Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Το εργοστάσιο απορριμμάτων «διχάζει» τον Δήμο Δωδώνης!

Διαστάσεις παίρνει η αντίδραση κατοίκων του Δήμου Δωδώνης ενάντια στην κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του γνωστού αρχαιολογικού χώρου. Το θέμα προβλήθηκε και από ξένα ειδησεογρφικά πρακτορεία. Aναφέρεται ότι το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων Περιφέρειας Ηπείρου, που θα εγκατασταθεί στην περιοχή «Λατομείο Εγνατία» του Δήμου Δωδώνης, έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους του ιστορικού τόπου.Πρώτα απ’ όλα υποστηρίζουν ότι θα διαταραχθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης. Ζημιά θα πάθουν και άλλες αρχαιότητες, όπως η ακρόπολη της Ψήνας. Ακόμη το περιβάλλον θα αλλοιωθεί και θα εξαφανιστούν σπάνια βότανα. Αλλά και οι μελισσοτρόφοι θα πάθουν μεγάλη ζημιά. Επίσης θα μολυνθούν τα νερά, που είναι άφθονα στην περιοχή. Επιπλέον θα εμποδιστεί οποιαδήποτε οικιστική ανάπτυξη. Επιπρόσθετα στο σημείο αυτό έχει χαραχθεί η διέλευση της σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Ο δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης λέει ότι δεν αποτελεί δική του πρόταση η συγκεκριμένη θέση. Είχε υποβληθεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές (όχι επί δημαρχίας του Δημήτρη Θεμελή, αλλά του Γιώργου Παπαδιαμάντη). Ο ίδιος πρότεινε μία θέση λίγα χιλιόμετρα πάνω από το νέο δημαρχιακό μέγαρο, η οποία δεν έγινε αποδεκτή, λόγω του ότι αποτελεί αρχαιολογικό χώρο. Ωστόσο, δεν φαίνεται, να διαφωνεί με την προτεινόμενη θέση. Και θέλει να παραμερίσει τις όποιες ενστάσεις: «Να τελειώνουμε ομαλά και χωρίς προβλήματα. Ο Δήμος μας κρίθηκε κατάλληλος για την εγκατάσταση του εργοστασίου, γιατί βρίσκεται σε κομβικό γεωγραφικό σημείο».Βασικό ερώτημα, που μπαίνει, είναι γιατί επιλέχτηκε το συγκεκριμένο σημείο για την εγκατάσταση του εργοστασίου, αφού όλος ο τόπος εκεί θεωρείται ένα οικολογικό και ιστορικό μνημείο. Και γιατί δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα οι κάτοικοι.Ο πρώην δήμαρχος Λάκκας Σουλίου Χρήστος Ντακαλέτσης τον διαψεύδει: «Η απόφαση για την εγκατάσταση του εργοστασίου στην περιοχή μας ήταν πολιτική». Και κατηγορεί τον δήμαρχο για μεθοδεύσεις: «Συνεννοήθηκε με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και δεσμεύτηκε ότι θα φροντίσει να πείσει τον κόσμο για την αποδοχή της θέσης. Γι’ αυτό δεν χειρίστηκε την υπόθεση με ξεκάθαρο τρόπο, αποφεύγοντας να ενημερώσει τον κόσμο από την πρώτη στιγμή για τις εξελίξεις».Επιπρόσθετα χαρακτηρίζει ύπουλο το δίλημμα, που βάζει ο κ. Κατσανάκης: «Αν εμείς δεν τα θέλουμε, κάπου πρέπει να πάνε τα σκουπίδια όλης της Ηπείρου, μαζί και τα δικά μας». Του απαντά ο κ. Ντακαλέτσης: «Υπάρχουν πολλές άλλες θέσεις, που παλαιότερα είχαν θεωρηθεί κατάλληλες για ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Άλλωστε τα σκουπίδια του Δήμου Δωδώνης αποτελούν μόνο το 3% των συνολικών απορριμμάτων».Πάντως ο κ. Κατσανάκης παραδέχεται ότι επί μήνες συζητά το θέμα με τον κ. Μανταλόβα, με τον οποίο συνδέεται φιλικά.Ο κ. Ντακαλέτσης βάζει κι ένα ακόμη ζήτημα, ηθικής φύσης: «Ο Θανάσης Μανταλόβας, πρόεδρος της επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, που ενέκρινε την πρόταση του μελετητή, είναι και δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων. Εκ των πραγμάτων η άποψή του δεν μπορεί να είναι αντικειμενική».Κακούς χειρισμούς στον κ. Κατσανάκη αποδίδει και ο πρώην δήμαρχος Δωδώνης Γιάννης Μπούκας: «Είναι καταστροφικό να αποδεχτούμε το εργοστάσιο σε μια θέση που γειτονεύει με αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και αποτελεί οικολογικό παράδεισο. Εκεί θα μπορούσαν να γίνουν τουριστικές επιχειρήσεις ή αιολικά πάρκα. Η Δημοτική Αρχή Δωδώνης έπρεπε να αποκλείσει εξ’ αρχής τη θέση. Αντί αυτού, προσπαθεί να την επιβάλλει, αγνοώντας τους κατοίκους».ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Υπέρ του εργοστασίου τάσσεται και η πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Ελευθεροχωρίου-Πολυγύρου Ρούλα Χήτου (το σημείο εγκατάστασης ανήκει στα όρια του χωριού και είναι ιδιωτικές εκτάσεις, που θα απαλλοτριωθούν αναγκαστικά), με ορισμένες, όμως, επιφυλάξεις: «Αν ληφθούν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις, το εργοστάσιο μπορεί να μας βοηθήσει». Ωστόσο συγχωριανοί της κ. Χήτου δεν συμφωνούν μαζί της.Ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία του εργοστασίου υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Δημάρχου Δωδώνης και του κόσμου: Ο κ. Κατσανάκης υπογραμμίζει: «Δεν επηρεάζεται αρνητικά τίποτε. Το εργοστάσιο δεν διαχέει λύματα και είναι στεγανό. Η κομπόστα από τα οργανικά κατάλοιπα, θα γίνεται χώμα για κήπους ή θα χρησιμοποιείται σε άλλες χρήσεις. Άλλωστε θα απαιτήσουμε και τη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού. Και δεν θα επιτρέψουμε να είναι κοντά σε οικισμό. Ούτε το περιβάλλον θίγεται, ούτε οι αρχαιολογικοί χώροι υποβαθμίζονται».Το να μην είναι κοντά σε οικισμό το εργοστάσιο, είναι αδύνατο να αποφευχθεί. Σε δημοσιογραφική έρευνα, που κάναμε στην περιοχή, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν γύρω χωριά, όπου παρατηρείται γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα. Μικρή, αλλά υπολογίσιμη.Προβλέπεται η κομπόστα από τα οργανικά κατάλοιπα, να γίνεται χώμα για κήπους ή να χρησιμοποιείται σε άλλες χρήσεις. Θα εφαρμοστεί αυτό ή η κομπόστα θα διαρρέει στον υδροφόρο ορίζοντα; Το σύμμεικτο υλικό είχε αρχικά προγραμματιστεί να καίγεται. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να μεταφέρεται στο ΧΥΤΑ Ελληνικού. Θα συμβεί αυτό ή θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του, επιβαρύνοντας το περιβάλλον; Πολλά τα ερωτήματα και τα ερωτηματικά.Η πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Ψήνας Ειρήνη Νικολάου τονίζει: «Η Εγνατία Οδός μας ανέστησε. Τα σκουπίδια θα μας πεθάνουν. Θα έρθουν δίπλα στα σπίτια μας και θα μας κόψουν την ανάσα ζωής. Αν μας το επιβάλλουν με το ζόρι, τουλάχιστον να πιέσουμε να γίνουν έργα υποδομής στην περιοχή μας. Δεν θα ισορροπηθεί η κατάσταση, αλλά από το ολότελα, τουλάχιστον να ωφεληθούμε και κάτι».

«ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ»
Ο νέος σε ηλικία κτηνοτρόφος Γιάννης Ράϊδιος, που ζει στο χωριό Πολύγυρος, λέει: «Θέλουν να μας βάλουν μέσα σ’ έναν κόκκινο κύκλο υποβάθμισης. Το περιβάλλον θα μολυνθεί. Το σημείο που θα γίνει το εργοστάσιο, βρίσκεται μεταξύ δύο ρεματιών, που καταλήγουν σε δύο ποτάμια. Υπάρχει πολύ νερό. Άλλωστε η Εγνατία Οδός καθυστέρησε να κατασκευαστεί επί πολλά χρόνια στο τμήμα της περιοχής μας, λόγω του ότι βούλιαζε το έδαφος από τα νερά».Οι κάτοικοι ανησυχούν ότι η ζωή τους θα πάρει άλλη τροπή. Και θα καταλήξει στα… σκουπίδια.Και προσθέτει: «Μετά την διέλευση της Εγνατίας Οδού ανέβηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Με την δημιουργία του εργοστασίου, θα ξαναπέσουν. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι θα μπει φραγμός σε οποιαδήποτε οικιστική ανάπτυξη».Διαψεύδει, έτσι, τον κ. Κατσανάκη, που πιστεύει ότι στην συγκεκριμένη άγονη περιοχή, δεν υπάρχει καμία οικιστική προοπτική. «Η ζωή μας, που τώρα είναι καθαρή», θα γεμίσει σκουπίδια, αναφέρουν οι κάτοικοι. Ο Σταύρος και η Μαρία Λαδά, ένα ζευγάρι συνταξιούχων, που μένει μόνιμα στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, είναι κατηγορηματικοί: «Μας τιμωρούν μέσα στα ίδια μας τα σπίτια. Θέλουμε να ζήσουμε ήρεμα μέσα στη φύση, όσα χρόνια μας δώσει ακόμη ο Θεός».

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Αντιδράσεις, όμως, έχουν εκδηλωθεί. Και είναι πολλές και έντονες. Η φωτορεπόρτερ Παρασκευή Παππά, που κατάγεται από τη Ζωοδόχο Πηγή, μας είπε: «Τηλεφώνησα στο Δήμαρχο και τον ενημέρωσα για τις αντιδράσεις. Δεν έδωσε, όμως, σημασία. Πώς να μην υπάρχουν αντιδράσεις, αφού θα αφανιστεί, στην κυριολεξία, η ζωή στην περιοχή; Δεν διεκδικούμε τίποτα παράλογο. Να μην μας μολύνουν ζητάμε. Να μην πεθάνουν τους γονείς μας, πριν την ώρα τους»!Ο Δήμαρχος Δωδώνης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Ή τουλάχιστον, δεν έφτασαν ως αυτόν. Στην ίδια γραμμή κινείται και η προέδρος του δημοτικού διαμερίσματος Ελευθεροχωρίου-Πολυγύρου.Ο Σωτήρης Λαδόπουλος, κάτοικος Ελευθεροχωρίου, ήταν έξαλλος: «Πώς δεν αντιδράμε. Όλοι είμαστε αντίθετοι. Δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση να δω σ’ αυτό το όμορφο περιβάλλον εικόνες ανάλογες με αυτές στη Γερμανία, όπου οι οσμές και το νέφος από τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, φτάνουν έως και 25 χιλιόμετρα. Καθαρές ανάσες θέλουμε να παίρνουμε. Ζητάμε πολλά;».

«ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ»
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Στο μεταξύ τον «Πόντιο Πιλάτο» παριστάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αναφέρει ότι η θέση για την εγκατάσταση του εργοστασίου είναι αποδεκτή από την Δημοτική Αρχή και την τοπική κοινωνία. Οπότε το ίδιο δεν μπορεί να παρέμβει επί της ουσίας: «Στην τελική ευθεία μπαίνει η χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Ήπειρο με τελική προτεινόμενη θέση το Λατομείο Εγνατίας στο Δήμο Δωδώνης, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τους τοπικούς φορείς, αλλά και την τοπική κοινωνία. Ο μελετητής, σύμφωνα με την τεχνική εισήγηση, προς τα μέλη της Επιτροπής Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κατέληξε στην ακόλουθη κατάταξη: Πρώτη θέση το Λατομείο Εγνατίας του Δήμου Δωδώνης, δεύτερη η Μέγα Τσούκα του Δήμου Ιωαννίνων, ενώ στη τρίτη θέση κατατάσσεται η ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων. Άλλη μία θέση στο Δήμο Δωδώνης που εξετάστηκε είναι η θέση Λατομείο Μακρυβούνι.Η θέση Καστρί στο Δήμο Δωδώνης απορρίφθηκε, λόγω αρνητικής προκαταρτικής γνωμοδότησης από την IB' Εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, καθώς βρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, όπου υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένη κατοίκηση. Ολοκληρώθηκε ο φάκελος της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με προτεινόμενη θέση χωροθέτησης το Λατομείο Εγνατίας. Έχει κατατεθεί η πρόταση στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης της Π.Π.Ε.Α. Το προτεινόμενο γήπεδο στη θέση Λατομείο Εγνατία καταλαμβάνει έκταση περίπου 140 στρεμμάτων και βρίσκεται στο νέο Δήμο Δωδώνης, βόρεια της Εγνατίας Οδού, νοτιοανατολικά του οικισμού Ελευθεροχώρι, ενώ απέχει από τον κόμβο «Τύρια» περίπου 3 Km. Είναι σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 515 m έως 560 m. Κατά την ανάπτυξη της μονάδας θα εξαιρεθούν περίπου 30 στρ., γιατί σύμφωνα με την προκαταρκτική γνωμοδότηση του Δασαρχείου είναι δάσος.
Τα κριτήρια αξιολόγησης βασίστηκαν σε εξειδικεύσεις των κριτηρίων συγκριτικής αξιολόγησης για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων που περιγράφονται στην ΚΥΑ 114218/1997, αλλά και στον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Ηπείρου και είναι: γεωλογικά, περιβαλλοντικά, χωροταξικά και οικονομικά - λειτουργικά κριτήρια».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου