Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Το Αθαμάνιο επιλέγεται για Ενεργειακό Χωριό

Στη διεκδίκηση για την δημιουργία ενεργειακού ορεινού χωριού στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας θα προχωρήσει η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την εταιρεία Ήπειρος ΑΕ. Η αρχική απόφαση ελήφθη από την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας και σύμφωνα με αυτή θα παραπεμφθεί στην Οικονομική Επιτροπή για την εξεύρεση κονδυλίων και στη συνέχεια για έγκριση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.
Στόχος της πρότασης αυτή είναι η ενεργειακή αυτονομία του χωριού με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, με την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Η μέχρι τώρα εμπειρία στην ανάπτυξη τέτοιων έργων στην Ελλάδα είναι στο νησί Αϊ-Στράτη (βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης), το οποίο είναι το πρώτο "Πράσινο Νησί" στην Ελλάδα και το πρώτο μη διασυνδεδεμένο νησί της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, που σκοπό έχει να κάνει το νησί ενεργειακά αυτάρκες, μιας και οι ανάγκες του θα καλύπτονται εξ' ολοκλήρου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Epiruspost.gr το χωριό που επιλέγεται για να μετατραπεί σε ενεργειακό είναι το Αθαμάνιο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
Το Αθαμάνιο είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στις παρυφές των Τζουμέρκων (Αθαμανικά Όρη): η κορυφή που βρίσκεται πάνω από το χωριό έχει υψόμετρο 2.393 μέτρα. Απέχει 64 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, Άρτα, διαδρομή περίπου 50 λεπτών από το νέο οδικό άξονα Άρτας-Τρικάλων, και 114 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα.
Τα τελευταία χρόνια, γίνεται μια προσπάθεια επενδύσεων στον αγροτουρισμό μέσω Περιφερειακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης και επενδυτικών Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα το χωριό επί του παρόντος να έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας και σίτισης επισκεπτών.

http://www.epiruspost.gr  Βάσω Σκουλίκα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου