Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Αντιδράσεις από όλους τους φορείς για το απειλούμενο κλείσιμο της αγροτικής στο Θεσπρωτικό

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α


Οι παρακάτω ΦΟΡΕΙΣ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και του λαού των Δημοτικών Ενοτήτων:
Δημοτικής Ενότητας Θεσπρωτικού και Κρανέας (Δήμος Ζηρού, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας),
Δημοτικής Ενότητας Λάκκας Σουλίου (Δήμος Δωδώνης, της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων),
Δημοτικής Ενότητας Λούρου (Δήμος Πρέβεζας, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας),

συνεδριάσαμε από κοινού στις 24 Ιανουαρίου 2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 6.30΄μ.μ. στο Θεσπρωτικό και συζητήσαμε το θέμα της μεταφοράς της πίστης από το Κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας Θεσπρωτικού προς εκείνο της Φιλιππιάδας.
Επιβεβαιώσαμε την ανάγκη μη υποβάθμισης του παραπάνω Καταστήματος της ΑΤΕ στο Θεσπρωτικό, επειδή:
Το Κατάστημα αυτό εξυπηρετεί συνολικά 21.000 κατοίκους από το νότιο μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων έως και το βόρειο-κεντρικό της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ηπειρωτικής ενδοχώρας και προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στον πληθυσμό της. Μάλιστα, με την σημερινή συγκυρία, της επιστροφής και του επαναπατρισμού πολλών νέων από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία, ενισχύει αυτούς προκειμένου να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.
Ο κύριος όγκος των συναλλαγών είναι δανειακοί λογαριασμοί ΑΔΑ, Μ/Μ Επενδυτικά δάνεια αγροτών και άτοκα κτηνοτροφικά δάνεια.
Από την ΑΤΕ Θεσπρωτικού πληρώνονται επίσης οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, 500 περίπου κτηνοτρόφοι και άλλοι 500 συνταξιούχοι και γενικά διακινούνται μεγάλα ποσά κάθε το μήνα. Ο κύριος όγκος των συναλλαγών είναι δανειακοί λογαριασμοί ΑΔΑ, Μ/Μ Επενδυτικά δάνεια αγροτών και άτοκα κτηνοτροφικά δάνεια.
Από την ΑΤΕ Θεσπρωτικού πληρώνονται επίσης οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, 500 περίπου κτηνοτρόφοι και άλλοι 500 συνταξιούχοι και γενικά διακινούνται μεγάλα ποσά κάθε το μήνα.
Ο μεγάλος όγκος των συναλλαγών και η κίνηση των πελατών που γίνεται καθημερινά φανερώνει από μόνο του όχι μόνο ότι είναι βιώσιμο, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσής του με επιπλέον προσωπικό κι όχι την υποβάθμισή του.
Ο κόσμος της περιοχής στηρίζει την ΑΤΕ στο Θεσπρωτικό. Είναι μια Τράπεζα που λειτουργεί από το έτος 1979 στην περιοχή μας, πάρα πολύ αξιόπιστη και με άριστη εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων, με πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Γι’ αυτό και είναι πολλές οι καταθέσεις μας σε αυτήν. Εξάλλου η περιοχή μας είναι καθαρά περιοχή με γεωργοκτηνοτροφική οικονομία, της οποίας οι κάτοικοι έχουν άμεση σχέση με το παραπάνω κατάστημα.
Απ’ όλα τα παραπάνω, αποτέλεσε έκπληξη η υποβάθμισή του παραπάνω Καταστήματος.
Στην περίπτωση εμμονής στην υποβάθμισή του, η ίδια η Αγροτική Τράπεζα θα έχει μεγάλες απώλειες, αφού όλα τα κεφάλαια που υπάρχουν σ’ αυτήν θα μεταφερθούν σε άλλες Τράπεζες ή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αυτό είναι αντίθετο στον εξορθολογισμό των οικονομικών της ΑΤΕ, αφού με την παραπάνω ενέργεια επέρχεται μείωση των κεφαλαίων της και ζημιές, παρά ωφέλεια.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε να μη προχωρήσει η βεβιασμένη και πρόχειρη, όπως φαίνεται, απόφαση της ΑΤΕ για υποβάθμιση του Καταστήματός της στο Θεσπρωτικό, αφού αυτό θα αποβεί σε βάρος των συμφερόντων της, σε οικονομική ζημιά και είναι αντίθετο με τους στόχους εξυγίανσής της.
Γι’ αυτό ζητούμε να επανεξετάσετε το θέμα της υποβάθμισης του καταστήματός σας στο Θεσπρωτικό και να ακυρώσετε την απόφασή σας για την όποια υποβάθμισή του.
Ο αντιπεριφερειάρχης
Περιφ. Ενότητας Πρέβεζας
Ευστράτιος Ιωάννου

Οι Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής:
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας   Ο Δήμαρχος Ζηρού   Ο Δήμαρχος Δωδώνης
Χρήστος Μπαΐλης   Δημήτριος Γιολδάσης    Κων/νος Κατσανάκης

Οι Αντιδήμαρχοι:
Αντιδήμ. Πρέβεζας   Αντιδήμ. Ζηρού   Αντιδήμ. Δωδώνης
Λάζαρος Παπαχρήστος   Ζήκος Ρεμπής   Κων/νος Βάβας
 
Οι Φορείς της ευρύτερης περιοχής:
Για τον Μορφωτικό Σύλλογο Θεσπρωτικού      Για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θεσπρωτικού
Ο Πρόεδρος                           Ο Πρόεδρος
Χρήστος Σουμάλας                        Χαράλαμπος Παπασπύρος
 
Για τον Σύλλογος Γυναικών Θεσπρωτικού   Για τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Θεσπρωτικού
Η Πρόεδρος                                  Ο Πρόεδρος
Σοφία Δράκου                        Νικόλαος Νικολάου

Για τον Επαγ/ικό Σύλλογο Θεσπρωτικού       Για τον Φιλαρμονικό Σύλλογο Θεσπρωτικού
Ο Πρόεδρος                                       Η Πρόεδρος
Κων/νος Καλδάνης                           Κων/να Ορφανιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου