Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Χωρίς εκπλήξεις στο «τιμόνι» της ΠΕΔ ο Γ. Παπαλέξης

Χωρίς εκπλήξεις, αφού οι παρασκηνιακές διεργασίες ήταν έντονες το τελευταίο διάστημα και οι όποιες αντιπαραθέσεις υπήρχαν κυρίως στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ, εξομαλύνθηκαν, με «βελούδινο» τρόπο, ολοκληρώθηκε η πρώτη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου, που εξέλεξε και την πρώτη της διοίκηση με επικεφαλής και πρόεδρο τον δήμαρχο Αρταίων Γ. Παπαλέξη.
Η διαδικασία κύλησε ομαλά, ενώ και τα αποτελέσματα κρίνονται απολύτως φυσιολογικά απόρροια αφενός των συσχετισμών που υπάρχουν στους φορείς της αυτοδιοίκησης και αφετέρου του γεγονότος, πως οι διαφορές δε βρήκαν χώρο εκδήλωσης στην ψηφοφορία.
Η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηπείρου» έλαβε 67 ψήφους, η παράταξη «Αδέσμευτο Δημοκρατικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηπείρου» έλαβε 44 ψήφους, ο Β. Μασσαλάς ως ανεξάρτητος υποψήφιος 7 ψήφους και ο Δ. Τασιούλας επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης 4 ψήφους.
Η πρώτη παράταξη παίρνει 13 έδρες, η δεύτερη 7 και η τελευταία έδρα καταλήγει στον Β. Μασσαλά.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο πρώτος πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ. Παπαλέξης ευχαρίστησε τους συναδέλφους για την συμμετοχή και ξεκαθάρισε πως στη διοίκηση της ΠΕΔ δεν έχουν θέση οι κομματικοί εναγκαλισμοί.

«Θα προσπαθήσω να συμβάλω για μια δημιουργική, δίκαιη και αποτελεσματική λειτουργία της διοίκησης. Η διοίκηση αποτελείται από πολιτικά όντα αλλά είμαστε παρατάξεις, που λειτουργούν αυτόνομα με γνώμονα το αυτοδιοικητικό και όχι το κομματικό συμφέρον. Προέχει το συμφέρον των ανθρώπων που μαστίζονται από την κρίση, προέχει να σταθούμε δίπλα τους και να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο», σημείωσε.
Ποιοι εκλέγονται
Με την παράταξη Παπαλέξη εκλέγονται οι δήμαρχοι Γ. Κάτσινος 48, Στ. Μπραϊμη 47, Ι. Παπαλέξης 47, Κ. Κατσανάκης 45, Δ. Ρογκότης 38, Κ. Καψάλης 37, Αθ. Λιόλιος 36, Γ. Σεντελές 32, Π. Γαργάλας 31, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθ. Μανταλόβας 38, Δ. Κατσιπανέλης 32, Στ. Βιρβίλης 27, Γ. Παπαδιώτης 27.
Για την ΚΕΔΕ εκλέγονται οι Φ. Τσουμάνης, Στ. Βαρτελάτου, Δ. Νάστος, Δ. Γιωτίτσας.
Από την παράταξη που στήριξε η Ν.Δ εκλέγονται οι δήμαρχοι Δ. Γιολδάσης 32, Μ. Γαρνέλης 28, Ν. Τσομπίκος 27 και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Γκόντας 28, Αλ. Μάνος 25, Ι. Σφρίντζερης 25 και Β. Γιόγιακας 24.
Για την ΚΕΔΕ εκλέγονται οι Ν. Γκόντας και Χρ. Παπάζογλου.
Το χρέος της αυτοδιοίκησης
Η γενική συνέλευση ξεκίνησε το πρωί με τον χαιρετισμό του δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου που αναφέρθηκε στο χρέος που καλείται να σηκώσει στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, η τοπική αυτοδιοίκηση.
«Οι παρατάξεις και οι φορείς της αυτοδιοίκησης δε θα κριθούν από τα κόμματα και τους μηχανισμούς τους. Θα κριθούν από την ίδια την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Με αυτόν τον άξονα θα πρέπει να πορευτεί η διοίκηση της ΠΕΔ. Είμαστε στην αρχή μίας μεγάλης διαδρομής, που πρέπει να διανύσουμε το συντομότερο για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Η ΠΕΔ οφείλει να σταθεί στο πλευρό των δήμων και να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες», τόνισε.
Η συνεργασία μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Οδ. Πότση.
«Στους παρόντες γκρίζους καιρούς που ο Καλλικράτης δίνει το πλαίσιο, αλλά όχι τις λύσεις, καλείστε εσείς να δώσετε λύσεις. Η συνεργασία με την Περιφέρεια είναι δεδομένη», σημείωσε.
Την ανάγκη να ξεπεραστούν οι κομματικοί εναγκαλισμοί της αυτοδιοίκησης επισήμανε ο τέως πια πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ιωαννίνων Ν. Γκόντας, για να προσθέσει πως είναι καθοριστικός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν εκπρόσωποι των απερχόμενων διοικήσεων των ΤΕΔΚ Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.
Αντιδράσεις
Από αντιδράσεις συνοδεύτηκε η «πρεμιέρα» του θεσμού της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, που αντικαθιστά τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».
Οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των Δήμων της περιφέρειας Ηπείρου στην ΠΕΔ, αλλά και τα όργανα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συνδυάστηκαν με αντιδράσεις και αποχές από τους εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων, με εκπεφρασμένες αντιθέσεις προς τον «Καλλικράτη».
Στην διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στην Ήπειρο για την ανάδειξη των μελών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ο υποψήφιος Δημήτρης Τασούλας, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Ιωαννιτών και οι εκπρόσωποι της ίδιας παράταξης στους Δήμους Άρτας, Πρέβεζας και Νικολάου Σκουφά, Κώστας Παπαϊωάννου, Βαγγέλης Τσοβίλης και Ηλίας Σαπρίκης αντίστοιχα, κατήγγειλαν τη διαδικασία, σημειώνοντας πως στοχεύει στη διατήρηση του συσχετισμού δυνάμεων, αλλά και το γεγονός πως δεν έγιναν τοποθετήσεις πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.
«Ακόμη και ο τρόπος εκλογής των οργάνων αυτών επιβεβαιώνει άλλη μια φορά τη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και της συμφωνίας της Ν.Δ. και των αιρετών τους εκπροσώπων στην απαραίτητη εφαρμογή του αντιδραστικού Καλλικράτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.
Τόσο ο ίδιος, όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάλεσαν τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα Σωματεία και να αντιδράσουν στην επίθεση που δέχονται τα εισοδήματά τους.

Απείχε από τις εκλογές ο Στ. Σκοπούλης
Από τη διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της ΠΕΔ Ηπείρου απείχε ο επίσης δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αριστερής Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης» Στέφανος Σκοπούλης.
Ο κ. Σκοπούλης χαρακτήρισε τις εκλογές «παρωδία» καθώς δεν δίνεται η δυνατότητα εκπροσώπησης όλων των τάσεων στο νέο όργανο. «Απέχουμε γιατί είναι έντονη η αντίθεσή μας στην αντιδημοκρατική διαδικασία και θέλουμε να δώσουμε το στίγμα ότι ο αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων των συνδημοτών μας πρέπει να γίνει μέσα στα όργανα της αυτοδιοίκησης», σημείωσε.
Διαμαρτυρίες
Στην αρχή της διαδικασίας ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού σήκωσε πανό διαμαρτυρίας για τις ιδιωτικοποιήσεις στους φορείς της αυτοδιοίκησης και την εργασιακή εφεδρεία.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού Χρήστος Μεντής ζήτησε και πήρε το λόγο για να πει πως η φιλοσοφία του Καλλικράτη με βάση τις οδηγίες του ΥΠΕΣ οδηγεί την αυτοδιοίκηση σε διοίκηση ανώνυμης εταιρείας.
«Η δημιουργία στους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας του τμήματος Αποτελεσματικότητας και Ποιότητας οδηγεί στη σύνδεση του μισθού με την πλασματική μέτρηση της αποδοτικότητας, με στόχο την τρομοκρατία των εργαζομένων, την χειραγώγηση και τέλος την απόλυσή τους», σημείωσε.
Την στήριξη των αιρετών ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα από τον Ιανουάριο του νέου έτους, ζήτησε η γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» Βασιλική Τόζιου.
«Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους. Είμαστε απλήρωτοι για το 2011 και δεν ξέρουμε τι θα  γίνει από τη νέα χρονιά. Ζητάμε να συνεχιστεί η υλοποίηση του προγράμματος και να εξασφαλιστούν οι εργαζόμενοι που προσφέρουν 10 χρόνια σε αυτό», τόνισε.
Το μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων, πρώην εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΑΔΕΙ Κ. Ρούκος επιτέθηκε στη δημοτική αρχή Ιωαννίνων, λέγοντας πως προσπάθησε να κερδίσει χρόνο στις πλάτες των συμβασιούχων.
http://www.anex.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου