Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

“Λίγο πριν τα σύννεφα” Μια όμορφη βραδιά στην Πάτρα

Σε μια όμορφη και ζεστή συντροφιά Ηπειρωτών έγινε τη Δευτέρα 28 Μαΐου το βράδυ η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Λίγο πριν τα σύννεφα» του Δημήτρη Βλαχοπάνου. «Το Σπίτι του Ηπειρώτη» του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πάτρας πλημμύρισε από Ηπειρώτες που, με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου, μίλησαν για τις μικρές τους πατρίδες και έφεραν στη μνήμη τους τα παιδικά τους εκεί χρόνια.  
Για τον Δημήτρη Βλαχοπάνο και το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος,  ο συγγραφέας και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας Γιάννης Παππάς και ο συγγραφέας και πρώην Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πάτρας Μανόλης Μαγκλάρας, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση και προλόγισε το βιβλίο. Κείμενα του βιβλίου διάβασε η Ειρήνη Μπόμπολη, φιλόλογος και ποιήτρια.
Πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες, προβλήθηκε ένα σύντομο χρονικό με αναφορές στη γενιά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στη γενιά των σημερινών εξεγέρσεων. Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Παπαχρήστος ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και κύριος εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού του. Σημειώνεται, επίσης, πως η ιστορία του βιβλίου «Λίγο πριν τα σύννεφα» εκτυλίσσεται μέσα σ’ αυτή την ταραγμένη περίοδο λίγο μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και λίγο πριν την κρίση της χώρας μας και την εξέγερση των σημερινών νέων.
Ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, υπογράμμισε ο Δημήτρης Παπαχρήστος, «εξιστορεί και εικονογραφεί όλη τη μεταπολίτευση του σύμπαντος μικρόκοσμού μας. H πολιτική, ξέπνοη πλέον, χωρίς τη ζωντάνια των κινητοποιήσεων και των πορειών, χωρίς τον έρωτα και το πάθος που κάποτε ήταν η κινητήρια δύναμη, η έμπνευση και το έναυσμα της ζωής και της ανατροπής, κατακάθεται σιγά – σιγά και γίνεται μια ψευδαίσθηση, για να καταντήσει μια ευχάριστη ατίμωση, που τη γεμίσαμε με ενοχές, ενδοιασμούς, δισταγμούς, αναβολές, φόβους, και αφήσαμε να περάσει και να περνάει, χωρίς να κρατήσουμε στην παλάμη μας παρά μονάχα το γιατί και της ανοιχτής παλάμης τα έπαθλα».
Στο βιβλίο «Λίγο πριν τα σύννεφα», σημείωσε ο Γιάννης Παππάς, «ο Δημήτρης Βλαχοπάνος περιγράφει όλη την έκταση του πάθους και της αγωνίας που χάραξε μια ολόκληρη γενιά και καταγγέλλει με οργή και θυμό όλο αυτό το παζάρι της διαπλοκής και της υποκρισίας που έφερε τη χώρα μας στην κρίση που βιώνουμε σήμερα». Ο Μανόλης Μαγκλάρας αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη και άγρυπνη δράση του Δημήτρη Βλαχοπάνου και τους διαύλους επικοινωνίας που έχει ανοίξει με τους Ηπειρώτες όπου γης.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πάτρας Κωνσταντίνος Τσίρης. Παρόντες στο «Σπίτι του Ηπειρώτη»ο τοπικός σύμβουλος Κομμένου Ηλίας Λάμπρης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Μαρία Κανελοπούλου, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης, ο συγγραφέας Σταύρος Ιντζεγιάννης, η συγγραφέας Παναγιώτα Λάμπρη κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου