Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Μουσικά «όνειρα» με φόντο την «ασπρόμαυρη» Πρέβεζα



Το «σκηνικό» στην Πινακοθήκη «Λέανδρος Σπαρτιώτης» στον Άγιο Θωμά, μεταφέρει τον επισκέπτη, σε μία... άλλη Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα του πολιτισμού, των μουσικών «ονείρων» και των καλλιτεχνικών ταξιδιών.
Δε θα μπορούσε λοιπόν η επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Μουσική έκφραση και δημιουργία», που διοργάνωσε το Εργαστήρι νέων τεχνολογιών και εκπαίδευσης από απόσταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Πινακοθήκη, να μην στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, «ταξιδεύοντας» όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση σε έναν κόσμο χρωμάτων, μακριά από τη... μαυρίλα της καθημερινότητας στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.
Πρώτη ομιλήτρια της ημερίδας ήταν η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τζένη Παγγέ, η οποία έδωσε έναν συγκινητικό τόνο στην εκδήλωση, καθώς αναφέρθηκε στον πατέρα της Ελευθέριο Παγγέ. Ο αρχιμουσικός Ελευθέριος Παγγές, αγάπησε την Πρέβεζα του Μεσοπολέμου και ουσιαστικά οι αφηγήσεις του πατέρα της, ήταν ο «καμβάς» της ομιλίας της κας. Παγγέ, για την έκφραση και τη δημιουργία στο χρόνο.
Το λόγο πήρε ακολούθως η Χριστίνα Παναγιωτάκου, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Μουσική παιδεία και φιλαρμονικές». Μεταξύ άλλων έκανε εκτενείς αναφορές, στην φιλαρμονική «Ορφεύς» της Πρέβεζας, που ιδρύθηκε το 1920 με 40 μέλη. Αναφέρθηκε σε ονόματα-μύθους για τη μουσική στην Πρέβεζα, όπως ο Κωνσταντίνος Κορόμπεης, ο Δημήτριος Αρώνης, ο Δαπέργολας, ο Γκερδόας και ο Ιωάννης Στεριώτης.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με την ανάλυση του Δρ. Μουσικολογίας Δημήτρη Μπατσή για τον εικαστικό ήχο και τον Καντίνσκι, την ομιλία του Αρχιτέκτονα Μιχαλη Αράπογλου, για το χώρο, το χρόνο και τον ήχο. Ακολούθησε η ομιλία του Λέκτορα Μουσικοπαιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τη μουσική ως ερμηνεία του ονείρου, ενώ την ημερίδα «έκλεισε» η Επίκουρος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιφιγένεια Τριάντου, μιλώντας για την μελοποιημένη ποίηση.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση, αφιερωμένη στη μνήμη του αρχιμουσικού Ελευθέριου Παγγέ, όπου οι Αθηνά Σουλιώτη (βιολί), Όλγα Σουλιώτη (πιάνο), Νίκη Αδάμη (κιθάρα), Μαρία Αλεξάνδρου (τραγούδι) χάρισαν ερμηνείες των Webber, Schubert, Μαμαγκάκη, Lai, Borodin.

http://www.atpreveza.gr/news/politismos/item/387-mousika-oneira-me-fonto-tin-aspromavri-preveza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου