Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Εγκρίθηκε η β' φάση του Επιχειρησιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας

 Αλέξανδρος Θεμελής, Νέοι Αγώνες

Με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου το οποίο συνεδρίασε χθες βράδυ, η δεύτερη φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τα έτη 2012-2014.
Αυτή τη φορά παρών στη συζήτηση έδωσαν όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αφού κατά την ψήφιση της πρώτης φάσης η αντιπολίτευση είχε απουσιάσει σύσσωμη καταγγέλλοντας μάλιστα την Περιφερειακή Αρχή για προχειρότητα και αδιαφορία αφού σε ανακοίνωση που υπογραφόταν και από τις τέσσερις μειοψηφούσες παρατάξεις τονιζόταν πως δεν είχε δοθεί κατάλληλος χρόνος για να ετοιμαστούν και να ολοκληρώσουν τις εισηγήσεις τους.


Στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα γίνεται μια καταγραφή παλιών και νέων έργων τα οποία δεν έχουν όλα φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια, αλλά ανήκουν σε δήμους ή ακόμα και σε Υπουργεία, αφορούν όμως την Ήπειρο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίθεση της μείζονος αντιπολίτευσης και που στηλιτεύτηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Τα έργα που περιλαμβάνονται για την επόμενη τριετία ανήκουν κυρίως στον άξονα που αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός, ο οποίος όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την χρηματοδότηση των έργων από το κεντρικό κράτος, ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.


Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρουσίασε η Περιφερειακή Αρχή, βασικός άξονας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό είναι η οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση ενώ ακολουθούν η Ενίσχυση κοινωνικής μεριμνάς και των μέτρων για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, η Προστασία περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής και η Ανάπτυξη της περιφέρειας και των νομικών προσώπων της, ως οργανισμών, και βελτίωση των σχέσεων της με τους πολίτες, τους λοιπούς δημόσιους φορείς και τους τοπικούς φορείς. Τα αντίστοιχα ποσοστά στον προϋπολογισμό ανά άξονα είναι 49,49% για τον πρώτο, 21,59% για τον δεύτερο, 17,52% για τον τρίτο και 11,30% για τον τέταρτο.


Η Περιφερειακή Αρχή

Στην εισήγησή της η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη σημείωσε πως η δεύτερη φάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Ηπείρου είναι ένα προϊόν ευρείας διαβούλευσης το οποίο είναι ανοιχτό σε ορθολογικές προτάσεις.


Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η αιρετή Περιφερειακή Αρχή οφείλει ενωμένη να διεκδικήσει δύο ουσιαστικής σημασίας ζητήματα, τα οποία είχε την ευκαιρία να εκθέσει και σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στις Βρυξέλλες.


Την απ' ευθείας δυνατότητα ενίσχυσης από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των περιοχών με ειδικά διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η Περιφέρεια Ηπείρου και την πρόβλεψη αυξημένων πόρων για υποδομές, τόσο για την τρέχουσα όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο, δεδομένου ότι η Περιφέρειά μας υπολείπεται σημαντικά στον τομέα αυτό.

Κλείνοντας τόνισε ότι η βασική στόχευση της Περιφερειακής Αρχής είναι η Ανάπτυξη, η οποία έχει ως προαπαιτούμενα τη βελτίωση και ολοκλήρωση των βασικών υποδομών, την άρση του κλίματος αβεβαιότητας, τη μόχλευση κεφαλαίων για ιδιωτικές επενδύσεις και τον προσανατολισμό της παραγωγικής δομής σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στην τουριστική ανάπτυξη.


Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης στην αρχική του τοποθέτηση υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός που κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου για την επόμενη τριετία μπορεί να μοιάζει σε πολλούς αδιανόητο σε μια εποχή που δεν ξέρουμε τι ξημερώνει αύριο.
 Παρόλα αυτά, όπως πρόσθεσε, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι πρωτοπόρα και προχωρά στην κατεύθυνση του προγραμματισμού, γνωρίζοντας ότι πολλά από τα έργα που υπάρχουν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα μπορεί και να μην υλοποιηθούν αν δεν έρθουν οι απαιτούμενοι πόροι από το κεντρικό κράτος.


Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η πρόταση της κ. Καλογιάννη πέρασε από διαβούλευση και ζητήθηκε από δήμους η γνώμη τους για να ολοκληρωθεί, ενώ τέλος επισήμανε πως ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα δεν πρέπει να μπαίνει σε λεπτομέρειες για κάθε έργο, αλλά να δίνει τις γενικές αρχές.


«Αχταρμάς» και προχειρότητα



Ο κύριος εισηγητής της παράταξης του Βαγγέλη Αργύρη, Κώστας Αρβανίτης, στην τοποθέτησή του χρησιμοποίησε αρκετά σκληρούς χαρακτηρισμούς όπως «αχταρμάς» και «εκτός διαδικασιών που ορίζονται από το Υπουργείο» για να περιγράψει το επιχειρησιακό πρόγραμμα.
Ο κ. Αρβανίτης σημείωσε πως η παράταξή του περίμενε να δει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας έργα που έχει αρμοδιότητα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει η ίδια και όχι άλλων φορέων, όπως Υπουργεία ή δήμοι.


Ειδική μνεία έκανε δε για την έλλειψη τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, των συνεχιζόμενων έργων που κυρίως προέρχονται από τις περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας κάνοντας λόγο για συνειδητή απόκρυψή τους.


«Ρωτήσαμε πριν είκοσι μέρες γιατί απουσιάζουν τα έργα αυτά από τον προϋπολογισμό και μας είπατε ότι θα τα δείτε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα και σήμερα δεν τα έχετε ούτε εδώ. Γιατί τα κρύβετε;», ρώτησε ο κ. Αρβανίτης για να απαντήσει «Γιατί ξέρετε ότι δεν έχετε τα χρήματα να τα υλοποιήσετε».


Γιατί καταψήφισε η «Αριστερά»


Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Βασίλης Ζιώβας έκανε λόγο για διαχείριση μιζέριας και φτώχιας, ενώ πρόσθεσε πως και οι δύο μεγάλες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι υπεύθυνες ως υπερασπιστές της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα και η Περιφέρεια, καταψηφίζοντας το επιχειρησιακό πρόγραμμα.



Ο Γιάννης Παπαδημητρίου με τη σειρά του σημείωσε πως γίνεται με διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και πρόχειρα η όλη διαδικασία η οποία, όπως είπε, είναι προσαρμοσμένη στη μιζέρια του μνημονίου.

 
Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι ο προγραμματισμός έπρεπε να γίνει με άλλο τρόπο με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τους πόρους.



«Πρώτα ιεραρχούμε και μετά αναζητούμε τους πόρους», είπε ο κ. Παπαδημήτριου ο οποίος κι αυτός δεν ψήφισε την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής.


Τέλος ο Νίκος Ζήκος της ΑΡ.Π.Η. στην εισήγησή του κατέθεσε μια σειρά ενστάσεων σε συγκεκριμένους άξονες και έργα που προτείνονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα το οποίο και καταψήφισε, καλώντας τον λαό της Ηπείρου με την ενεργό συμμετοχή του να καταθέσει μια μεταβατική πρόταση οικονομικής και κοινωνικής διεξόδου προς όφελος των εργαζομένων που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου