Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Στοιχεία για τα αρδευτικά του Αχέροντα ζητά η ΕΕ



Όλα τα στοιχεία που διαθέτουν οι ελληνικές αρχές, σχετικά με την κατασκευή των αρδευτικών και αποστραγγιστικών έργων στην Αμμουδιά και τη Βαλαδινόραχη θα ζητήσει η Ευρωπαική Επιτροπή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τηρηθεί οι διατάξεις της ευρωπαικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Αυτό κάνει γνωστό ο Επίτροπος Περιβάλλοντος ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος. Να σημειωθεί ότι για τα ίδια έργα που γίνονται και επηρεάζουν τις εκβολές του Αχέροντα είχε γίνει προσφυγή από έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.
Επιπλέον, ο κ. Potočnik αναφέρει ότι τα έργα αυτού του είδους πρέπει να περιλαμβάνονται στο σχετικό σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού (ΣΔΛΑΠ). Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή της οδηγίας-πλαισίου για τα Νερά και τα ελληνικά σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού δεν έχουν εγκριθεί ακόμη. Τον Απρίλιο του 2011 η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για μη έγκαιρη υποβολή των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών. Τα σχέδια διαχείρισης μετά την υποβολή τους θα κριθούν και ως προς την ουσία τους από την Επιτροπή και υπάρχει κίνδυνος όσα από τα διαχειριστικά μέτρα δεν εξυπηρετούν τη διαχείριση του νερού μα άλλες σκοπιμότητες, να μην εγκριθούν.
"Το εν λόγω αποστραγγιστικό-αρδευτικό έργο πρέπει να υλοποιηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ. Ειδικότερα, όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στην αξία διατήρησης της περιοχής του δέλτα και των εκβολών του ποταμού Αχέροντα που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, η εκτίμηση επιπτώσεων και η αδειοδότηση του έργου πρέπει να τηρούν τις διατάξεις του άρθρου 6 της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα (92/43/ΕΟΚ). Επιπλέον, μια νέα μεταβολή των φυσικών χαρακτηριστικών των επιφανειακών υδάτινων συστημάτων που θα καταλήξει σε επιδείνωση της κατάστασης των επιφανειακών υδάτων μπορεί να επιτραπεί μόνον εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις του άρθρου 4 παράγραφοι 7 και 8 της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (2000/60/ΕΚ)", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου