Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η Ημερίδα για τις καινοτόμες καλλιέργειες και την προοπτική τους στο ΚΠΕ στο Ζηρό.

του Χαράλαμπου Δράκου

Στο ΚΠΕ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Φιλιππιάδας, στο Ζηρό, την Παρασκευή στις 2 Μαρτίου έγινε Ημερίδα με θέμα τις καινοτόμες καλλιέργειες και την προοπτική τους. Στο ΚΠΕ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Φιλιππιάδας, στο Ζηρό, την Παρασκευή στις 2 Μαρτίου έγινε Ημερίδα με θέμα τις καινοτόμες καλλιέργειες και την προοπτική τους. Συνδιοργανωτές της Ημερίδας ήταν: Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας και ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός-Σύλλογος Λάκκας Θεσπρωτικού
Ο καθηγητής και υπεύθυνος του ΚΠΕ Φιλιππιάδας κ. Ντάκουλας Ευάγγελος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων ήταν: ο βουλευτής κ. Τσουμάνης, ο δήμαρχος κ. Γιολδάσης, οι υποψήφιοι βουλευτές Βασιλάκης και Ξώνα, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, πολλοί αγρότες και άλλοι, οι οποίοι και γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα ομιλιών του ΚΠΕ.

Ο δήμαρχος, στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό στην Ημερίδα.
Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Θεσπρωτικού και εκ των συνδιοργανωτών της Ημερίδας κ. Νικολάου, επίσης χαιρέτισε την Ημερίδα.


 Ο συμπατριώτης μας κ. Ντάκουλας Ευάγγελος, υπεύθυνος του ΚΠΕ Φιλιππιάδας, παρουσιάζει τον ρόλο του ΚΠΕ και τους στόχους της Ημερίδας.
Ο κ. Ντάκουλας παρουσίασε το έργο και τις δραστηριότητες του ΚΠΕ Φιλιππιάδας. Αναφέρθηκε στους σκοπούς και στα προγράμματα εργασίας του, στην συνεργασία του με άλλα σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα, στην συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου εκεί γίνεται μάθημα στους φοιτητές, καθώς και με το ΤΕΙ Ηπείρου. Μίλησε για καινοτομίες που πρέπει να γίνουν στην γεωργία, για δουλειές με υψηλή παραγωγικότητα και με υψηλά εισοδήματα. Επέμενε στο «Δεκάλογο του νέου αγρότη» που, μεταξύ των άλλων, αναφέρει να μη κάνει ότι οι γονείς του, να αναλάβει κινδύνους και να τολμά στο καινούργιο, να επιδιώκει την αλλαγή και την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, να εκπαιδεύεται διαρκώς και τέλος εξέφρασε την ευχή να γίνει ένα γεωργικό λύκειο στην περιοχή μας.




Ο καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Μάνος, αναπτύσσει το θέμα της καλλιέργειας των ενεργειακών φυτών.



Ο καθηγητής Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Μάνος Γεώργιος, ανέπτυξε διεξοδικά και εμπεριστατωμένα τις εναλλακτικές καλλιέργειες. Τόνισε ότι οι αγρότες πρέπει να είναι καλά καταρτισμένοι στην εργασία τους και χαρακτηριστικά είπε ότι «οι αγρότες στην ΕΕ είναι μικρού γεωπόνοι». Ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών σήμερα είναι μεγάλης ηλικίας. Το κύριο θέμα του εξάντλησε με τα ενεργειακά φυτά. Ανέφερε ότι στις χώρες της ΕΕ αυτά καλλιεργούνται σε μεγάλη έκταση, π.χ. στην Γερμανία η ελαιοκράμβη καλλιεργείται σε έκταση 45 εκατομμύρια στρέμματα. Από το φυτό αυτό παράγουμε βιοντήζελ, βιοαιθανόλη και βιομάζα (που την χρησιμοποιούμε για θερμότητα και ενέργεια). Παίρνουμε δηλαδή και καύσιμο με το οποίο κινούνται τα αυτοκίνητά μας. Στην Αμερική το 30% του καλαμποκιού πάει για ενέργεια. Είπε επίσης ότι άλλη ενεργειακή καλλιέργεια με πολύ καλά αποτελέσματα στην περιοχή μας και χωρίς πολλές φροντίδες είναι η αγριαγκινάρα, η οποία έχει μεγάλες προοπτικές στα δικά μας δεδομένα. Τέλος μίλησε για τα αρωματικά φυτά (τσάι του βουνού, μελισσόχορτο κλπ) καθώς και άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες όπως είναι το Μύρτιλο (που σε αντίθεση με το Ιπποφαές συλλέγεται πολύ εύκολα), για την ροδιά κλπ. Κλείνοντας ο καθηγητής είπε ότι πριν οι αγρότες ασχοληθούν με τις καλλιέργειες πρέπει να έχουν κάνει ανάλυση στο έδαφος ώστε να μπορεί να ευδοκιμήσει η καλλιέργεια που θέλουν σε αυτό και επίσης σοβαρό είναι οι καλλιέργειές τους να είναι συμβολαιακές, να υπογράφουν συμβόλαια δηλαδή με τις εταιρίες για να μπορούν να τις απορροφήσουν. Ο κ. Μάνος ανέφερε επίσης ότι η χώρα μας έχει διπλάσια ηλιοφάνεια από την Γερμανία (από το Μόναχο), έχει 2.950 ώρες ηλιοφάνειας όταν το Μόναχο έχει 1.430 ώρες, κι αυτό για να τα φυτά σημαίνει μεγαλύτερη φωτοσύνθεση, περισσότερη παραγωγή. Δεν πρέπει να μείνουμε πίσω στα ενεργειακά φυτά, δεδομένου ότι και περισσότερα έσοδα αφήνουν, αλλά και η οδηγία της ΕΕ είναι να αυξηθούν στην χώρα μας, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ.





Ο Πρόεδρος των νέων αγροτών Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Ραβανός, μιλάει από τις εμπειρίες του και τα προβλήματα των αγροτών μας.
Ο πρόεδρος των νέων αγροτών νομού Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Ραβανός, μίλησε από την εμπειρία του ως αγρότης. Είπε ότι γίνεται αθρόα εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες, π.χ. λεμόνια από την Αργεντινή, πατάτες από την Αίγυπτο, κλπ, ενώ τα ελληνικά προϊόντα είναι άριστης ποιότητας. Οι αγρότες πρέπει να καταρτίζονται συνεχώς και οι σύγχρονες καλλιέργειες να γίνονται σωστά. Μερικοί τελευταία βάζουν σαλιγκάρια, ιπποφαές, ροδιές, τρούφες, αλλά πρέπει πρώτα απ’ όλα να γνωρίζουν καλά τις καλλιέργειες αυτές πριν τις βάλουν.


Ο καθηγητής κτηνιατρικής του Τμήματος Ζωϊκής Παραγωγής, κ. Τσίνας Αναστάσιος, ανέπτυξε το θέμα της προοπτικής της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών και την εμπειρία της καλλιέργειας της ρίγανης. Ο καθηγητής εξήγησε ότι η ελληνική ρίγανη είναι ανάρπαστη στο εξωτερικό, γιατί από αυτή παράγεται αιθέραιο έλαιο που έχει αντιμικροβιακές δράσεις. Γι’ αυτό και το ζητούν οι φαρμακοβιομηχανίες από τις ΗΠΑ και αλλού. Μίλησε αναλυτικά για την καλλιέργεια της ρίγανης και είπε ότι φύλλωμα και άνθος αξίζουν 1,20 € το κιλό, ενώ στο στρέμμα κατά μέσο όρο φτάνει η παραγωγή τα 220 κιλά. Είπε επίσης ότι ο παραγωγός δεν πρέπει να κοιτάζει μόνο αν έχει επιδότηση ή όχι η καλλιέργεια, αλλά όταν μια καλλιέργεια ευδοκιμεί στον τόπο του να την καλλιεργεί, χωρίς να στηρίζεται στην επιδότηση. Ανέφερε επίσης ότι για να έρθει μια κομπίνα να αλωνίσει την ρίγανη, πρέπει να υπάρχουν 1.000 – 1.500 στρέμματα, πρέπει δηλαδή αν υπάρχει η καλλιέργεια αυτή σε αυτή την minimum ποσότητα.

 Από νωρίς η μικρή αίθουσα Διδασκαλίας και Σεμιναρίων του ΚΠΕ γέμισε με κόσμο. Το ενδιαφέρον όλων υπήρξε αμείωτο.


Τόσο ο καθηγητής κ. Μάνος όσο και ο συνάδελφός του κ. Τσίνας, καθώς και ο καθηγητής κ. Ντάκουλας, πρόβαλλαν και οπτικό υλικό παράλληλα με την ομιλία τους για να έχουν και εικόνα οι αγρότες και όσοι παρακολούθησαν την Ημερίδα αυτή.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των παρευρισκόμενων, στους οποίους δόθηκαν απαντήσεις. Ο κ. Ντάκουλας συντόνιζε και την όλη διαδικασία.


Ο κ. Μάνος όσο και ο κ. Τσίνας βεβαίωσαν ότι θα δώσουν κάθε υποστήριξη σε όσους το ζητήσουν. Μάλιστα επανειλημμένα τόνισαν ότι βοηθούν ιδίως στην Ήπειρο, γιατί καλούνται για ενημέρωση και ομιλίες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όσον αφορά το τελευταίο μπορώ και ο ίδιος να το διαβεβαιώσω, κι εδώ κάνω μια παρένθεση, όταν κάποτε θέλοντας να βάλω ροδιές επισκέφτηκα στο ΤΕΙ Άρτας τον κ. Μάνο στο γραφείο του και με υπομονή με ενημέρωνε όλα όσα πρέπει να ακολουθήσω, παρότι δεν τον γνώριζα από πριν.


Παρεμπιπτόντως να αναφέρουμε ότι το κυλικείο του ΚΠΕ Φιλιππιάδας, κατά το διάλειμμα πρόσφερε καφέ στους παρευρισκόμενους. Να υπογραμμίσουμε τέλος και την φιλόξενη διάθεση του εργαζόμενου προσωπικού του ΚΠΕ προς όλους τους προσερχόμενους.

Η τελευταία εικόνα από την προβολή του καθηγητή κ. Μάνου για τις νέες-καινοτόμες καλλιέργειες έγραφε: «χρειάζεται γνώση της καλλιέργειας-εμπειρία και διάθεση του προϊόντος. Αλλιώς…». Ας το προσέξουν αυτό ιδιαίτερα όσοι θέλουν ν’ ασχοληθούν μ’ αυτές.





Γενικά η εικόνα της Ημερίδας ήταν άριστη. Η αίθουσα όπου έγινε η Ημερίδα ανάμεσα από το πευκόφυτο δάσος και την γαλήνη και ηρεμία της λίμνης ήταν τέλεια για την παρακολούθησή τους. Η ενημέρωση ήταν πλουσιότατη για τον κάθε ενδιαφερόμενο αγρότη της περιοχής μας, εξειδικευμένη μάλιστα από τους ειδικούς καθηγητές στα κλιματολογικά και εδαφολογικά δεδομένα της. Όταν έπεσαν τα φώτα της Ημερίδας, εκείνο το νέο στοιχείο που προέκυψε από αυτήν ήταν ότι το ΚΠΕ Φιλιππιάδας μπορεί να συνεχίσει να ασχολείται με τέτοιες καινοτόμες δραστηριότητες που έχουν να προσφέρουν πάρα πολύ στις τοπικές μας κοινωνίες και τις οποίες πρέπει να εντάξει στους άμεσους σκοπούς του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου