Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη αποκατάστασης

Για το Ρωμαϊκό Θέατρο Νικόπολης
Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη αποκατάστασης«Πράσινο φως» στη μελέτη για την αποκατάσταση του Ρωμαϊκού θεάτρου της Νικόπολης, που βρίσκεται εκτός των τειχών και σε κακή κατάσταση, έδωσαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που συνεδρίασαν την Τρίτη υπό την προεδρεία της Γ.Γ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Νικόπολης, Κωνσταντίνος Ζάχος πλαισιωμένος από τον αρχαιολόγο κ. Παυλίδη και τον αρχιτέκτονα κ. Παπαβασιλείου παρουσίασαν την μελέτη η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συντήρηση και στερέωση των τοίχων, τη συμπλήρωση των χασμάτων με τούβλα και των ρωγμών με ενέματα και κονιάματα, την πραγματοποίηση δοκιμαστικών τομών και επεμβάσεων στην περιφερική στοά, που παρείχε προστασία στους θεατές κατά τη διάρκεια νεροποντής και από την οποία έχουν σωθεί μόνο οι πεσσοί στήριξης της στέγης, καθαρισμούς και αποτυπώσεις.
Υπάρχει δε σκέψη να διατηρηθούν τα χαράγματα και τα γκράφιτι διάσημων περιηγητών του 18ου αιώνα που άφησαν τα ίχνη τους σε σημεία του μνημείου.
Σε κακή κατάσταση

Η μελέτη προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης του Μεγάλου Θεάτρου, στο εν άλσει προάστειο της Νικόπολης, όπως λέγεται, εκπονήθηκε από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών.
Το θέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα της εποχής του, χωρητικότητας 15.000 θεατών, παρουσιάζει σήμερα πολλά προβλήματα, όπως ρωγμές, καταρρεύσεις, χάσματα, φθορές από όμβρια ύδατα, μηχανικές καταπονήσεις από ρίζες φυτών, αποσαρθρώσεις κονιαμάτων και αποκολλήσεις τοιχοποιιών.
Το θέατρο της ρωμαϊκής Νικόπολης είναι το πρώτο μνημείο που παρατηρεί ο επισκέπτης, όταν έρχεται στο χώρο από τα βόρεια και έχει υποστεί σοβαρές βλάβες κατά τη διάρκεια των αιώνων, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συντήρηση και προστασία του. Το συγκεκριμένο θέατρο μπορεί να αναδειχθεί σε κοιτίδα πολιτισμού και πόλο έλξης του τουρισμού αντίστοιχο της Επιδαύρου, σύμφωνα με ειδικούς.
Επόμενο βήμα η ένταξη στο ΕΣΠΑ
Σύμφωνα με τον κ. Ζάχο η μελέτη εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του ΚΑΣ και επόμενο βήμα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (περιφέρεια- δήμος) να στηρίξουν το αίτημα χρηματοδότησης του σημαντικού αυτού έργου όχι μόνο για την Πρέβεζα αλλά και για την Ήπειρο.
Στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου (Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας), Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και του Ταμείου Διαχείρισης πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης, που αφορά το έργο: «Προκαταρκτικές αρχαιολογικές εργασίες εν όψει των εργασιών αποκατάστασης του μεγάλου θεάτρου Νικόπολις»
Εκτός των τειχών της Νικόπολης
Το Ρωμαϊκό Θέατρο Νικόπολης, βρίσκεται έξι χιλιόμετρα από την Πρέβεζα. Χτίστηκε βόρεια της Νικόπολης, την οποία ανήγειρε ο Οκταβιανός Αύγουστος σε ανάμνηση της νίκης του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π. Χ.
Χτίστηκε έξω από τα τείχη της πόλης, στην περιοχή Προάστειο, γνωστή για τα πολλά δημόσια οικοδομήματά της, που εντυπωσίασαν τους πρώτους περιηγητές.
Μεταξύ αυτών και ο αρχιτέκτονας Τ. Λ. Ντόναλατσον, ο οποίος έκανε την πρώτη κάτοψη του θεάτρου, σχέδιο που δημοσιεύτηκε το 1835 στο έργο Travels in northern Greece του Ουίλιαμ Λικ, που επισκέφτηκε τη Νικόπολη το 1805.
Στο θέατρο πραγματοποιούνταν κυρίως τα Νέα Άκτια, αγώνες θρησκευτικού χαρακτήρα που τελούνταν προς τιμήν του Απόλλωνα και οι οποίοι περιλάμβαναν ποικίλους διαγωνισμούς, όπως ποιητών, σοφιστών, κωμωδών, τραγωδών, κηρύκων, σαλπιγκτών, κιθαριστών, φωνασκών, αυλητών και παντομίμων. Στα 'Ακτια πήρε μέρος και ο αυτοκράτορας της Ρώμης Νέρωνας, ο οποίος επισκέφτηκε δύο φορές τη Νικόπολη, αλλάζοντας μάλιστα και το όνομά της σε Νερωνικόπολη.
Τη δεκαετία του '60 πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές τομές, κατά τις οποίες βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ένα άγαλμα μαινάδας ή μούσας, ένα δαχτυλίδι και νομίσματα, που μαρτυρούν τη χρήση του χώρου από τον 1ο αιώνα π.Χ. έως και τον 3ο αιώνα μ. Χ.

Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου