Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Πρωτιές για την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μεταξύ των κορυφαίων Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών της χώρας κατατάσσεται η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Μονάδας Ολικής Ποιότητας αποδεικνύουν πως η βιβλιοθήκη του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος των Ιωαννίνων ανήκει στις πληρέστερες και αρτιότερες που υπάρχουν.
Ταυτόχρονα, η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου είναι σήμερα η μεγαλύτερη σε έκταση καλύπτοντας 14.500 τ.μ. σε έξι συνολικά ορόφους.
Τα στοιχεία που κάθε χρόνο δίνει στη δημοσιότητα η Μονάδα Ολικής Ποιότητας φέρνουν σήμερα τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου στη 2η θέση Πανελλαδικά σε επισκέψεις που δέχθηκε στην ιστοσελίδα της έχοντας για την ακρίβεια 829.395 επισκέψεις κατά το έτος 2010.
Πρώτη σε επισκεψιμότητα είναι η ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του Ιονίου Πανεπιστημίου με 10.000 επισκέψεις παραπάνω από ότι η βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων.
Παράλληλα, μεταξύ των κορυφαίων της χώρας σε επισκεψιμότητα κατατάσσεται και η ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Ηπείρου με 50.400 επισκέψεις σε ένα χρόνο.
Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου στεγάζεται  μαζί με το Κέντρο Πληροφόρησης στο πραγματικά τεράστιο σε έκταση κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της Πανεπιστημιούπολης και καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα της Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής, Οικονομικών Επιστημών, Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών, Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Φιλολογίας.
Επίσης, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην Έκθεση Στατιστικών Στοιχείων Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών για το έτος 2010 η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαθέτει την τέταρτη πληρέστερη συλλογή μονογραφιών μεταξύ όλων των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών της χώρας, μία συλλογή που ξεπερνά τους 420.000 τόμους και βρίσκεται πίσω από τις βιβλιοθήκες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Καποδιστριακού και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ακόμη, την 4η θέση καταλαμβάνει και στη συλλογή διδακτορικών διατριβών η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 5.850 διατριβές, ενώ την ίδια θέση καταλαμβάνει και στις τρέχουσες συνδρομές περιοδικών εκδόσεων.
Όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην έκθεση για το 2010 δείχνουν επίσης πως η Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων στη χώρα, ενώ κατέχει τη δεύτερη θέση στην ικανοποίηση αιτημάτων χρηστών, άλλων βιβλιοθηκών για άρθρα που βρίσκονται στους χώρους της.
Διαθέτει 45 ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους χρήστες της, αριθμός που τη φέρνει στην 6η θέση, ενώ είναι 5η στις τρέχουσες συνδρομές ηλεκτρονικών περιοδικών και 2η στις συνδρομές βιβλιογραφικών βάσεων και βάσεων δεδομένων πλήρους κειμένου με πρόσβαση μέσω internet.
Επίσης, είναι 3η στις δαπάνες για ηλεκτρονικές πηγές.
Αναφορικά με τις βιβλιογραφικές εγγραφές στον τοπικό OPAC η Κεντρική Βιβλιοθήκη είναι στην 4η θέση με πάνω από 163.000 εγγραφές, ενώ βρίσκεται στην 1η θέση σε εγγραφές κατά το έτος 2010 με 28.886.
Σε ό,τι έχει να κάνει πάντως με τις δαπάνες τόσο η βιβλιοθήκη όσο και το Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου χρηματοδοτήθηκαν την προηγούμενη χρονιά με το ποσό του 1.200.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, ποσό που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, φανερώνοντας τη σημασία που αποδίδει το Ίδρυμα στην προσφορά της βιβλιοθήκης στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Παράλληλα, είναι μεταξύ των πρώτων 5 Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών σε έσοδα από τις υπηρεσίες της. Την 5η θέση καταλαμβάνει και στο κόστος των συνδρομών των περιοδικών σε έντυπη μορφή. Τέλος, διέθεσε 45.000 ευρώ για Βιβλιοδεσίες, ποσό που αποτελεί την 3η μεγαλύτερη δαπάνη σε αυτήν την κατηγορία.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως τόσο για το 2010 όσο και για το έτος που διανύουμε, η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συναγωνίζεται επάξια σε ποσότητα και ποιότητα, ακόμη και βιβλιοθήκες μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της χώρας, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή καλύτερου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου.
Βασίλης Λούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου