Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ‘ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ’

        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


                                 Η αβάσταχτη ελαφρότητα...
                      της ανικανότητας και της κακοδιαχείρισης.

 Η Δημοτική Αρχή είναι επικίνδυνη για τον τουρισμό !!!


Το παρόν δελτίο Τύπου θα μπορούσε να έχει γραφτεί από κάθε σοβαρό επαγγελματία, κάθε νοήμονα πολίτη που ζει και εργάζεται στην Πρέβεζα και τα πέριξ, κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που είδε στον Καλλικράτη τα καλά και τα κακά, και προβληματίστηκε περισσότερο για τα δεύτερα. Η παράταξή μας, αποδίδοντας φόρο τιμής σε αυτούς τους «πολλούς χωρίς λόγο», τους πολίτες που δεσμεύτηκαν ή λύγισαν κάτω από το βάρος της κομματικής σημαίας τους και επέλεξαν με εσφαλμένο δυστυχώς κριτήριο, τους συντοπίτες μας, οι οποίοι δε μπόρεσαν να δουν τη νέα πραγματικότητα της «επόμενης μέρας», τους καλούς και αγαθούς περί τις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα, τους κάνει γνωστό  - κυριολεκτώντας - ότι πια σημαίες δεν υπάρχουν. 
Και πράγματι κυριολεκτούμε: Οι δύο εμβληματικές παραλίες του Δήμου Πρέβεζας, η Κυανή Ακτή και η παραλία Μονολιθίου δεν διαθέτουν πλέον γαλάζια σημαία και δεν θα ξαναποκτήσουν δικαίωμα να επανεπιλεγούν πριν το 2013.
Όλοι γνωρίζουμε την αξία μιας γαλάζιας σημαίας. Με την απονομή της σηματοδοτείται η καταλληλότητά της τόσο από την άποψη της καθαρότητας των υδάτων όσο και από την άποψη της γενικής εικόνας της.
Είναι μια σημαντικότατη, όσο και δύσκολη, διεθνής βράβευση που συμβολίζει την περιβαλλοντική υπεροχή της παραλίας και εμπνέει ασφάλεια στους λουόμενους, ημεδαπούς και αλλοδαπούς.
Η "Γαλάζια Σημαία", σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 41 χώρες σήμερα, που απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Για να κερδίσει μια ακτή τη Γαλάζια Σημαία πρέπει να πληροί αυστηρά κριτήρια που σχετίζονται με:

1) την ποιότητα νερών κολύμβησης, που να επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικές μετρήσεις, με την μη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων στην ακτή, την επεξεργασία αστικών λυμάτων, όπως απαιτεί η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.
2) Την Περιβαλλοντική Διαχείριση της ακτής με σχέδιο χρήσης γης και περιβαλλοντική διαχείριση που προϋποθέτει περιοδικούς καθαρισμούς της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ., επάρκεια κάδων απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα, διευκολύνσεις για ανακυκλώσιμα υλικά, επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης, απαγόρευση της οδήγησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
3) την Ασφάλεια των λουομένων, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες - ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο - σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες, Σχέδια για την αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος ρύπανσης, με άμεση ενημέρωση του κοινού, Ασφαλής δίοδος στην ακτή και φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και μια σειρά από προϋποθέσεις για  
4) Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση, όπως πληροφορίες για το παράκτιο οικοσύστημα και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον στον παράκτιο χώρο, πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, την διεξαγωγή δραστηριοτήτων που να προβάλουν ενεργά τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής.
Η γαλάζια σημαία είναι αναγνωρίσιμη τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επισκέπτες και αποτελεί το γόητρο κάθε παραλίας και κάθε τόπου που διαθέτει μια τέτοια παραλία. Η γαλάζια σημαία μαρτυρά πολλά για την παραλία όπου τοποθετείται και ακόμα περισσότερα για τους κατοίκους του τόπου της. Το ίδιο και η απουσία της...!!!
Η παρούσα Δημοτική Αρχή τραυμάτισε, σε ελάχιστο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της – και υπογραμμίζουμε τη λέξη «καθήκοντα» - το γόητρο των ακτών της Πρέβεζας.
Η Κυανή Ακτή και η παραλία Μονολιθίου είχαν επιτύχει να βραβευτούν με γαλάζιες σημαίες. Όχι τυχαία, όχι επειδή «είχαμε μπάρμπα στην Κορώνη», αλλά επειδή την άξιζαν. Είναι σπάνιο το φαινόμενο των ρευμάτων που προκύπτουν από τη σύμπλεξη του Ιονίου με τον Αμβρακικό και ευτυχές το φαινόμενο που προκύπτει. Να το πούμε πιο απλά, είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε βιομηχανίες στην περιοχή, αλλά, κι αν είχαμε, η θάλασσά μας θα έκανε το έργο της. Εκεί όμως που η φύση θα πετύχαινε, ο άνθρωπος αποτυγχάνει. Η ακραία ανικανότητα, η κραυγαλέα ολιγωρία και η υπό μίαν έννοια αδιαφορία - έως του σημείου του επιδεικτικού - της Δημοτικής Αρχής και οι δυο παραλίες έχασαν τις γαλάζιες σημαίες.
Οι πρόδηλα λυπημένοι - όσο και αντικειμενικοί -  από την απαράδεκτη εξέλιξη υπεύθυνοι  του προγράμματος των γαλάζιων σημαιών (ΕΕΠΦ), ήσαν και καταπέλτες: Ο λόγος που οι δύο παραλίες έχασαν τις γαλάζιες σημαίες δεν ήταν η ποιότητα των υδάτων, αλλά η άθλια εικόνα που παρουσίαζε η ακτή, από την άποψη της καθαριότητας και των υποδομών υγιεινής!!!      Και πότε έγινε ο έλεγχος….;      
Τον Αύγουστο!!!
Δηλαδή χάθηκαν, όχι λόγω ενός δυσμάχητου παράγοντα, όπως π.χ. η μόλυνση, αλλά εξαιτίας ενός φαιδρού, ουτιδανού, ανάξιου και ευτελούς λόγου: ότι η Δημοτική Αρχή δεν φρόντισε να καθαρίσει στοιχειωδώς τις ακτές. Λόγω του ότι άφησε τις ακτές στη μοίρα τους, ρυπαρές και αφρόντιστες, εγκαταλελειμμένες και δυσώδεις. Οι φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών που καθάρισαν τις παραλίες δεν θα μπορούσαν να αναπληρώσουν το έλλειμμα της Δημοτικής Αρχής, παρότι αποκατέστησαν μέρος της αθλιότητας. Έτσι το κακό έγινε. Και μάλιστα, σύμφωνα με τους κανονισμούς, δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει η Πρέβεζα πριν το 2013 τις χαμένες γαλάζιες σημαίες! Η παράταξή μας ήδη έχει προχωρήσει σε ενέργειες, προκειμένου να διορθωθεί το δυσμενές για τον τόπο μας αποτέλεσμα, επιζητώντας την επανεξέταση των συγκεκριμένων παραλιών, ακόμη και δικαιολογώντας, αν και δε θα ‘πρεπε, την Δημοτική εξουσία,  προκειμένου για το καλό του τόπου. Ίσως το εγχείρημα πέσει στο κενό, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε.
Εδώ θα πρέπει να γίνει μια παύση: Αμέσως παραπάνω αναφερθήκαμε στο «δεύτερο λόγο» υποβαθμίζοντάς τον έως του ορίου του ελαχίστου. Οι άξιοι υπάλληλοι του Δήμου Πρέβεζας ίσως ενοχληθούν. Δεν θα έπρεπε όμως. Γνωρίζουμε καλά ότι κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν από την αρχή, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε εκ των ένδον το πολιτικό έλλειμμα, ανάμεσα στους εθελοντές που καθάρισαν μόνοι τους, μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες, χωρίς κανείς να τους «προστάξει», ως Άρχων και προεστός. Οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι οι ίδιοι, χάρη στους κόπους και τις υπηρεσίες των οποίων η πόλη και η Ήπειρος ολάκερη είχε να περηφανεύεται για τις δυο παραλίες στολίδια και καυχήματα και αποκούμπι για τους πέριξ νομούς, όταν η οικονομική κρίση ενέσκηψε στη χώρα και έκανε τις μακρινές διακοπές απλησίαστες. Οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι οι ίδιοι που θα μπορούσαν να συνεχίσουν το εξαίρετο έργο τους και φέτος. Είναι πασιφανές ότι το έργο τους διαταράχθηκε από δοθείσες εντολές περί το αντίθετο. Το πού απασχολήθηκαν αυτοί οι συντοπίτες μας, οι επιφορτισμένοι κάθε χρονιά με το ίδιο έργο – την προστασία του απόλυτου, το με ποιου τις εντολές, το πού είπε ο προεστός στους υποτακτικούς του να πάνε να του δουλέψουν, θα το μάθουμε και θα το αποκαλύψουμε σε νεώτερο Δελτίο μας. Σήμερα όμως ένα είναι το ζητούμενο: Η καταστροφή.
Η απουσία των γαλάζιων σημαιών από τις παραλίες Μονολιθίου και Κυανής Ακτής, που επάξια τις είχαν κερδίσει, δημιουργεί δικαιολογημένα στους επισκέπτες υπόνοιες για την καταλληλότητα των υδάτων, η απώλεια των γαλάζιων σημαιών αποκαλύπτει την απόλυτη έκπτωση του επιπέδου της περιβαλλοντικής μέριμνας του Δήμου, «επισημοποιώντας» και επισφραγίζοντας την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Πρέβεζας, Αδέξιος αυτοτραυματισμός, κύημα αδιαφορίας, ή αποτέλεσμα ανικανότητας και αβελτηρίας;;;
Οι πιο εμβληματικές παραλίες του Δήμου απαξιώνονται, υποβαθμίζονται για ήσσονα λόγο, που σχετίζεται ευθέως με την ανικανότητα της Δημοτικής αρχής. Η απώλεια των γαλάζιων σημαιών είναι για την Πρέβεζα απώλεια κεκτημένων. Οι παραλίες μας, τις οποίες θαυμάζουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο, δικαιωματικά αξίζουν την βράβευση και γι αυτό την είχαν κατακτήσει. Το ότι για δύο τουλάχιστον χρόνια θα στερηθούν αυτή τη βράβευση, είναι απαράδεκτη εξέλιξη, που θα έπρεπε να είχε προκαλέσει παραιτήσεις αν υπήρχε αυτή η σπάνια στις μέρες μας ιδιότητα που λέγεται ευθιξία.



                                        
                                                                                    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                            ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

                                                                                ‘ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΤΩΡΑ’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου