικασία του απαράδεκτου διαγωνισμού που αποφάσισε η ΑΤΕ, πόσο μάλλον όταν η μέχρι τώρα διαδικασία δείχνει την προσπάθεια απαξίωσης της ΔΩΔΩΝΗΣ» είναι το αντικείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ¨Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Μπάρκας, Χρήστος Μαντάς (φωτογραφία), Βαγγέλης Αποστόλου  και Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις για το θέμα που αφορά όλη την Ήπειρο.
Το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ακόλουθο:
«Στις 16 Ιουλίου λήγει η παράταση για την κατάθεση των τελικών οικονομικών προσφορών για την εξαγορά του πακέτου μετοχών 67,77% της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα. Στις 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων της Ηπείρου μετά από πρόσκληση των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου.
Στη σύσκεψη αυτή διαπιστώθηκε από πολλές πλευρές ότι η μέχρι τώρα πορεία του διαγωνισμού αναδεικνύει τους πραγματικούς κινδύνους εξευτελιστικής εκποίησης της εταιρείας που μάλιστα επιχειρείται να γίνει χωρίς καμιά δέσμευση σχετική ούτε με τη ζώνη γάλακτος και την επέκτασή της, ούτε με τη λειτουργία της εταιρείας και του εργοστασίου στα Ιωάννινα και με μια αποτίμηση της αξίας της σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Είναι γνωστό ότι αυτή η απαράδεκτη εξέλιξη ξεκίνησε στα πλαίσια ενός ευρύτατου σχεδίου αναδιάρθρωσης της ATE εγκεκριμένου από την τρόικα, που επιβάλλει ανάμεσα στα άλλα και την απεμπλοκή της Τράπεζας από όλες τις συμμετοχές της που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Με την εφαρμογή συνεπώς της μνημονιακής πολιτικής η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, μια κερδοφόρα επιχείρηση σύμβολο για τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους που αποδεδειγμένα είναι η κορυφαία εξαγωγική εταιρία στο τομέα των τυροκομικών προϊόντων κινδυνεύει να ξεπουληθεί.
Οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας είναι πεπεισμένοι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει δραματικά τον χαρακτήρα της εταιρείας και ιδιαίτερα την σχέση της με τους 7000 κτηνοτρόφους παραγωγούς που μαζί με τους εργαζόμενους απετέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια την κινητήρια δύναμη για να αποκτήσει η ΔΩΔΩΝΗ, κυρίως μέσω της φέτας, αυτό το ισχυρό όνομα στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με πρόσφατη αρθρογραφία των New York Times η Ελλάδα, παρ’ ότι έχει κατοχυρώσει την αποκλειστική χρήση της ονομασίας φέτας, κατέχει μόλις το 28% της παγκόσμιας αγοράς λευκών τυριών. Η κατάσταση αυτή υποσημειώνει την ιδιαίτερη δυνατότητα ανάπτυξης της ΔΩΔΩΝΗΣ που άλλωστε είναι και η πρώτη εξαγωγική βιομηχανία.
Η θέση των κτηνοτρόφων παραγωγών είναι η άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης διαδικασίας εκποίησης που αποφάσισε η ΑΤΕ και η τήρηση της καταστατικής δέσμευσης της βιομηχανίας. Ταυτόχρονη είναι και η αγωνία των εργαζομένων, που παρακολουθούν την πορεία εγκατάλειψης της εταιρείας το τελευταίο διάστημα εν όψει της πώλησής της, πράγμα που βεβαίως επηρεάζει αρνητικά και τη θέση της στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Με βάση τα παραπάνω
Ερωτώνται οι κ. κ Υπουργοί:

• Θα παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να ανακληθεί άμεσα η διαδικασία του απαράδεκτου διαγωνισμού που αποφάσισε η ΑΤΕ, πόσο μάλλον όταν η μέχρι τώρα διαδικασία δείχνει την προσπάθεια απαξίωσης της ΔΩΔΩΝΗΣ;
• Θα εφαρμοσθεί το Άρθρο 8 του καταστατικού της εταιρείας, το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση που η ΑΤΕ θέλει να αποσυρθεί από τη ΔΩΔΩΝΗ, οι μετοχές της πρέπει να επιστρέψουν στους φυσικούς της ιδιοκτήτες και μάλιστα σε αξία τέτοια που να διευκολύνει τους κτηνοτρόφους παραγωγούς;
• Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον της ΔΩΔΩΝΗΣ; Θα στηρίξει την κτηνοτροφία στην Ήπειρο; θα στηρίξει τη προσπάθεια των φυσικών της ιδιοκτητών ώστε η επιχείρηση να περάσει στα χέρια τους; Θα στηρίξει τελικά ό,τι πιο παραγωγικό και αναπτυξιακό υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Ήπειρο δηλαδή τη ΔΩΔΩΝΗ ή θα εγκαταλείψει κάθε δυνατότητα παραγωγικής ανασυγκρότησης μιας πολύπαθης περιοχής;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου