Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Διεθνής Ημέρα Μουσείων – Δράσεις στα Μουσεία Άρτας και Νικόπολης

Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Για το 2012, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις». Σήμερα ο κόσμος αλλάζει γρηγορότερα από ποτέ. Οι νέες τεχνολογίες μας οδηγούν σε νέες ιδέες και σε καταιγισμό πληροφοριών. Παράλληλα το φυσικό περιβάλλον αλλάζει διαρκώς και γίνεται ολοένα και πιο ασταθές. Φυσικά όλα αυτά γίνονται γνωστά και εντείνονται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το σύγχρονο μουσείο πρέπει να γίνει περισσότερο ενεργό και δραστήριο. Το θέμα του φετινού εορτασμού αποτελεί μια αναγνώριση της ανάγκης των μουσείων για μεγαλύτερη ενεργοποίηση, αξιοποίηση της τεχνολογίας και καλλιέργεια των νέων μέσων. Από την άλλη πλευρά αποτελεί μια υπενθύμιση της υποχρέωσης των μουσείων μέσα σε ένα ασταθές και ρευστό φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον να δράσουν, έτσι ώστε να ακουστεί η φωνή τους, αλλά και να φανεί η πολυδιάστατη συμβολή τους στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό.Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών &Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας- Άρτας συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2012 με δράσεις, δια μέσου των οποίων, τα δύο Μουσεία αρμοδιότητάς της έχουν ως στόχο τη δημιουργία μιας πιο προσωπικής ατμόσφαιρας και την ανάπτυξη νέων μεθόδων επικοινωνίας τόσο με τη νέα γενιά, αλλά και με άλλες ηλικίες που έλκονται από αυτά. Ειδικότερα τα Μουσεία θα ανανεώνουν και θα εμπλουτίζουν συχνά τις σελίδες τους με ποικίλο οπτικοακουστικό υλικό, επιδιώκοντας μια πιο κοινωνική και εξωστρεφή πολιτική και καλώντας το κοινό σε μια πορεία τοπικής πολιτιστικής αυτογνωσίας, απαραίτητης σε καιρούς που ο πολιτισμός και η ιστορία είναι τα πολυτιμότερα ερείσματά μας. Αναλυτικότερα θα πραγματοποιηθούν τα εξής:
Α: Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης:
-Την Παρασκευή 18 Μαΐου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης θα λειτουργήσει τη σελίδα του στο facebook, με μια πρωτότυπη δράση με τίτλο «Ψηφιακές αφηγήσεις στο Μουσείο Νικόπολης». Το επιστημονικό προσωπικό το οποίο έχει εργαστεί ή εξακολουθεί να εργάζεται στο Μουσείο, ξαναενώνεται μέσω της σελίδας του Μουσείου στο facebook, προκειμένου να αφηγηθεί, να εξιστορήσει, να περιγράψει και να αναπολήσει, αντικείμενα, αγαπημένες ενότητες και προσωπικές ιστορίες από την υλοποίηση της έκθεσης, με τη μορφή σύντομων ηχητικών αποσπασμάτων (podcasts).
URL: http://www.facebook.com/Nicopolis Museum-Μουσείο Νικόπολης
Β: Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας:
-Την Παρασκευή 18 Μαΐου, αναρτάται διαδικτυακή έκθεση στο facebook με θέμα «Περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας». Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας εμπλουτίζει την ήδη υπάρχουσα, από το 2010, σελίδα του σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια διαδικτυακή έκθεση με επιλεγμένα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Τα αντικείμενα συνοδεύονται με λεζάντες, ενώ όλη η δράση αποτελεί ένα τρόπο, ώστε απομακρυσμένοι επισκέπτες να μπορέσουν να περιηγηθούν στο Μουσείο μέσω του διαδικτύου, νιώθοντας ότι έχουν στο πλάι τους κάποιον από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου, για να τους περιγράφει και να τους καθοδηγεί στην έκθεση.
URL:http://www.facebook.com/pages/Αρχαιολογικό-Μουσείο-ΆρταςArcheological-Museum-of-Arta
-Την Κυριακή 20 Μαΐου και ώρα 20.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, σε συνεργασία με το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Άρτας, διοργανώνεται ομιλία της συγγραφέως Μαρίζας Ντεκάστρο με θέμα «Μουσείο &Σχολείο» (ανοικτή για όλους)
-Τη Δευτέρα 21 Μαΐου και ώρα 09.00 ~ 12.00, φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο και οι μαθητές της Δ΄ Τάξης του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Άρτας, οι οποίοι συζητούν έχοντας ως θεματικό άξονα το βιβλίο της «Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης»
Σας υπενθυμίζουμε ότι την ημέρα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, Παρασκευή 18 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη στα Αρχαιολογικά Μουσεία Νικόπολης & Άρτας.Επίβλεψη-συντονισμός προγραμμάτων: Χριστίνα Μερκούρη, αρχαιολόγος-Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑΥπεύθυνη επιστημονικού υλικού Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας: Μαρία Νιάρου, αρχαιολόγος
Υπεύθυνη ψηφιακών δράσεων: Σταυρούλα Πούλου, αρχαιολόγος-σχεδιάστρια εφαρμογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου