Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Απάντηση από το ΚΠΕ Φιλιππιάδας σε προηγούμενη ανάρτηση

Αγαπητοί Κύριοι
Σέβομαι και εκτιμώ τον ρόλο κάθε συλλόγου και ειδικά του δικού σας( δικού μας θα ήθελα να μπορώ να πω) Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δήμου Θεσπρωτικού. Μια από τις πρώτες ενέργειες που έκανα όταν ανέλαβα υπεύθυνος στο ΚΠΕ Φιλιππιάδας ήταν να συναντηθώ με τον πρόεδρο σας Κύριο Νικολάου προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε για συνεργασία.
Διάβασα όμως με έκπληξη την σημερινή σας ανάρτηση ιδιαίτερα στο σημείο που αναφέρετε <<Κι αυτοί οι υπεύθυνοι στο περιβαλλοντολογικό κέντρο δε βλέπουν και δεν ακούν να τα καταγγείλουν. Ντροπή σε όλους.>>
Ως υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας θα ήθελα να σας ενημερώσω τα κάτωθι.
Οι ενέργειες που έχουμε κάνει είναι πολλές και σε πολλές κατευθύνσεις. Τον Νοέμβριο του 2009 μετά από καταγγελία μας για παράνομες δραστηριότητες στο χώρο είχε έρθει στέλεχος της Περιφερείας Ηπείρου προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.
Μπορώ επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι έχω κάνει προσωπικά αρκετές φορές τηλεφωνήματα για συγκεκριμένα ζητήματα χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Επειδή όμως όπως λέει το λατινικό ρητό<< Verba volant, scripta manent>>.( Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν), δεν σταθήκαμε σαν ΚΠΕ σε τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά κάναμε συγκεκριμένη καταγγελία προς το δασαρχείο με κοινοποίηση στον Δήμο την οποία και σας επισυνάπτω και παρακαλώ να δημοσιευτεί.
Είναι γνωστό ότι όλα τα προβλήματα έχουν ονοματεπώνυμο αλλά δυστυχώς σε μικρές κοινωνίες σαν την δική μας για ορισμένους το καθήκον έρχεται σε δεύτερη κατηγορία και υπερισχύουν άλλα κριτήρια. Θα ισχυρισθεί κάποιος ότι «Ουδείς Αναμάρτητος» αλλά άλλο είναι να είσαι ο Πέτρος ο όποιος έκανε πως δεν ήξερε και άλλο οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι. Δεν αποπιούμε τις όποιες ευθύνες πηγάζουν πρώτα από την ιδιότητα μου βέβαια ως πολίτης και μετά ως μέλος του ΚΠΕ αλλά πιστεύω ότι με δεδομένα τα όσα σας περιγράφω οφείλετε τουλάχιστον να ανακαλέσετε την πρόταση <<Ντροπή σε όλους>> .
Θα επιθυμούσα η επικοινωνία μας να γινόταν για ποιο εποικοδομητικά θέματα , όπως για τις δράσεις μας ή για τον ρόλο του ΚΠΕ στην περιοχή. Ελπίζω βέβαια το συγκεκριμένο θέμα να μην κουκουλωθεί αλλά να λήξει με την παρέμβαση των αρμοδίων για το καλό της περιοχής του Ζηρού.


Είμαι στην διάθεση σας για όποια διευκρίνηση.
Ευάγγελος Ντάκουλας
Σημ: Συνημμένα σας κοινοποιώ παλαιότερο έγγραφό μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ &Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Ζηρός 48200 Φιλιππιάδα Ταχ.Θυρ. 64
Πληρ: Μανίκας Μιλτιάδης
Τηλ. 6972321964
e-mail : kpefilippiadas@gmail.com
Ζηρός : 29/3/2011
Προς: Δασαρχείο Δήμου Ζηρού
Κοιν: Δήμο Ζηρού

Σας γνωρίζουμε ότι από το Σεπτέμβριο του 2009 λειτουργεί στην περιοχή της λίμνης Ζηρού και στις εγκαταστάσεις τις παλιάς παιδόπολης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας. Βασικός σκοπός του είναι να εκπαιδεύσει μαθητές σε θέματα περιβάλλοντος καθώς και της προστασίας αυτού. Όμως σχεδόν καθημερινά αντιμετωπίζουμε μια σειρά ανθρωπογενών παρεμβάσεων στην περιοχή, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τους επιδιωκόμενους στόχους του κέντρου.
Συγκεκριμένα, συχνά γινόμαστε μάρτυρες παράνομης υλοτόμησης στο παρακείμενο δάσος βελανιδιάς. Επίσης έχουμε διαπιστώσει ακόμα και κατά την επίσκεψη μαθητών γύρω από την περιοχή να κυνηγούν σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ. Ένα αρκετά επικίνδυνο φαινόμενο είναι και η διελεύσεις κοπαδιών αιγοπροβάτων μέσα σε αναδασωτέα περιοχή. Τα φαινόμενα αυτά είναι επικίνδυνα για τους μαθητές οι οποίοι κατά την διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΠΕ δραστηριοποιούνται στους χώρους γύρω από την λίμνη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011 μια ομάδα από μαθητές μας, κινδύνευσε από βράχους που έπεφταν κατά την διέλευση ενός κοπαδιού μέσα στην αναδασωμένη περιοχή. Τα παιδιά τρομοκρατήθηκαν, παράτησαν τα πράγματα τους και έτρεχαν να γλυτώσουν. Επίσης λόγο αυτής της δραστηριότητας έχει σχεδόν καταστραφεί το μονοπάτι στο βόρειο μέρος της λίμνης. Ακόμα και στις εγκαταστάσεις του κέντρου έχουν υπάρξει προβλήματα με καταστροφές δέντρων άλλα και ρύπανση του χώρου που καθημερινά φιλοξενούνται παιδιά. Για τον λόγο αυτό έχει γίνει περίφραξη στη λίμνη.
Τέλος ομάδα μοτοσικλετιστών στην περιοχή που καταλαμβάνει το δάσος βελανιδιάς, έχει προβεί στην κοπή και σήμανση με πορτοκαλί–κόκκινη μπογιά των κορμών καθώς και με ειδική ταινία προκειμένου να χρησιμοποιεί το δάσος ως πίστα για τις μηχανές τους.
Σας παρακαλούμε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες έτσι ώστε τέτοιου είδους φαινόμενα να εκλείψουν προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής.
Η παιδαγωγική ομάδα του
ΚΠΕ Φιλιππιάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου