Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Μια πολύ ωραία πρόταση!!!

Πρόταση διεξαγωγής αγώνα ορεινού τρεξίματος "Ziros mountain running"

http://www.myfilippiada.gr/

Πρόταση διεξαγωγής αγώνα ορεινού τρεξίματος "Ziros mountain running" προς το Δήμο Ζηρού

Εισαγωγή
Κύριοι,
Η εμπειρία μου στους τομείς των υπαίθριων δραστηριοτήτων και αθλημάτων, αλλά και η αγάπη μου για την περιοχή μας και τη νεολαία της, με ενέπνευσε να σας παρουσιάσω την παρακάτω πρόταση. Θεωρώ ότι ζούμε σε μια προικισμένη περιοχή, από άποψη φυσικού κάλους, που δυστυχώς η πλειονότητα των δημοτών της δεν την έχει ανακαλύψει. Είτε γιατί δεν έχει τα ανάλογα ερεθίσματα, είτε λόγω έλλειψης βασικών υποδομών. Πιστεύω ότι η πρόταση αυτή είναι μια ευκαιρία για το Δήμο Ζηρού ώστε να δώσει το έναυσμα στους δημότες του να ανακαλύψουν τον επίγειο "παράδεισο" που υπάρχει δίπλα τους. Προσωπικά είμαι στη διάθεση σας να σας αναλύσω από κοντά την πρότασή μου και να την στηρίξω εθελοντικά με όλες μου τις δυνάμεις.

Σταύρος Α. Κωστούλας
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
· Ονομασία αγώνα: "Ziros mountain running"
Το όνομα αντιπροσωπεύει την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζηρού, όπου θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας, και με τη διεθνή του ονομασία προσδιορίζει ταυτόχρονα το είδος του.
· Ημερομηνία διεξαγωγής: Μάιος και καλοκαιρινοί μήνες
Εφόσον ο Δήμος Ζηρού αποφασίσει θετικά για τη διοργάνωση του "Ziros mountain running", σημαντικό ρόλο για τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα θα παίξει ο χρόνος που θα χρειασθεί να οργανωθεί, αλλά και οι ημερομηνίες που είναι κενές από διοργανώσεις του ίδιου είδους, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή αθλητών.
· Είδος αγώνα: Αγώνας ορεινού τρεξίματος
Είναι αγώνας δρόμου που διεξάγεται, κατά κύριο λόγο, σε ορεινές διαδρομές, μέσα από μονοπάτια και χωματόδρομους. Τα τελευταία χρόνια αυτού του είδους οι αγώνες έχουν ιδιαίτερη ανάπτυξη και προσελκύουν πολλούς αθλητές. Επίσης κάποιοι από τους αγώνες αυτούς, ανάλογα με την οργάνωση και την ποιότητα τους, προσελκύουν αθλητές ακόμα και από το εξωτερικό.
· Διαδρομή αγώνα: 20 - 35 χλμ
Οι αποστάσεις των διαδρομών των αγώνων αυτών, που προσελκύουν αθλητές υψηλών επιδόσεων, είναι της τάξης των 20 χιλιομέτρων και άνω. Η διαδρομή που έχει μελετηθεί για το "Ziros mountain running" είναι της τάξης των 20 - 35 χλμ. Το ακριβές, τελικό μήκος της θα καθορισθεί όταν υπάρξει θετική ανταπόκριση για τη διοργάνωση από τον Δήμο Ζηρού. Επίσης, για όσους θέλουν να συμμετέχουν, υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης διεξαγωγής ενός δεύτερου, μικρότερου αγώνα, διαδρομής 8 - 10 χλμ, που σκοπό έχει να προσελκύσει άτομα που αγαπάνε τον αθλητισμό και τη φύση, χωρίς να είναι αθλητές ορεινού τρεξίματος.
· Διαδρομή: Θεσπρωτικό – λίμνη Ζηρού – Φιλιππιάδα
Η διαδρομή A’ έχει σχεδιαστεί ώστε να έχει ως αφετηρία το κέντρο του Θεσπρωτικού και τέρμα το κέντρο της Φιλιππιάδας.
Οι αθλητές, μέσω της κεντρικής οδού, κατευθύνονται προς το Ριζοβούνι, περνάνε από το κέντρο του χωριού κατευθυνόμενοι προς τους πρόποδες του βουνού και, μέσω αγροτικής οδού, κατευθύνονται προς τα χωριά Γαλατάς και Ζερβό. Αμέσως μετά το Ζερβό, ανηφορίζουν το χωματόδρομο που οδηγεί στη κορυφή του βουνού και διασχίζουν το διάσελο, που δεξιά του βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου. Κατεβαίνουν το βουνό ακολουθώντας, για μερικά χιλιόμετρα, μονοπάτια και χωματόδρομους που τους οδηγούν στη περιοχή "Κόκκινα Χώματα" και στη συνέχεια στο βόρειο τμήμα της λίμνης Ζηρού. Ακολουθούν περιμετρικά το βορειοδυτικό και μετά το νότιο τμήμα της λίμνης και ανηφορίζουν τα μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος της Φιλιππιάδας.
Από το σημείο αυτό (νότια της λίμνης Ζηρού) μπορεί να ξεκινήσει και η μικρότερη διαδρομή των 8-10 χλμ. Η διαδρομή αυτή περιλαμβάνει μονοπάτια και αγροτικούς δρόμους, διασχίζει όλο το δάσος της Φιλιππιάδας. Στο νοτιότερο σημείο του δάσους οι αθλητές κατηφορίζουν προς την περιοχή "Ελευθεροχώρι" και συνεχίζουν από τον παράπλευρο της εθνικής οδού προς την κεντρική πλατεία της Φιλιππιάδας, όπου και τερματίζουν.
· Προσδοκώμενος αριθμός συμμετοχών αθλητών: 50 – 100
Ο προσδοκώμενος αριθμός συμμετοχών, για τον κύριο αγώνα των 20 - 35 χλμ, με βάση τις λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις, είναι των πενήντα αθλητών. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή εκατό αθλητών είναι το ρεαλιστικότερο σενάριο, χωρίς να αποκλείετε και η κατά πολύ μεγαλύτερη προσέλευση αθλητών (όπως συνηθίζεται να γίνεται σε άλλες διοργανώσεις).

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

· Διαφήμιση της περιοχής και του φυσικού κάλους της

H πραγματοποίηση ενός τέτοιου αθλητικού γεγονότος δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει γνωστή η περιοχή, και ιδιαίτερα η φυσική της ομορφιά, τόσο στους αθλητές και επισκέπτες που θα συμμετέχουν, όσο και στους ντόπιους κατοίκους της που δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φυσικό πλούτο του Δήμου Ζηρού. Επίσης η διαφήμιση, μέσω των πληροφοριών στο διαδίκτυο και των βίντεο-σποτ, θα κινήσει το ενδιαφέρον μελλοντικών επισκεπτών της περιοχής και πιθανόν το ενδιαφέρον εταιριών που ασχολούνται με εκδρομές και δραστηριότητες αναψυχής στη φύση (πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, καγιάκ, ιππασία κτλ). Για το λόγο αυτό η διαδρομή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ξεκινά και να τερματίζει στα δυο πολυπληθέστερα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου.

Επίσης, η επιτυχής έκβαση της διοργάνωσης θα δώσει το έναυσμα για παρόμοια μελλοντικά αθλητικά γεγονότα, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Ο φυσικός πλούτος της περιοχής θα ωφελήσει τις όποιες σχετικές δραστηριότητες και θα βοηθήσει στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής.

· Παρότρυνση των δημοτών με ενασχόληση υπαίθριων μορφών αθλητισμού
Η αθλητική αυτή διοργάνωση, όπως φυσικά και κάθε άλλη αθλητική διοργάνωση, δίνει το έναυσμα σε νέους και μεγάλους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Η διαφορά όμως με τις συνήθεις αθλητικές δραστηριότητες πρόσκειται στο ότι φέρνει τους ενασχολούμενος κοντά στη φύση. Έτσι δίνει την δυνατότητα να χαρούν μέρη της περιοχής που ζούνε ακόμα και στην καθημερινότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης και κουλτούρας, την ανάπτυξη ενστίκτου προστασίας και αγάπης για το φυσικό κάλος της περιοχή και εν τέλει, μέσα από αυτά, την καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών.
· Σηματοδότηση μονοπατιών και χάραξη διαδρομών
Για τη διεξαγωγή του αγώνα θα χρειαστεί να σηματοδοτηθούν όλα τα κομμάτια της διαδρομής που θα τρέξουν οι αθλητές, θα επιλεγούν οι καλύτερες διαδρομές και θα καθαριστούν. Έτσι θα είναι εφικτό, μετά τον αγώνα, όποιος θέλει να δραστηριοποιηθεί ατομικά πεζοπορώντας, τρέχοντας ή κάνοντας ποδήλατο στις διαδρομές αυτές. Ιδιαίτερα στο δάσος της Φιλιππιάδας, η ανάδειξη των μονοπατιών του θα γίνει αφορμή για περαιτέρω αξιοποίησή του.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
· Χάραξη διαδρομής

Προκειμένου οι αθλητές να ακολουθούν τη διαδρομή, αυτή θα πρέπει να σηματοδοτηθεί, είτε με πλαστικοποιημένες ταμπέλες όπου υπάρχουν δέντρα, είτε με χρώμα στα βραχώδη σημεία. Η σηματοδότηση μπορεί θα γίνει με προσωπική επιμέλεια και μετά από συνεννόηση με τον αρχηγό αγώνα. Επίσης είναι αναγκαίο τα συνεργεία του Δήμου να καθαρίσουν τα σημεία των μονοπατιών από βάτα ή και θάμνους. Επίσης, σε μερικά σημεία θα χρειαστεί υποτυπώδης συντήρηση ή προστασία στα μικρά τεχνικά των ρεμάτων που είναι κατά μήκος της διαδρομής.

· Υλικά

Για την διοργάνωση του αγώνα θα χρειαστούν:

  • - Γραφική ύλη για τη γραμματεία.
  • - Εξοπλισμός χρονομέτρησης των αθλητών.
  • - Ασύρματοι για την ενημέρωση κριτών και διοργανωτών κατά τη διάρκεια του αγώνα.
  • - Μπιτόνια νερού για τους ενδιάμεσους σταθμούς ανεφοδιασμού (για οικολογικούς λόγους είθισται να μην χρησιμοποιούνται τα συνήθη πλαστικά μπουκάλια νερού αλλά οι αθλητές συμπληρώνουν με νερό από τα μπιτόνια τα μπουκάλια που κουβαλούν μαζί τους).
  • - Αριθμοί αθλητών.
  • - Πάγκους στα σημεία ανεφοδιασμού (τρία σημεία ανεφοδιασμού).
  • - Διατροφικά τζελ και ξηρά τροφή για τους αθλητές στα σημεία ανεφοδιασμού.
  • - Αναμνηστικά μετάλλια για τους αθλητές που θα τερματίσουν.
  • - Κύπελλα για τους τρεις νικητές κάθε κατηγορίας, ανδρών και γυναικών και στις δυο διαδρομές, σύνολο έξι έπαθλα.
  • - Βάθρο για τους νικητές και την απονομή.
  • - Ηχητική εγκατάσταση στο σημείο της εκκίνησης, αλλά και του τερματισμού για την τελετή λήξης και τις απονομές.
  • - Λεωφορεία για τις μεταφορές των αθλητών και επισκεπτών.
  • - Αναμνηστικά μπλουζάκια για τους εθελοντές (θα τα φοράνε κατά την εξέλιξη της διοργάνωσης).
· Διαμονή αθλητών – παροχές
  • Οι αθλητές συνηθίζεται να διαμένουν σε ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και ξενοδοχεία της περιοχής. Παρόλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τη δημιουργία χώρου κατασκήνωσης, για όσους επιθυμούν να μείνουν σε σκηνές. Ο χώρος αυτός πρέπει να έχει πόσιμο νερό και βασικές υγειονομικές εγκαταστάσεις (τουαλέτες και ντουζ).
· Διαφήμιση
  • Η διαφήμιση της διοργάνωσης είναι από τα βασικότερα σκέλη της και προτείνεται:
  • - Δημιουργία ιστοσελίδας όπου οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται για ότι έχει σχέση με τον αγώνα και όπου θα μπορούν να εγγράφονται ηλεκτρονικά (τη δημιουργία της μπορώ να αναλάβω προσωπικά χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση)
  • - Διαφημιστικό σποτ για την προβολή της διοργάνωσης μέσω του διαδικτύου και των χορηγών επικοινωνίας (με πλάνα από τη διαδρομή του αγώνα κλπ).
  • - Διαφημιστικά φυλλάδια, με πληροφορίες σχετικές με τον αγώνα, τους πιθανούς χορηγούς και με απεικόνιση της διαδρομής.
  • - Αφίσες, που θα αναρτηθούν σε κεντρικά σημεία του Δήμου αλλά και σε αθλητικά κέντρα όλης της περιφέρειας, όπου συχνάζουν αθλητές.
  • - Αεροπανό, με αναφορές στη διοργάνωση, που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία του δήμου και στα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας.
  • - Δελτία τύπου σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της επικράτειας.
  • - Συνεντεύξεις τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιφέρειας, με θέμα τη διοργάνωση του αγώνα.
· Ανθρώπινο δυναμικό

Για τη διοργάνωση του αγώνα το ανθρώπινο δυναμικό παίζει τον κυριότερο ρόλο.
  • - Εθελοντές: Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, η διοργάνωση θα στηριχθεί στον εθελοντισμό, κυρίως στα σημεία ανεφοδιασμού και στα σημεία αναφοράς εξέλιξης του αγώνα.
  • - Αστυνομία: Η συμμετοχή της θα παίξει βασικό ρόλο, ιδιαίτερα στη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων στα σημεία όπου οι αθλητές θα διασχίσουν ασφαλτοστρωμένα κομμάτια, κυρίως στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής.
  • - Ε.Κ.Α.Β.: Είναι σημαντική η παρουσία του σε κεντρικά σημεία του αγώνα για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που υπάρξει τραυματισμός ή άλλη ανάγκη.
  • - Εθελοντικές ομάδες διάσωσης: Για βοήθεια σε περίπτωση τραυματισμού αθλητή σε σημεία που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση από το προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β. (μονοπάτια, χωματόδρομοι κλπ).
· Κόστος διοργάνωσης

Το κόστος της διοργάνωσης, όπου δεν μπορεί να καλυφθεί από πιθανούς χορηγούς, πρέπει να το αναλάβει ο Δήμος ως βασικός διοργανωτής. Ο Δήμος θα έχει την άμεση επαφή με τους προμηθευτές των υλικών του αγώνα, ώστε να και να διαχειριστεί το οικονομικό κομμάτι της διοργάνωσης.

Επίσης, στη διοργάνωση προτείνεται να μπουν χορηγοί και υποστηρικτές, είτε δίνοντας υλικά που χρειάζονται, είτε δίνοντας ειδικευμένες υπηρεσίες. Και αυτό προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και αποφυγή εντυπώσεων ότι η διοργάνωση γίνεται για άλλους λόγους πέραν των προαναφερόμενων.
Ενδεικτικός προϋπολογισμός διοργάνωσης
1. γραφική ύλη ................................... 100 ευρώ
2. υλικά σηματοδότησης .............. 300 ευρώ
3. χρονόμετρα ..................................... 100 ευρώ
4. ασύρματοι (θα παραχωρηθούν από το αεραθλητικό σωματείο "Ήπειρος")
5. μπιτόνια νερού ............................. 300 ευρώ
6. αριθμοί αθλητών ......................... 200 ευρώ
7. πάγκοι (ενοίκιο) ............................. 50 ευρώ
8. διατροφικά τζελ ............................ 500 ευρώ
9. έπαθλα – αναμνηστικά ............ 600 ευρώ
10. βάθρο (υπάρχει στο Δημοτικό σχολείο)
11. ηχητικές εγκαταστάσεις .......... 300 ευρώ
12. Λεωφορεία, μεταφορές………..300 ευρώ
13. αναμνηστικά μπλουζάκια ....... 250 ευρώ
14. δημιουργία ιστοσελίδας (δωρεάν με εθελοντική προσφορά)
15. domain name .................................. 50 ευρώ
16. τηλεοπτικό σποτ ........................... 300 ευρώ
17. φυλλάδια – αφίσες ..................... 600 ευρώ
18. αεροπανό ......................................... 300 ευρώ
19. μετακίνηση εθελοντών ............. 200 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ ......................................... 4.450 ευρώ

Υ.Γ. Σε περίπτωση που υπάρχουν ενδιαφέρομενοι να βοηθήσουν για τη διοργάνωση με κάθε εθελοντική βοήθεια παρακαλώ στείλτε μαιλ στο info@myfilippiada.gr με Θέμα '' Ziros mountain running''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου