Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Η εφεδρεία ... παροπλίζει το ΙΓΜΕ και στην Ήπειρο

Νέοι Αγώνες, Χρήστος Καζάκος

Χωρίς διοικητικό και τεχνικό προσωπικό αφήνει η κυβέρνηση το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών τόσο σε επίπεδο χώρας και ιδίως στην περιφερειακή μονάδα Ηπείρου, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που στέλνει στην εφεδρεία το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με στόχο να μην εφαρμοστεί η απόφαση.
Για το ΙΓΜΕ στην Ήπειρο, αν τελικά εφαρμοστεί η απόφαση, θα τεθούν σε εφεδρεία οι έξι από τους έντεκα υπαλλήλους του, δηλαδή θα ...παροπλιστεί ως προς την δράση του, αφού θα παραμείνει μόνο το επιστημονικό προσωπικό, τρεις γεωλόγοι και δυο χημικοί... Οι προς εφεδρεία εργαζόμενοι είναι ηλικίας 50-52 ετών και δημιουργείται πρόσθετο πρόβλημα για τους ίδιους, αφού δεν είναι κοντά στη σύνταξη.
Με μια τέτοια εξέλιξη είναι σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθεί το ΙΓΜΕ στο σημαντικό ρόλο του και στα έργα που αναλαμβάνει, για παράδειγμα την παρακολούθηση των νερών από το ΕΣΠΑ, όπως σημειώνει ο γεωλόγος Παναγιώτης Πάσχος με τον οποίο συνομιλήσαμε χθες κι ενώ βρισκόταν στην Αθήνα για τις κινητοποιήσεις του Συνδικάτου.
Το σύνολο των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ είναι 330 άτομα και με την απόφαση για την εφεδρεία απομένει το μισό προσωπικό και όπως σημειώνει ο κ. Πάσχος, το παράδοξο είναι ότι το ΙΓΜΕ απορροφάται στο ΕΚΒΑΑ με τον άλλο συγχωνευμένο φορέα να διαθέτει μόλις 12 εργαζόμενους, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Με αυτή την επιλογή θεωρείται ως πλεονάζον το προσωπικό του ΙΓΜΕ...
Σπουδαίο έργο στην Ήπειρο
Για την Ήπειρο που το ΙΓΜΕ έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο, η εφεδρεία θα σημάνει την πλήρη απαξίωση του, αφού οι πέντε επιστήμονες που θα απομείνουν θα πρέπει να ασχοληθούν με τα πάντα.
Η μονάδα που εδρεύει στην Πρέβεζα έχει βοηθήσει τόσο την αυτοδιοίκηση, όσο και την πολιτεία και η μείωση του προσωπικού, έστω και στον νέο φορέα, είναι ό,τι χειρότερο.
Το ΙΓΜΕ στην Πρέβεζα διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο 1.100 τ.μ, σύγχρονο εργαστήριο που κόστισε 1 εκ. ευρώ και συνδράμει τόσο σε ζητήματα που αφορούν την διαχείριση των υδάτων, όσο και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και γεωλογικών φαινομένων. Κυρίως δε, αποτελεί τον φορέα που μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου.
Η απαξίωση του ΙΓΜΕ είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν, όταν σταμάτησε να κάνει τις τακτικές μετρήσεις παρακολούθησης της ποιότητας και ποσότητας των υπόγειων υδάτων και στη περιοχή μας.
Αιτία η μη χρηματοδότηση του και τώρα που βρέθηκαν χρήματα από το ΕΠΠΕΡΑΑ, το ΙΓΜΕ μένει χωρίς προσωπικό...
Σύμφωνα με τον κ. Πάσχο το ΙΓΜΕ με τα προγράμματα και τα έργα που υλοποιεί δεν επιβαρύνει το κρατικό ταμείο, αντίθετα συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας, όμως απαξιώνεται.
Κινητοποιήσεις και καταγγελία
Το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΙΓΜΕ έχει προχωρήσει σε καταγγελία και κινητοποιήσεις χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτη» και «κατάπτυστη» την πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην οποία προχώρησε το υπουργικό συμβούλιο στην συνεδρίαση του στις 29 Δεκεμβρίου.
Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου από το σύνολο των υπαλλήλων ΔΕ και ΥΕ (167 εργαζόμενοι) εξαιρούνται μόλις 20 άτομα και οι υπόλοιποι μπαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία, καταργώντας κάθε δυνατότητα αποτελεσματικής λειτουργίας του νέου φορέα, Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) ως Ινστιτούτο γεωλογικής και μεταλλευτικής έρευνας, βασικής και εφαρμοσμένης.
Σύμφωνα με το Συνδικάτο όχι μόνο δεν περισσεύουν εργαζόμενοι , αλλά και είναι ανεπαρκής ο αριθμός τους για την κάλυψη των ήδη ανειλημμένων υποχρεώσεων του ΙΓΜΕ.
Το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΙΓΜΕ «καταγγέλλει την ανάλγητη και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) που οδηγεί τελικά στην εφεδρεία – απόλυση 147 εργαζόμενους ΥΕ – ΔΕ, εκτός των 30 εργαζόμενων που μπαίνουν στην εφεδρεία με το καθεστώς των υπό συνταξιοδότηση, με τελικό στόχο τη διάλυση του Ινστιτούτου».
Επίσης οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν το ΥΠΕΚΑ ότι επί δυο μήνες κωλυσιεργεί και παραπλανά για την εφαρμογή της ΚΥΑ, των προϋποθέσεων του Ν. 4002/11 (σύνδεση του έργου που έχει ήδη ανατεθεί στο ΙΓΜΕ π.χ. ΕΣΠΑ, με το απαιτούμενο προσωπικό, βάσει του πρόσφατα εκπονηθέντος επιχειρησιακού σχεδίου από το Οικονομικό Πανεπιστήμιου.
Από την Τρίτη τελεί υπό κατάληψη το κεντρικό κτίριο του ΙΓΜΕ στην Αθήνα και χθες έγινε πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ, ενώ σήμερα πραγματοποιείται γενική συνέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου