Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Νταρανίτες και περιβάλλον

Του Θανάση Δημ. Στράτη

Πρωτοπόροι στη Λάκκα Σούλι και πάλι οι Νταρανίτες άνοιξαν άλλον ένα δρόμο για την προστασία του περιβάλλοντος. Το συζητούσαν από καιρό και το πραγματοποίησαν στις 18 Αυγούστου 2011.

Ξημερώματα, πριν ακόμα χαράξει, ανταμώθηκαν στην ορισμένη θέση, πάνω από τον οικισμό Πλατάνια. Ήταν 10 ηλικιωμένοι και 20 περίπου παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Εκεί και ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου πρώην Δήμου Θεσπρωτικού και συνδιοργανωτής κ. Νίκος Νικολάου. Και όλοι μαζί άρχισαν την ανάβαση στο βουνό, στη θέση Τσιαούση. Ο ήλιος τους βρήκε κοντά στον προορισμό. Κάθισαν στον ίσκιο του τεράστιου δέντρου (Δέντρο του Τσιαούση, ήμερη βαλανιδιά με περιφέρεια κορμού 5,40 μέτρα, ύψος 28 μέτρα και άνοιγμα κλαδιών 35 μέτρα) και απόλαυσαν τα αναψυκτικά που τους πρόσφερε ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού. Ο Αθανάσιος Δ. Στράτης τους είπε μερικά λόγια για την ιστορία και τα τοπωνύμια του χωριού, συνέχισε ο Αθανάσιος Κ. Στράτης που ξετύλιξε εικόνες της παλαιότερης καθημερινής ζωής των κατοίκων και τελείωσε ο Νίκος Νικολάου που τους ανέλυσε τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής και τις λύσεις τους. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Στέρα του Αλέξη (της δεκαετίας του 50), την άπατη και ανεξερεύνητη Τρύπα του Τσιαούση και την κορυφή της θέσης όπου τοποθέτησαν μια Ελληνική σημαία. Αγνατεύοντας την Λάκκα οι μικροί Νταρανίτες, ρώτησαν και έμαθαν για την ιστορία της περιοχής και τα χωριά, για την πανίδα και την χλωρίδα και τόσα πολλά άλλα. Ακόμη ζήτησαν από τους μεγαλύτερους να συνεχιστούν αυτές οι εξορμήσεις στη φύση, όποτε είναι δυνατόν. Και εκείνοι τους υποσχέθηκαν την επόμενη φορά να περπατήσουν τον κάμπο του χωριού.
Εγκαινιάζοντας τέτοιες δράσεις οι Νταρανίτες, δίνουν το καλό παράδειγμα να γνωρίσουν τα παιδιά τους τη φύση και έτσι να την προσέχουν περισσότερο. Μακάρι να τους ακολουθήσουν και τα άλλα χωριά. (Βιντεάκια στο Youtube αναζήτηση Ντάρα Λάκκα Σούλι Περιβαλλοντικός Θεσπρωτικού ανάβαση Τσιαούση 18-8-2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου