Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Σε τι νερά κολυμπάμε;


Πέφτει αυλαία στην τουριστική σεζόν και είναι ο πιο κατάλληλος χρόνος για να επιστρέψουμε πίσω... Να δούμε τα «στραβά κι ανάποδα» του καλοκαιριού που πέρασε, χωρίς τον κίνδυνο να κάνουμε κακό στον τόπο και στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και κυρίως να δούνε οι αρμόδιοι τα προβλήματα που υπάρχουν και συνηθίζουν να τα κρύβουν κάτω από το χαλί.
Πλήθος παραθεριστών, στα παράλια της Ηπείρου, της Θεσπρωτίας και περισσότερο της Πρέβεζας, έγιναν μάρτυρες πάμπολλες φορές της άθλιας εικόνας που παρουσιάζει η θάλασσα.
Είδαν με τα μάτια τους τις κηλίδες να φτάνουν στην παραλία και τους αφρούς να καλύπτουν το γαλάζιο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι χρειάστηκε να απευθυνθούν στο γιατρό τους ή γονείς να μεταφέρουν στο νοσοκομείο τα παιδιά τους, με προβλήματα δερματικής αλλεργίας.
Οι παραλίες ρυπαίνονται. Και δεν ρυπαίνονται από τα πλοία που διέρχονται στο Ιόνιο και ενδεχομένως ρίχνουν τα απόβλητά τους στην θάλασσα.
Οι εστίες είναι γνωστές σε όλους. Άλλωστε σχεδόν σε όλη την παραλιακή ζώνη δεν λειτουργεί αποχετευτικό δίκτυο ούτε βιολογικός καθαρισμός. Όσο για βυτιοφόρα που μεταφέρουν λύματα από τους οικισμούς, αυτά κανένας δεν τα έχει δει...
Φυσικά όλες οι αρμόδιες αρχές είναι ταμπουρωμένες πίσω από κάποια επίσημα αποτελέσματα αναλύσεων σε δείγματα θαλασσινού νερού, τα οποία δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα.
Όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και παραπλανητικό ως ένα βαθμό. Γιατί, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι επιστήμονες, για να έχουν σαφή εικόνα για ένα αντικείμενο μελέτης, χρειάζονται συστηματικές μετρήσεις και αναλύσεις.
Άλλωστε καμία αρμόδια αρχή –Διεύθυνση Υγείας- δεν πήρε δείγματα νερού την ώρα που επιπλέουν οι αφροί και τα απόβλητα στα νερά του Ιονίου ώστε να έχει εικόνα της ρύπανσης και του μεγέθους της.
Εύλογα λοιπόν, μετά από όσα είδαμε το καλοκαίρι, μπορούμε τώρα πια, τον Σεπτέμβριο να αναρωτηθούμε... Σε τι νερά κολυμπάμε; Κι αυτό γιατί υπάρχει ο χρόνος της λήψης μέτρων ώστε το επόμενο καλοκαίρι να κολυμπάμε σε καθαρά νερά!
  EpirusPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου