Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Σήμερα η ιστορική επέτειος του ‘χορού’ του Ζαλλόγου

Σύμφωνα με αρκετά αξιόπιστες ιστορικές πηγές, σαν σήμερα το 1803 περίπου 60 Σουλιώτισσες επέλεξαν να πέσουν στο γκρεμό του Ζαλόγγου από την αιχμαλωσία και τον βέβαιο εξευτελισμό στα χέρια των Τούρκων που είχαν καταλάβει με δόλιο τρόπο το Σούλι. Η αναμφίβολα ηρωική αυτή πράξη τους έμελλε να μείνει στην ιστορία και να γίνει τότε σημείο αναφοράς σε όλη την φιλελληνική Ευρώπη. Παράλληλα όπλισε με θάρρος και ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων που 18 χρόνια αργότερα ξεκίνησαν την επανάσταση.
Μακάρι τα διδάγματα που θέλησαν να αφήσουν πίσω τους αυτές οι ηρωίδες να τα λάμβαναν υπόψη τους έστω και κατ' ελάχιστο όσοι υποκλίνονται σήμερα στην τρόικα και το μνημόνιο....
Αντιγράφουμε από την Βικιπαίδεια: Ο λεγόμενος Χορός του Ζαλόγγου αποτελεί ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ιστορικό και λαογραφικό περιστατικό που συνέβη 18 χρόνια πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821, περί το τέλος του Δεκεμβρίου του 1803 (π.ημ.), στη κορυφή του όρους Ζάλογγο, εξ ου και η ονομασία του, ο οποίος και κατέληξε «εν χορώ» σε μια ομαδική απελπισμένη βρεφοκτονία και αυτοκτονία ορεσίβιων γυναικών της περιοχής Σουλίου.

Οι φήμες του συγκινητικού αυτού γεγονότος κάλυψαν πολύ γρήγορα όχι μόνο τον τουρκοκρατούμενο ελλαδικό χώρο, αλλά ήταν αυτές που κυριαρχούσαν στις ειδήσεις των Φιλελλήνων στην Ευρώπη κατά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, λαμβάνοντας μάλιστα ιδιαίτερες συγκινησιακές φορτίσεις και διαστάσεις θαυμασμού, εξιδανικεύοντάς το».

Υστερόγραφο:

Αλήθεια η Πανειπηρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας δεν θα μπορούσε να διοργανώσει κάποιες εκδηλώσεις στη μνήμη της σημερινής επετείου;
 http://www.ipiros.gr/portal2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου