Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Στάση ευθύνης από το Δήμαρχο Δωδώνης


Από δύσκολο έως αδύνατο θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο οριστικής χωροθέτησης, πολύ δε περισσότερο έναρξης της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας αστικών στερεών απορριμμάτων, χωρίς αντιδράσεις. Κανείς δε ξέρει εάν οι αντιδράσεις αυτές θα έχουν την ίδια ή αντίστοιχη έκταση και περιεχόμενο με αυτές του Ελληνικού, αλλά οι αντιδράσεις των κατοίκων του Ελευθεροχωρίου και γειτονικών περιοχών στο δήμο Δωδώνης, ξεκίνησαν ήδη με την παρουσίαση της προμελέτης που έγινε την Τρίτη στη Δωδώνη από τους μελετητές.Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπωθεί ενστάσεις και παράπονα για την αρτιότητα και επιστημονικότητα της μελέτης, υπήρξαν και τέτοιου είδους ενστάσεις, αναφορικά με την προτεινόμενη επιλογή χωροθέτησης του εργοστασίου ΑΣΑ στη θέση του παλιού Λατομείου της Εγνατίας, στα διοικητικά όρια του Ελευθεροχωρίου.Οι απαντήσεις των μελετητών καίτοι επιστημονικά τεκμηριωμένες στάθηκε αδύνατο να πείσουν τους αντιδρώντες κατοίκους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, και να χρειαστεί η παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων, για να αποκατασταθεί η τάξη. Μεταξύ των διαβεβαιώσεων που απορρέουν από τη μελέτη, οι μελετητές τόνισαν, ότι η διαδικασία της χωροθέτησης έγινε βάση όλων των γεωλογικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών κριτηρίων που προβλέπονται, καθώς επίσης και ότι η μονάδα που προτείνεται είναι μία μονάδα κλειστού τύπου, που δεν επιτρέπει ούτε καν την ανάπτυξη οσμών στο εξωτερικό περιβάλλον.

Δεν κάνει πίσω η Περιφέρεια
Παρών στην εκδήλωση παρουσίασης και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης που ξεκαθάρισε, ότι ο ίδιος και η περιφερειακή αρχή θα φτάσουν μέχρι το τέλος αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς να επιτρέψουν σε κανέναν να κάνει τα λάθη του παρελθόντος. «Ο καθένας θέλει να διώξει την ευθύνη από πάνω του. Στο ΧΥΤΑ κάναμε ό,τι έπρεπε, και θα το φτάσουμε έως το τέλος. Έχουμε μείνει πολύ πίσω στη διαχείριση των απορριμμάτων και γι’ αυτό είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Προσωπικά θα στηρίξω όποια πρόταση στηρίζεται επιστημονικά. Η κατασκευή του εργοστασίου ανακύκλωσης και η λειτουργία του δεν είναι τίποτα. Ό,τι είναι χρήσιμο θα πρέπει να το στηρίξουμε», σημείωσε.
Προτάσεις για τα αντισταθμιστικά
Περισσότερο λεπτομερής ήταν η τοποθέτηση της αντιπεριφερειάρχη κας Καλογιάννη, η οποία τόνισε ότι η κατασκευή και η λειτουργία του εργοστασίου είναι βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η πολιτεία, το 17% των απορριμμάτων να οδηγείται στην ανακύκλωση. «Η Περιφέρεια θέλει να ξεπεράσει τα προβλήματα που κληρονόμησε και γι’ αυτό θέλουμε την εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος αποκομιδής, όπου θα διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα που παράγουμε», σημείωσε αρχικά. Το κόστος της επένδυσης κυμαίνεται μεταξύ 35-40 εκ. ευρώ και η Περιφέρεια κινείται προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης χρηματοδότησης από το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ. Για τη λειτουργία του εργοστασίου το κόστος θα είναι 55-60 ευρώ τον τόνο, ενώ σήμερα το κόστος ταφής είναι 25 ευρώ τον τόνο. Το κόστος θα καθοριστεί ωστόσο από τον Φορέα που θα συσταθεί και θα πρέπει να είναι ενιαίο για όλους τους Δήμους, τόνισε η κα Καλογιάννη, για να αναφερθεί στο τέλος στις προτάσεις των αντισταθμιστικών για τους δήμους που θα έχουν εγκαταστάσεις στα διοικητικά τους όρια. «Αυτά συμπυκνώνονται στην απαλλαγή των κατοίκων του Δήμου από το τέλος χρήσης, στα οφέλη από τους άλλους δήμους που θα ενισχύουν έναν ειδικό λογαριασμό για την κατασκευή περιβαλλοντικών έργων, και τέλος στη δημιουργία θέσεων εργασίας με προτεραιότητα στους ανθρώπους του Δήμου», κατέληξε. Ενδιαφέρον είχε ωστόσο και η τοποθέτηση του δημάρχου Δωδώνης κ. Κατσανάκη που ξεκαθάρισε ότι η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να ακολουθήσει την πεπατημένη άλλων δημοτικών αρχών, με ανεύθυνες πολιτικές στάσεις και υποκίνηση αντιδράσεων και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, χωρίς μάλιστα να έχει διαμορφωθεί ολοκληρωμένη άποψη.Έκανε μάλιστα λόγο για «αναπηρία του αυτοδιοικητικού συστήματος της περιοχής» που δεν κατάφερε εδώ και δεκαετίες να δώσει λύση στο μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Το ζητούμενο είναι η ενημέρωση. Εάν δεν υπήρχε αυτό το θέμα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Εμείς δεν θα σταθούμε με τον τρόπο που στάθηκαν άλλοι απέναντι σε αντίστοιχα ζητήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου