Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Να αναβαθμιστεί και όχι να κλείσει

Αναστάτωση στο Θεσπρωτικό για το επικείμενο κλείσιμο της Πυροσβεστικής

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν το κλείσιμο της λειτουργίας του πυροσβεστικού κλιμακίου στο Θεσπρωτικό αλλά αντίθετα να διεκδικήσουν την αναβάθμιση του σε σταθμό εξέφρασαν οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πρώην δημαρχείο Θεσπρωτικού.
Η πρόθεση του υπουργείου για το κλείσιμο του πυροσβεστικού σωματείου έχει αναστατώσει την περιοχή, και το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων, συλλόγων και δημοτών στο πρώην Δημαρχείο Θεσπρωτικού υπό την προεδρία του Δημάρχου Ζηρού Δημήτρη Γιολδάση, προκειμένου να συζητήσουν επισταμένως το θέμα και να θέσουν το πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Πυροσβεστών Ηπείρου κ. Μαργέλης χαρακτήρισε ως αναγκαία και απαραίτητη την παραμονή του Πυροσβεστικού κλιμακίου στην περιοχή αφού όπως είπε καλύπτει πάγιες και βασικές ανάγκες, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι η αναβάθμιση του κλιμακίου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία και όχι η κατάργησή του.
«Η θέση του σωματείου ήταν εξαρχής κανένα κλείσιμο καμίας υπηρεσίας αλλά αντίθετα αναβάθμιση όλων των πυροσβεστικών κλιμακίων σε πυροσβεστικές υπηρεσίες και ενίσχυση με προσωπικό και νέο μηχανολογικό εξοπλισμό όχι μόνο στην Περιφέρειά μας αλλά σε όλη την Επικράτεια» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαργέλης χαρακτηρίζοντας αυτό που γίνεται ως ένα τρικ προκειμένου να συγχωνευτούν υπηρεσίες και να κλείσουν τρύπες και στην ουσία δεν θα υπάρξει καμία αναβάθμιση.
Την ανάγκη παραμονής του κλιμακίου υπογράμμισε και ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Γιολδάσης σημειώνοντας ότι ο Δήμος από την πρώτη στιγμή έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το κλιμάκιο όχι μόνο να παραμείνει αλλά και να αναβαθμιστεί. Ο κ Γιολδάσης θύμισε ότι ο Δήμος Ζηρού από τον περασμένο Μάιο παραχώρησε Δημοτικό κτήριο στην Τοπική Κοινότητα Θεσπρωτικού για την στέγαση του κλιμακίου και δεσμεύτηκε να καλύψει όλες τις δαπάνες που απαιτούνται για να καταστεί λειτουργικό ,ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες προτίθεται να καταβάλει το παραπάνω μίσθωμα ο Δήμος. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η δημοτική αρχή με τη συνδρομή των βουλευτών, του αντιπεριφερειάρχη αλλά και άλλων τοπικών φορέων προτίθεται να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα αρμόδια Υπουργεία για να καταδείξει την ανάγκη παραμονής του κλιμακίου στην περιοχή.
Το πυροσβεστικό κλιμάκιο αυτή τη στιγμή έχει δύναμη 17 ατόμων και 4 οχημάτων και καλύπτει πυροσβεστικά σαράντα τρία χωριά, είκοσι δύο στο νομό Πρέβεζας και είκοσι ένα στο νομό Ιωαννίνων. Στην περιοχή ευθύνης του υπάρχουν μεταξύ άλλων 11 αισθητικά δάση, παρθένο δάσος υψηλής βιοποικιλότητας στη περιοχή Κουπάκια του νομού Ιωαννίνων, Αείφυλλο δάσος στη θέση Αγιά Μαρίνα Ριζοβουνίου, Πλατανοδάσος στη θέση Λαταριά στην Τοπική Κοινότητα Παπαδατών το μεγαλύτερο στο νομό Πρέβεζας, αρχαιολογικός χώρος «Αρχαία Ακρόπολη» στην Τοπική Κοινότητα Ριζοβουνίου, εργοστάσια και βιοτεχνίες καθώς και πρατήρια υγρών καυσίμων ,ενώ στην περιοχή ευθύνης του λειτουργούν τα δύο μοναδικά λατομεία του νομού Πρέβεζας, μεγάλος αριθμός ζωικού κεφαλαίου και σταυλικών εγκαταστάσεων, είκοσι έξι χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκταση, μεγάλες εκτάσεις σιτηρών και αραβόσιτου, ενώ έχει συνδράμει πολλές φορές στο πυροσβεστικό έργο άλλων Π.Υ. στους νομούς Πρέβεζας και Άρτας αλλά και σε άλλους νομούς, εντός και εκτός της Περιφέρειας Ηπείρου.
«Η παρουσία του είναι καταλυτική για την προστασία τουλάχιστον 16.000 κατοίκων, για την προστασία της ζωής, της περιουσίας των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον. Είναι προφανές ότι, πέρα από το αίσθημα ασφάλειας που παρέχει στους κατοίκους, η προσφορά του Πυροσβεστικού κλιμακίου Θεσπρωτικού στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια» τόνισε ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Θεσπρωτικού κ. Πέτρος Τσάτσος, επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει κατάργηση του κλιμακίου τότε η πλησιέστερη Πυροσβεστική Υπηρεσία από τα χωριά που καλύπτει τώρα επιχειρησιακά το κλιμάκιο, απέχει πάνω από ογδόντα (80) χιλιόμετρα ,ενώ το κόστος για τον έλεγχο της περιοχής με περιπολικά από άλλες υπηρεσίες (εκτός έδρας υπαλλήλων, καύσιμα, καταπόνηση και βλάβες των οχημάτων κλπ) θα ξεπεράσει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας του κλιμακίου με τον υπάρχοντα σχεδιασμό.
Νέοι Αγώνες Ηπείρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου