Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ένα αφιέρωμα στον Σωτήρη Δάκαρη

Βαρβάρα Αγγέλη, Ηπειρωτικός Αγών
Έναν άνθρωπο που έχει ταυτιστεί με την Ήπειρο, τον καθηγητή, τον αρχαιολόγο, τον άνθρωπο Σωτήρη Δάκαρη θα τιμήσει η ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.


Το ερχόμενο Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, θα γίνουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών, ενθυμημάτων και αρχειακού υλικού, η οποία θα φέρει τον τίτλο: «Σωτήρης Δάκαρης-Ο αρχαιολόγος της Ηπείρου».


Φέτος συμπληρώνονται 16 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου αρχαιολόγου, χάρη στον οποίο η Ήπειρος γύρισε μια σελίδα στην ιστορία της αρχαιολογίας. Το ανασκαφικό του έργο στην περιοχή είναι τεράστιο. Ανέδειξε καταρχάς το παλαιολιθικό σπήλαιο στην Καστρίτσα όπως και αυτό στο Ασπροχάλικο Πρέβεζας. Ήταν ο πρώτος ανασκαφέας του Νεκρομαντείο στον Μεσοπόταμο Πρέβεζας. Στην ταύτιση του χώρου με το νεκρομαντείο συνέβαλαν δύο ειδώλια της Περσεφόνης που βρήκε ο Δάκαρης. Ανέδειξε την αρχαία Κασσώπη μετά τις ανασκαφές που έκανε με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου ενώ ταυτοποίησε και το αρχαίο Ορράον.


Και βέβαια, η αρχαία Δωδώνη. Οι πρώτες ανασκαφές στο χώρο της Δωδώνης, χάρη στις οποίες ταυτίστηκε με ασφάλεια η θέση του μαντείου, έγιναν από τον ηπειρώτη πολιτικό Κωνσταντίνο Καραπάνο στα 1875. Μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου από τους Τούρκους, την ανασκαφή ανέλαβε να συνεχίσει η Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία με τον καθηγητή Γ. Σωτηριάδη αρχικά και αργότερα με τον καθηγητή αρχαιολογίας Δημήτρη Ευαγγελίδη. Ο Δάκαρης αναλαμβάνει επικεφαλής των ανασκαφών τη δεκαετία του ’60 και είναι αυτός που προχώρησε στην αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου και άλλων κτιρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου