Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Τοποθέτηση Γ. ΝΙΤΣΑ αναφορικά με την «Κατάρτιση Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Πρέβεζας 2011 –2014 »

Επιχειρησιακό σχέδιο για τον δήμο Πρέβεζας…
Μια αντιγραφή του προηγουμένου με μικρές διορθώσεις έως ελάχιστες !!!


Επιθυμία μου δεν είναι άλλη από το να δω το νέο μας δήμο να αναζωογονείται και να ευημερεί. Ο τόπος μας πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για στέρεη, βιώσιμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Επιχειρησιακό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια λοιπόν και δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει στο σύνολο των προτάσεων μιας και είναι σκέψεις όλων μας που έχουν καταγραφεί από παλιά (τουλάχιστον εδώ και 10 χρόνια καταγράφονται διάφορα έργα) και προσθέτουμε και ορισμένα έργα επιπλέον. Για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο πρέπει να υπάρχει το όραμα και η πρόθεση!
Αγαπητοί συνάδελφοι και δημότες τις Πρέβεζας, πλέον, η διατήρηση του υπάρχοντος δεν δίνει συνέχεια, πόσο μάλλον αν χάνεις από αυτά που για πολλούς θεωρούνταν δεδομένα. Πιστεύω ότι μέσα από το στρατηγικό σχέδιο πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλες εκείνες τις δημιουργικές δυνάμεις και να πάμε προς τα εκεί που ανατέλλει το όραμα!
Το σημερινό θέμα δεν αφορά μόνο το δημοτικό συμβούλιο, αλλά αφορά την κοινωνία και τους φορείς. Στόχος δεν είναι να μιλήσουμε θεωρητικά για ένα αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής, αλλά να το σχεδιάσουμε, να το πιστέψουμε και να πείσουμε τους δημότες ότι, με τα έργα και τις δράσεις που θα υλοποιήσει ο Δήμος μας, θα μπορέσουμε να δώσουμε το όραμα και να ξανακερδίσουμε την ελπίδα. “Αναπτυξιακό επιχειρησιακό σχέδιο”, λοιπόν, είναι αυτό που θέλουμε για μας και τα παιδιά μας. Δεν πρέπει με τίποτα να επιτρέψουμε στους ανθρώπους μας να ξαναφύγουν για μετανάστευση. Η οικονομική συγκυρία είναι οριακή, η υπομονή είναι οριακή, ήδη έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω και πρέπει να τρέξουμε για να υλοποιήσουμε και να δρομολογήσουμε δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Το Γενικό χωροταξικό και το ΣΧΟΑΠ είναι τα εργαλεία που διαθέτουμε.


Το ερώτημα είναι:
Τι ανάπτυξη θέλουμε;
Και τι σημαίνει ανάπτυξη για την δημοτική αρχή;
Ρωτάμε την δημοτική αρχή… διότι μέχρι σήμερα δεν μας έχει πει, ούτε μας έχει πείσει ότι έχει σχέδιο για την Πρέβεζα.


Αγαπητοί συνάδελφοι και δημότες


Η Δημοτική παράταξη ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ έχει έτοιμο σχέδιο για να οδηγήσει την Πρέβεζα σε αναπτυξιακή τροχιά που είναι το ζητούμενο για να υπάρξει στην ουσία ευημερία του τόπου.
Ένα αναπτυξιακό εργαλείο για τον δήμο μας είναι και η δημοτική περιουσία.
Έχει σχέδιο η δημοτική αρχή;
Σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα. Προτείνω, λοιπόν, για άλλη μια φορά, την καταγραφή, την οριοθέτηση και δημιουργία του χάρτη της δημοτικής περιουσίας, ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε τι έχουμε και με βάση το γενικό πολεοδομικό της Πρέβεζας, του Λούρου και το ΣΧΟΑΠ Ζαλόγγου να συντάξουμε «Μελέτη αξιοποίησης της Δημοτικής περιουσίας». Παράλληλα, πρέπει να στοχεύσουμε στην προσέλκυση επενδύσεων για την αξιοποίηση των παραλιακών μας εκτάσεων με τουριστικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.


Ανάπτυξη τώρα στον Τουρισμό,
Ανάπτυξη τώρα στην Γεωργία-Αλιεία-Κτηνοτροφία,
Ανάπτυξη τώρα της ΒΙΠΕ και ΒΙΟ.ΠΑ Λούρου.


Ενέργεια: Δημιουργία πρότυπου ενεργειακού πάρκου.
Πρέπει να κινηθούμε επιθετικά για να προσελκύσουμε επενδυτές σε όλες τις κατευθύνσεις με σκοπό την αύξηση των εσόδων για στήριξη των αναπτυξιακών μας πρωτοβουλιών.
Διεκδικούμε την σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αεριού.
Είναι θέση της παράταξης για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, να κινηθούμε μέσω της τουριστικής ανάπτυξης, του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και ιδιαιτέρως μέσω της εναρμονισμένης σύνδεσης των τριών, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ευημερία των πολιτών.
Ανάπτυξη Τώρα στον Τουρισμό: Με εμβληματική ναυαρχίδα την Αρχαία Νικόπολη (απεγκλωβισμός των δεσμευμένων εκτάσεων και αποζημίωση των εκτάσεων που χρειάζονται για την δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου στην Νικόπολη), το ιστορικό και μαρτυρικό Ζάλογγο κ.λ.π. Ήρθε η ώρα για εκδηλώσεις πανελλήνιου και παγκοσμίου ενδιαφέροντος στην Πρέβεζα. Προτείνουμε την αναπαράσταση τις ναυμαχίας του Ακτίου παράλληλα με την αναβίωση των Ακτίων Αγώνων και την αναπαράσταση τις θυσίας στο Ζάλογγο. Το νέο Θερμαλιστικό Κέντρο, η μαρίνα με τον θαλάσσιο τουρισμό και η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού είναι για την παράταξη μας πρώτης προτεραιότητας. Οργανωμένη παρέμβαση στο Κ.Α,Σ για σύνταξη προμελέτης και μελέτης για την διάνοιξη διαύλου και σύνδεση του Αμβρακικού με το Ιόνιο στην θέση Μονολίθι και του χωριού τις Νικόπολης.
Ανάπτυξη Τώρα στην Αγροτική, κτηνοτροφική παραγωγή και στην αλιεία
-Ο δήμος πρέπει να δημιουργήσει γραφείο διασύνδεσης μεταξύ δήμου και αγροτών-αλιειών και κτηνοτρόφων.
-Να πιστοποιηθούν τα τοπικά προϊόντα και να δημιουργήσουμε το σύμφωνο τοπικών προϊόντων.
Ανάπτυξη τώρα στην βιοτεχνία –βιομηχανία χαμηλής όχλησης
ΒΙΠΕ ΚΑΙ ΒΙΟ.ΠΑ: Πρέπει να στηρίξουμε την ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία και να θεσπίζουμε κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Περιβάλλον - ποιότητα ζωής - κοινωνική μέριμνα – υγεία – εκπαίδευση –πολιτισμός - αθλητισμός και νέοι

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις για συντομία :
-Καθαριότητα και συστηματική προώθηση της ανακύκλωσης όλων των μορφών
-Εξοπλισμός και στελέχωση των τοπικών αγροτικών ιατρείων
-Δημιουργία κέντρου υγείας αστικού τύπου στην Πρέβεζα και διεκδίκηση για νέο Νοσοκομείο
-Δημιουργία Ταμείου Αρωγής Αμεα
-Διεκδίκηση τρίτου τμήματος και δημιουργία σχολής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Πρέβεζα
-Δημιουργία Κέντρου Έκφρασης και Γραφείου Σταδιοδρομίας για τους νέους μας.
Σήμερα, έστω και αργά ξεκίνησε ένας πραγματικά ουσιαστικός διάλογος για το τι θέλουμε για τον τόπο μας.
Το στρατηγικό σχέδιο θα το ψηφίσω με τις προτάσεις που σας ανέφερα και θα καταθέσω και γραπτώς, όταν θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Αυτά που καταθέτουμε σήμερα είναι δράσεις που πρέπει άμεσα να τις ξεκινήσουμε ώστε να βγει η Πρέβεζα από το αναπτυξιακό τέλμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου