Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Εκδρομή του Λυκείου θεσπρωτικού στη ¨Σουλιώτικη Συμπολιτεία"

 Εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποίησαν χθες 8 Νοεμβρίου 2011 οι μαθητές της Α' Τάξης Λυκείου Θεσπρωτικού στο Σιστρούνι Λάκκας Σουλίου, συνοδευόμενοι από τον Λυκειάρχη κο ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ Βασίλειο, τον Αντιδήμαρχο Δήμου Ζηρού κο ΡΕΜΠΗ Βασίλειο, και τους κους καθηγητές ΛΑΜΠΡΟΥ Κων/νο (ιερέα) και ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Βασίλειο.

Οι παραπάνω με τους μαθητές επισκέφθηκαν τις Πηγές του μυθικού Αχέροντα ποταμού και προσκύνησαν στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου, κτισμένη από το 1156.

Ακολούθως μετέβησαν στο Μουσείο της Σουλιώτικης Συμπολιτείας όπου τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος αυτής Στράτης Νικόλαος, τους οποίους και καλωσόρισε. Στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορική αναδρομή του Σιστρουνίου, λοιπά αξιοθέατα αυτού, (κάστρου κτισμένο από το 334 Π.Χ., νερόμυλος κ.λ.) ιστορικό ίδρυσης του Μουσείου και της Σουλιώτικης Συμπολιτείας. Στην συνέχεια τους ξενάγησε στην βιβλιοθήκη, τονίζοντας την μεγάλη σημασία που έχει για τους ιδρυτές, η συγκέντρωση των ιστορικών βιβλίων και η δυνατότητα κάθε ενδιαφερομένου να αξιοποιήσει αυτό το σπουδαίο έργο. Ακολούθως μετέβησαν στο φωτογραφικό αρχείο, όπου μπορεί κάθε επισκέπτης να αναζητήσει σημαντικά ιστορικά πρόσωπα καθώς και προγόνους. Σπουδαία εκθέματα της περιοχής αντίκρισαν στον ιστορικό και λαογραφικό χώρο.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, ο οικοδεσπότης αναφέρθηκε στα άγρια άλογα της οροσειράς Σουλίου και στις δραστηριότητες της ΣΟΥΛΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ για την προστασία των. Ακολούθησε ένας σημαντικός διάλογος καθηγητών, μαθητών και εκπροσώπου του φορέα σε περιβαλλοντικά θέματα σχετιζόμενα και με περιβαλλοντική εργασία των μαθητών.

Αναχωρώντας από το Μουσείο ο Πρόεδρος της Σουλιώτικης Συμπολιτείας αφού τους ευχαρίστησε για την επίσκεψή των, παρέδωσε σε όλους τους επισκέπτες φάκελο με ενημερωτικό υλικό καθώς και αξιόλογα βιβλία, επιβραβεύοντας ιδιαίτερα τους αριστεύοντες μαθητές.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική εκδρομή ήσαν:

ΜΗΤΣΙΟΣ Δημήτριος, ΜΑΝΑΪ Φραντς, ΔΗΜΟΥ Δήμητρα, ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ Γεώργιος , ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ Διονυσία, ΤΖΑΚΟΥ Λαμπρινή, ΚΑΛΔΑΝΗΣ Αλέξανδρος, ΜΠΑΟΥΡ Μάρθα-Μαρία, ΜΠΑΤΣΟΥΛΗΣ Ιωάννης από το Θεσπρωτικό, ΛΕΚΚΟΣ Νικόλαος από το Ριζοβούνι, ΤΣΩΛΗ Γεωργία από το Σιστρούνι, ΝΤΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ Γρηγόριος από Τύρια, ΤΖΙΜΑ Σταυρούλα από Ρωμανό, ΚΟΚΚΙΝΗΣ Παναγιώτης και ΚΑΠΕΤΑΝΙ Αιμιλιάνο από Παλαιοχώρι Μπότσαρη, ΕΡΛΙΝΤ Αχμάτι από Κρανιά και Ζήκος Στέφανος από Ελιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου