Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη του Περικλή Βασιλάκη στον Αντώνη Κατσαρό

«Ηλεκτρισμός στα γήπεδα της Superleague»! Το βραχυκύκλωμα είναι πλέον γενικό! «Μαύρο σκοτάδι» που τους έφαγε (τους διαιτητές), που τρώει τελικά και το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Φάσεις αμφισβητούμενες που βγάζουν μάτια. Διαμαρτυρίες, ανακοινώσεις, δημόσιες τοποθετήσεις με υπονοούμενα από τους παράγοντες και ατελείωτες εντάσεις την ώρα των αγώνων, στις φυσούνες, στα αποδυτήρια, μπροστά στις κάμερες, παντού! Παράπονα εκατέρωθεν από Παναθηναϊκό (όπως συνέβη με την ανατροπή του Βύντρα στο Αγρίνιο) και τον Ολυμπιακό (με την ανατροπή του Τοροσίδη την Κυριακή στην Ξάνθη).
-Εμείς τις βλέπουμε τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στις φάσεις. Οι διαιτητές δεν βλέπουν;
«Όχι δεν βλέπουν, γιατί δεν μπορούν!», λέει στην «Κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρώην διεθνής διαιτητής της ΦΙΦΑ, με 12 χρόνια στην Α Εθνική Περικλής Βασιλάκης. Ο καθηγητής διαιτησίας τα τελευταία 16 χρόνια, που σχολιάζει στην τηλεόραση τις επίμαχες φάσεις κάθε αγωνιστικής, αντιλαμβάνεται τον πανικό ως φυσιολογική συνέπεια.
«Τα πράγματα είναι απλά. Δεν έχουν οι διαιτητές την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση, δηλαδή την εμπειρία, ούτε και τη θεωρητική γνώση. Για να διευθύνεις έναν αγώνα δεν αρκεί να ξέρεις μόνο τον κανονισμό. Πρέπει κιόλας να μπορείς! Να έχεις το ταλέντο. Οι τωρινοί διαιτητές της Superleague δεν το χουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Γιατί δεν επιλέχθηκαν ποτέ από σοβαρές αξιολογήσεις. Στο πόδι γίνονται όλα, κατόπιν πιέσεων και υποδείξεων».
-Ποιοι ωφελούνται δηλαδή;
«Η διαιτησία έχει υπαχθεί πλήρως στους παράγοντες. Όχι των ομάδων, αλλά της ομοσπονδίας. Στην ΕΠΟ και τις Ενώσεις γίνεται η όποια εξέλιξή τους. ΟΔΠΕ και σύνδεσμοι πέρασαν στο περιθώριο. Το γενικό αφεντικό είναι η ΕΠΟ».
- Τι κερδίζουν;
«Κρατούν στα χέρια τους το μεγάλο κομμάτι που λέγεται δικαιοσύνη. Η εξέλιξη και η αναρίχηση περνάει από αυτούς μέχρι να φτάσουν τελικά στη ΦΙΦΑ. Αυτό σημαίνει πάρα πολλά που μπορεί να καταλάβει οποιοσδήποτε. Οι διαιτητές δεν σκέφτονται πώς θα προχωρήσουν βάση των προσόντων τους. Υπήρχαν και στο παρελθόν οι παρεμβάσεις από παράγοντες, για να μη λέμε ψέματα, ωστόσο τελευταία παρατηρείται οικογενειοκρατία. Εάν δει κανείς τον πίνακα με τα ονόματα μετράς πολλούς υιούς παλιών διαιτητών, σε όλες τις κατηγορίες. Χωρίς μπάρμπα στην Κορώνη δεν προχωράς».
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία επικαλείται τη συμφωνία της ΟΥΕΦΑ για τον έλεγχο της διαιτησίας από την ΕΠΟ, όμως ο Περικλής Βασιλάκης εξηγεί πως : «αυτό δεν είναι απόλυτο, ούτε επιβάλλεται από τη ΟΥΕΦΑ. Το επικαλείται η ΕΠΟ, για να μπορεί να ελέγχει το σύστημα. Όποιοι ακολουθούν θα προχωρήσουν και όποιοι δεν είναι αρεστοί χάνονται»!
Ο καθηγητής διαιτησίας δεν μπορεί να φανταστεί καμία περίπτωση βελτίωσης των διαιτητών. Προβλέποντας κακές διαιτησίες κάθε αγωνιστική.
«Όχι, δεν περιμένω καλές διαιτησίες στη συνέχεια, καθώς δεν υπάρχουν καλοί διαιτητές. Οι ευθύνες ανήκουν στον Βασάρα. Η επιτροπή ανάπτυξης, υπό τον Βασάρα, έσβησε εν μια νυκτί όλους τους καθηγητές που χρόνια δίδασκαν. «Βάφτισε» δικούς του εκπαιδευτές, όπως τους ονόμασε, οι οποίοι περιφέρονται στις Ενώσεις, χωρίς να προλαβαίνουν να μάθουν ο,τιδήποτε. Θα δούμε πολύ χειρότερες διαιτησίες μέχρι να τελειώσει το πρωτάθλημα».
Η γνώμη του Βασιλάκη είναι πως χρειάζεσαι σκέψη πολλή για να χαρακτηρίσεις κάποιον ικανό. Του αναφέρουμε τα ονόματα όσων σφυρίζουν σήμερα στην κορυφαία κατηγορία και απαντάει εξαιρώντας μόνο έναν!
«Οι ελάχιστες αναλαμπές στην απόδοση ορισμένων δεν τους καθιστούν ικανούς. Ξεχωρίζω τον Κάκο, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται σε παιχνίδια του επιπέδου του. Άλλοι προχωρούν χωρίς τα τυπικά προσόντα. Ούτε τις ξένες γλώσσες. Ρωτάω λοιπόν. Τις έχει ως εφόδιο ο Κωσνταντινέας και οι άλλοι ;».
Οι ευθύνες του Βασάρα ήταν δεδομένες για τον καθηγητή διαιτησίας.
«Είναι και στην ΟΥΕΦΑ, είναι και στην Ελλάδα. Δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις δύο θέσεις. Με τον τρόπο που λειτουργούσε θα καταλήγαμε με βεβαιότητα στο απολύτως αρνητικό αποτέλεσμα στο τέλος. Τον υπερεκτιμώ σαν άτομο, το ήθος του, τις γνώσεις του την καταξίωσή του, αλλά έπρεπε ν' αλλάξει συμπεριφορά προς τους παλιούς διαιτητές-καθηγητές του και γενικότερα στη διαιτησία. Έπρεπε να πατήσει πόδι η διαιτησία και να γίνει ανεξάρτητη αρχή στην ΕΠΟ».
Οι συνθήκες στην Ελλάδα όμως είναι περίεργες...
«Έχω λοιπόν τη γνώμη αφού συμφωνώ, πως πρέπει να επιβληθεί μερικός ορισμός και μερική κλήρωση. Να αποφασίζει δηλαδή η τύχη για ονόματα, που είναι λίγα και έχουν εξ αρχής επιλεγεί».
Η δυαρχία μας προέκυψε λοιπόν. Δούρος- Μπριάκος αντί Βασάρα.
«Την περίμενα νωρίτερα την αλλαγή. Το μεταβατικό στάδιο θα φέρει ηρεμία, αλλά το πρόβλημα δεν θα εκλείψει. Θεσμικές είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Αλλιώς θα καταλήξουμε χειρότερα»...
 http://www.ipiros.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου