Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Τρίκαστρο: Η σιωπή στα κυκλώπεια τείχη

  Δίπλα στη χαράδρα του Αχέροντα και κάτω από τα εντυπωσιακά κυκλώπεια τείχη, τα βήματα σταματούν. Ο χρόνος σταμάτησε. Ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, γέφυρα η σιωπή.
Σχεδόν ακατοίκητο το Τρίκαστρο. Μια μικρή κι άγνωστη γωνιά του Νομού Πρέβεζας που κρατά μυστική την ιστορία της, ιστορία του τόπου μας.
Παλιά ονομασία Αγόρανα ή Γόρανα.
Η ονομασία «Γόρανα» κατά την προφορική παράδοση αποδίδεται στo γεγονός ότι κατά τους 2-3 προηγηθέντες αιώνες, το χωριό αυτό αποτελούσε την Αγορά για τα υπόλοιπα διπλανά χωριά (ζώα, κτηνοτροφικά προϊόντα, κλπ). Η κοινότητα αυτή μαζί με άλλες δύο (Παλαιορόφορο και Πολύβρυσο) συνενώθηκαν το έτος 1970 και μεταφέρθηκαν σε νέα έδρα, στον Ωρωπό.
Στο ύψωμα του χωριού Τρίκαστρο βρίσκεται μια εντυπωσιακή αρχαία ακρόπολη, η Ακρόπολη Τρίκαστρο, μη ταυτοποιημένη αρχαιολογικώς, με πολυγωνικά κυκλώπεια τείχη, άγνωστης χρονολογίας ίδρυσης, αλλά πιθανότατα της Ελληνιστικής ή προγενέστερης περιόδου.
Με βάση παλιούς χάρτες πιθανολογείται ότι η Ακρόπολη Τρίκαστρου μπορεί να είναι είτε το Αρχαίο Ομφάλιον είτε η Αρχαία Έλλα, ηπειρωτικές πόλεις της προκλασσικής περιόδου. Ακριβώς στην κορυφή του υψώματος είναι χτισμένος ο Ναός του Προφήτη Ηλία εποχής κτίσης 1813. Νότια του Τρίκαστρου απλώνονται οι λόφοι και η πεδιάδα της Βρυσούλας και της Κάτω Σκαφιδωτής, ενώ βόρεια και βορειοδυτικά του υψώματος Τρίκαστρου βρίσκεται η απότομη Χαράδρα του Αχέροντα, η διασημότερη πιθανώς μετά το Φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη.
Τα βήματα σήμερα σταματάνε. Χάνονται ανάμεσα σε ένα λαμπρό παρελθόν, σε ένα ανύπαρκτο παρόν και σε ένα αβέβαιο μέλλον.
Εκεί όπου ο μύθος συναντά την ιστορία μα δεν συναντά άνθρωπο για να αφηγηθεί τα μυστικά του!

Βάσω Σκουλίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου