Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Καινοτόμες καλλιέργειες και την προοπτική τους

  Με επιτυχία η Ημερίδα στο ΚΠΕ Φιλιππιάδας
Η ανάγκη εισαγωγής νέων καινοτομιών στις παραδοσιακές καλλιέργειες αλλά και η ανάγκη οι αγρότες του νομού να μετεξελιχθούν και να αλλάξουν νοοτροπία σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, τονίστηκε από τους εισηγητές της Ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας στη Λίμνη Ζηρού.
Η Ημερίδα με θέμα «νέοι αγρότες, νέες καλλιέργειες νέες προοπτικές» πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Φιλιππιάδας και του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δημοτικής Ενότητας Θεσπρωτικού και η μεγάλη συμμετοχή κατέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον προβληματισμό και την αγωνία των αγροτών της περιοχής για το μέλλον, αλλά ταυτόχρονα και τη θέληση τους να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν καινοτομίες που θα εξελίξουν τόσο τους ίδιους όσο και την παραγωγή τους.
Ο καθηγητής και υπεύθυνος του ΚΠΕ Φιλιππιάδας κ. Ντάκουλας Ευάγγελος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ενώ ο Δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
Ο κ. Ευάγγελος Ντάκουλας μίλησε εν συντομία για τις δραστηριότητες αλλά και τους στόχους του Κέντρου υπογραμμίζοντας ότι εκδηλώσεις σαν της Παρασκευής θα πραγματοποιηθούν και το επόμενο διάστημα, ενώ στην εισήγησή του κατέδειξε την ανάγκη να δοθεί προβάδισμα στην καινοτομία.
«Η καινοτομία σε κάθε εποχή είναι θεμελιώδους σημασίας για την πρόοδο. Κι αυτό διότι οι νέες συνθήκες δημιουργούν κάθε φορά νέες προτεραιότητες. Και οι εκάστοτε υιοθετούμενες πρακτικές έχουν μια αποτελεσματικότητα πεπερασμένη και συνδεδεμένη με συγκεκριμένες συνθήκες. Επομένως εκεί που οι παλαιότερες πρακτικές έχουν εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνητική τους ωφελιμότητα, το προβάδισμα πρέπει να δοθεί στην καινοτομία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ντάκουλας υπογραμμίζοντας ότι σήμερα ο αγρότης θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία, να εκπαιδευτεί και να διαφοροποιηθεί.
Για τις καινοτόμες και εναλλακτικές καλλιέργειες μίλησε ο καθηγητής τμήματος Φυτικής παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γιώργος Μάνος, κάνοντας εκτενή αναφορά στις ενεργειακές καλλιέργειες όπως η ελαιοκάμβη και η αγριοαγκινάρα.
Ο κ. Μάνος επισήμανε ότι η Ήπειρος λόγω του κλίματος ενδείκνυται για τέτοιου είδους καλλιέργειες και πρόσθεσε ότι μέσα από τις έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή μας η συγκεκριμένη παραγωγή έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και μεγάλη απόδοση.
«Υπάρχουν δυστυχώς μεγάλες ακαλλιέργητες εκτάσεις σε όλη τη χώρα που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά στην αγροτική παραγωγή και στην οικονομία της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής προτρέποντας τους αγρότες να στραφούν σε νέες καλλιέργειες.
Ο πρόεδρος των νέων αγροτών νομού Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Ραβανός, μίλησε από την εμπειρία του ως αγρότης. Είπε ότι γίνεται αθρόα εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες, π.χ. λεμόνια από την Αργεντινή, πατάτες από την Αίγυπτο, κλπ, ενώ τα ελληνικά προϊόντα είναι άριστης ποιότητας. Οι αγρότες πρέπει να καταρτίζονται συνεχώς και οι σύγχρονες καλλιέργειες να γίνονται σωστά. Μερικοί τελευταία βάζουν σαλιγκάρια, ιπποφαές, ροδιές, τρούφες, αλλά πρέπει πρώτα απ' όλα να γνωρίζουν καλά τις καλλιέργειες αυτές πριν τις βάλουν.

«Πρέπει να ξεχάσουμε τα σημερινά στερεότυπα και να προχωρήσουμε μπροστά» τόνισε εξαρχής στην εισήγησή του ο Δρ. Αναστάσιος Τσίνας, κτηνίατρος- καθηγητής στο τμήμα ζωικής παραγωγής ΑΤΕΙ Ηπείρου.

Ο κ. Τσίνας ανέπτυξε την προοπτική της καλλιέργειας αρωματικών φυτών εστιάζοντας στη ρίγανη και μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία από το 1995 μέχρι σήμερα, ενώ δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τη γραφειοκρατία αλλά και τη στάση της πολιτείας απέναντι στις καινοτόμες προσπάθειες σημειώνοντας ότι στη σημερινή συγκυρία είναι απαραίτητη η ιδιωτική πρωτοβουλία για να έχει αποτέλεσμα η δράση.

Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις και συζήτηση επί των θεμάτων που αναπτύχθηκαν, ενώ παρόντες στην ημερίδα ήταν ο βουλευτής κ. Δημήτρης Τσουμάνης, ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και αθλητισμού κ. Περικλής Βασιλάκης, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Δημήτριος Γιολδάσης, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δημοτικής Ενότητας Θεσπρωτικού, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος αγροτών.
http://www.neoiagones.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου