Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

«Καταπράσινο» το προεδρείο της ΠΕΔ


Σύμβουλοι από το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα αξιώματα

ds_pedΜονοπαραταξιακό θα είναι τελικά το πρώτο προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, αφού οι χθεσινές εκλογές ανέδειξαν νικητές τους υποψηφίους του συνδυασμού «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηπείρου» από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος κέρδισε με άνεση την πλειοψηφία, δηλαδή τις 13 εκ των 21 εδρών του Δ.Σ. στις εκλογές της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου.


Πρόεδρος, όπως αναμενόταν άλλωστε, εκλέχτηκε ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος είχε επιλεγεί ως «επικεφαλής» του ψηφοδελτίου, χωρίς να υπάρξει άλλη υποψηφιότητα από τον συνδυασμό «Αδέσμευτο Δημοκρατικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηπείρου» από το χώρο της Ν.Δ, ή τον αυτόνομο Βασίλη Μασσαλά.



Η εκλογική διαδικασία


Η πρόσκληση για τη συνεδρίαση έγινε από τον πρώτο σε ψήφους στις εκλογές της περασμένης Δευτέρας, δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιώργο Κάτσινο.

Σε αυτή συμμετείχαν 20 μέλη, καθώς απουσίαζε Δήμαρχος Μετσόβου, Νίκος Τσομπίκος ο οποίος είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις εκτός Ιωαννίνων.

Ο κ. Παπαλέξης έλαβε 13 ψήφους, ενώ βρέθηκαν και 7 λευκά ψηφοδέλτια.

Στηρίχτηκε δηλαδή από τους εκλεγμένους της παράταξής του.

Για τη θέση του αντιπροέδρου υπήρξε και πάλι μόνο μια υποψηφιότητα, αυτή του Δημάρχου Ζίτσας, Δημήτρη Ρογκότη, ο οποίος και εξελέγη συγκεντρώνοντας 14 ψήφους.

Τη μία παραπάνω ψήφο την έλαβε μάλιστα από τον πρώην Δήμαρχο Ιωαννίνων Νίκο Γκόντα, αφού οι δύο άνδρες συνδέονται εδώ και χρόνια με βαθιά φιλία, όπως ο ίδιος τόνισε μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Η πρώτη «μάχη» δόθηκε για τη θέση του γραμματέα.

Μία θέση που πολλοί προέβλεπαν πως θα «δοθεί» στον συνδυασμό της Ν.Δ..

Υποψήφιοι ήταν, από την πλευρά του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος Ηπείρου», ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παπαδιώτης και από το «Αδέσμευτο Δημοκρατικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηπείρου», ο Αλέξανδρος Μάνος.

Τελικά ο πρώτος θα είναι ο νέος γραμματέας της ΠΕΔ, αφού με 13 ψήφους έναντι 6 του κ. Μάνου.

Στην ίδια ψηφοφορία βρέθηκε κι ένα λευκό, από τον Β. Μασσαλά, ο οποίος κράτησε την ίδια στάση σε όλες τις ψηφοφορίες.

Τέλος την εκτελεστική επιτροπή συμπλήρωσαν οι δήμαρχοι Σουλίου και Πάργας, Σταυρούλα Μπραΐμη και Θανάσης Λιόλιος, οι οποίοι με 13 ψήφους προσπέρασαν την υποψηφιότητα του Γιάννη Σφρίντζερη που συγκέντρωσε τις 6 ψήφους της παράταξής τους.



Η σύνθεση του Δ.Σ της ΠΕΔ

Το πλήρες Δ.Σ. της ΠΕΔ είναι το εξής:

Από το συνδυασμό  «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηπείρου» που έλαβε  67 ψήφους εκλέχτηκαν (σε παρένθεση οι ψήφοι) 9 δήμαρχοι και 4 δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι δήμαρχοι είναι, Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος (48), Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης και Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση (47), Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης (45),Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης (38), Πωγωνίου Κώστας Καψάλης (37), Πάργας Θανάσης Λιόλιος (36), Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές (32), Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας (31).

Οι 4 δημοτικοί σύμβουλοι είναι, Θανάσης Μανταλόβας (Ιωαννίνων με 38 ψήφους), Δημήτρης Κατσιπανέλης (Πρέβεζας με 32), Σταύρος Βιρβίλης (Πωγωνίου με 27), Γιώργος Παπαδιώτης (Ιωαννίνων με 21).

Ο συνδυασμός «Αδέσμευτο Δημοκρατικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηπείρου» έλαβε 44 ψήφους και εξέλεξε 3 δημάρχους και 4 συμβούλους.

Εκλέχτηκαν οι δήμαρχοι, Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης (32), Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος (28) και Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης (28).

Οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι, Νίκος Γκόντας (Ιωαννίνων με 28 ψήφους), με 25 Αλέξανδρος Μάνος και Ιωάννης Σφριντζέρης (με 25) και ο Βασίλης Γιόγιακας (Ηγουμενίτσας με 24).

Ως μεμονωμένος υποψήφιος εκλέχτηκε με 7 ψήφους ο δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων και αντιδήμαρχος, Βασίλης Μασσαλάς.



Με γεωγραφικά κριτήρια η επιλογή του προεδρείου

Ο και τυπικά πλέον, πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Γιάννης Παπαλέξης, με δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, αφού ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν, τόνισε πως η εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης εκλέχτηκε με κριτήρια τη γεωγραφική εκπροσώπηση στο Όργανο με δυο μέλη από το νομό Ιωαννίνων και από ένα από Θεσπρωτία και Πρέβεζα, αλλά και με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα για την ανάδειξη του Δ.Σ..

«Από το εκλογικό αποτέλεσμα η ευθύνη για την ΠΕΔ φάνηκε ότι ανήκει σε εμάς, χωρίς να αποκλείουμε κανένα θεωρήσαμε ότι το προεδρείο θα έπρεπε να είναι από την παράταξη τη δική μας έτσι ώστε να υπάρχει και καλύτερη συνεννόηση και καλύτερη συνεργασία», απάντησε ο κ. Παπαλέξης όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για πιο λόγο δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος της παράταξης που στηρίχτηκε από τη Ν.Δ. στο προεδρείο της ΠΕΔ.

Ταυτόχρονα όμως σημείωσε πως όλα τα μέλη του Δ.Σ. θα έχουν διακριτό και ενεργό ρόλο να παίξουν, ανάλογα με τον τομέα που θα τους ανατεθεί για να ασχοληθούν.



Οι στόχοι

Ο κ. Παπαλέξης ανέλυσε και τους στόχους που θέτει το προεδρείο της ΠΕΔ σε αυτή την πρώτη του θητεία, οι οποίοι συμπυκνώνονται σε τρεις βασικούς άξονες.

Πρώτος είναι η εκπόνηση όνος αναπτυξιακού σχεδίου για την Ήπειρο, το οποίο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ, θα έχει βάθος εικοσαετίας.

«Σε αυτή τη φάση πρέπει να αναδείξουμε το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοκήσης που είναι το κέντρο της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος άξονας θα έχει ως κατεύθυνση τη στήριξη των Δημα΄ρχων και των Δήμων ολόκληρης της Ηπείρου, ειδικά των μικρότερων σε πληθυσμό και πιο απομακρυσμένων.

Τέλος η ΠΕΔ, μαζί με την ΚΕΔΕ, το Δ.Σ. της οποίας θα εκλεγεί στις 3 Οκτωβρίου, θα πρέπει να αναλάβει να δημιουργήσει το διεκδικητικό πλαίσιο εκείνο που θα σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο να λύσει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί από την εφαρμογή του Καλλικράτη και να διορθώσει ότι χρειάζεται για να λειτουργήσει πιο ομαλά αυτός ο νέος θεσμός της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης.
http://www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου