Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

27 Σεπτέμβρη 1941: 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ



Του Κώστα Καραβίδα

Επετειακή μέρα η σημερινή και καθήκον μας είναι να υπενθυμίσουμε ότι σαν σήμερα πριν 70 ακριβώς χρόνια, στις 27 Σεπτέμβρη 1941, ιδρύθηκε το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) θέτοντας ως στόχο του τον ενωτικό αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στην "κατοχική τρόικα" της εποχής, στους Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους κατακτητές.

 Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και άλλων δημοκρατικών και αριστερών κομμάτων (ΣΚΕ, ΕΛΔ, Αγροτικό Κόμμα) εκείνο το βράδυ του Σεπτέμβρη, σε ένα μικρό σπίτι της οδού Ιπποκράτους στην Αθήνα, εκδηλώθηκε συντεταγμένα η επιθυμία για την έναρξη ενός εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα με έντονο κοινωνικό περιεχόμενο, τα όρια του οποίου έφταναν στην κοινωνική ανατροπή και την αλλαγή καθεστώτος στη μετακατοχική Ελλάδα.

Το ΕΑΜ ηγήθηκε ενός μοναδικού και παλλαϊκού στις διαστάσεις του κινήματος αντίστασης, η απήχηση του οποίου συσπείρωσε μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού, που είδαν στο πρόσωπο των ανταρτών την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο της Ελλάδας. Στην περιοχή μας, την Ήπειρο, πολλές είναι πράξεις αυτοθυσίας που επέδειξαν οι αγωνιστές του στην πάλη τους να προστατεύσουν τον φτωχό Ηπειρώτη αγρότη και κτηνοτρόφο απο τα αδηφάγα νύχια των κατοχικών, αλλά και των τοπικών συμμοριών που νέμονταν τη σοδειά και το βιός τους.

Η κοινωνική δυναμική που ανέπτυξε το ΕΑΜ και η πίστη του στις αρχές της λαϊκής-άμεσης δημοκρατίας επέτρεψαν στους ορεσίβιους Έλληνες να αναπνεύσουν καθαρό αέρα ελευθερίας και να απολαύσουν τα δημοκρατικά αγαθά της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, του Θεάτρου, της Αυτοδιοίκησης, των Λαϊκών Δικαστηρίων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, κάθε σύγκριση με το ανθρωποφαγικό σήμερα της ατελείωτης εθνικής κατρακύλας, μόνο μελαγχολία μπορεί να φέρει. Μελαγχολία, αλλά κυρίως οργή για κάποιες ανεύθυνες δηλώσεις και συμπεριφορές πολιτικών που σπέρνουν το έδαφος για νέους εθνικούς διχασμούς.

Το ΕΑΜ υπήρξε οδηγός και η σημερινή αποπνικτική πραγματικότητα ζητεί επίμονα από τον κόσμο να εμπενυστεί από το παράδειγμά του, να παραμερίσει ιδεολογικές διαφορές και να συστρατευτεί σε αγώνα πατριωτικό και κοινωνικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου