Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση Φ. Κουβέλη για την τουριστική ανάπτυξη του Ν. Πρέβεζας

Ο τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και στήριξης της τοπικής οικονομίας στο Νομό Πρέβεζας, υπό το πρίσμα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, εάν γίνουν στοχευμένες ενέργειες για την ποιοτική αναβάθμιση και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος .
Ο Νομός Πρέβεζας διαθέτει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα αναφορικά με το φυσικό περιβάλλον, πλούσιο ανάγλυφο, καθαρές ακτές, αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τοπική πολιτιστική παράδοση. Επίσης, υπάρχει σημαντικός αριθμός ευαίσθητων και προστατευόμενων περιοχών με κύριο κριτήριο την οικολογική και αισθητική τους αξία.
Σχετικώς, το Επιμελητήριο Πρέβεζας έχει καταθέσει προτάσεις, οι οποίες εδράζονται σε πέντε βασικούς άξονες προτεραιότητας: Τα έργα υποδομής, το ανθρώπινο δυναμικό, τα αναπτυξιακά κίνητρα, την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και την προώθηση μέσω καμπάνιας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Η βελτίωση του οδικού δικτύου πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, διότι η σημερινή κατάσταση των δρόμων στο Ν. Πρέβεζας δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη φιλικού τουριστικού περιβάλλοντος. Χρειάζεται να υπάρξει σύνδεση του οδικού δικτύου του νομού με τους κύριους οδικούς άξονες (Εγνατία και Ιόνια Οδό), δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων και τουριστών.
Παράλληλα, είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ε και του προϋπολογισμού για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των τουριστικών επιχειρήσεων. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ήπιας τουριστικής δραστηριότητας, καθώς είναι ίσως οι μόνες που εγγυώνται τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και τη διάσωση και ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας και της αρχαιολογικής σημασίας του Ν.Πρέβεζας.
Με βάση τα προαναφερόμενα,


ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:


Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναβάθμιση και ανάδειξη του τουρισμού στον Ν.Πρέβεζας;
Ποια αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομών βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται (π.χ. σύνδεση με κύριους οδικούς άξονες) για τη δημιουργία προϋποθέσεων προσέλκυσης επενδύσεων και τουριστών στο Ν. Πρέβεζας;
Με ποιους τρόπους προωθούνται και διαφημίζονται οι μορφές τουριστικής δραστηριότητας, τα τοπικά προϊόντα και οι υπηρεσίες του Ν. Πρέβεζας (συμμετοχή σε εκθέσεις, καμπάνια, τυποποίηση/πιστοποίηση και ποιοτικός έλεγχος τοπικών προϊόντων);


Οι ερωτώντες βουλευτές


Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης
http://www.ipiros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου