Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

2η συνάντηση πολιτιστικών φορέων τής Πρέβεζας

Η αγωνία για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δημόσιου χώρου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων τής πόλης μας γέννησε την ανάγκη κοινού βηματισμού των φορέων πολιτισμού, με αποτέλεσμα τις συναντήσεις και τις κοινές παρεμβάσεις τους –όποτε κρίνουν ότι απαιτείται–, με την υποβολή τόσο αιτημάτων για την προστασία των δικαιωμάτων των κατοίκων, όσο και προτάσεων για μια πόλη βιώσιμη και πολιτισμένη.
Στη 2η συνάντησή τους, διαπίστωσαν και αποφάσισαν τα παρακάτω:
1. Η αποφασιστικότητα, που εξέφρασαν προφορικά ο Δήμος, το Λιμενικό Ταμείο, το Λιμεναρχείο και η Τροχαία για την προστασία της πόλης, ιδιαίτερα του ιστορικού κέντρου της, στην κοινή σύσκεψή τους με τους φορείς, ξεθύμανε σύντομα, αφού:
  • Η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμεναρχείο και η Τροχαία δείχνουν λειτουργική ανικανότητα και φυσικά δεν τηρούν τα νόμιμα και συμφωνημένα. Πρέπει να οριστεί Διευθυντής τής Δημοτικής Αστυνομίας και να πάψει ο εναγκαλισμός της με την αιρετή διοίκηση. Το καταγγέλλουμε.
  • Οι μπάρες για τα οχήματα τροφοδοσίας δεν κλείνουν στις 10:30΄ το πρωί, όπως συμφωνήθηκε και αποφασίστηκε. Το καταγγέλλουμε.
  • Οι κάθετες προσβάσεις στην αγορά δεν έκλεισαν. Το καταγγέλλουμε.
  • Τα φορτηγά που μπαίνουν και καταστρέφουν τον πεζόδρομο είναι πολύ μεγαλύτερα του επιτρεπτού ορίου των 5 τόνων, αλλά δεν ελέγχονται και δεν επιβάλλονται ποινές. Το καταγγέλλουμε.
  • Νέα θέση για το πάρκινγκ των δικαστικών δεν βρέθηκε ακόμη, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο στην κοινή σύσκεψη. Το καταγγέλλουμε.
  • Οι πλανόδιοι οικονομικοί μετανάστες, θύματα κι αυτοί της σύγχρονης δουλείας, διακινούν καθημερινά την πραμάτεια των νονών τού παραεμπορίου, κόντρα στην τοπική αγορά, παίζουν κρυφτό με τις αστυνομίες, αφού κανείς δεν μπορεί και μάλλον δεν θέλει να χτυπήσει το παραεμπόριο μεθοδικά στην πηγή, αλλά αφήνονται να την πληρώνουν οι κατατρεγμένοι. Το καταγγέλλουμε.
  • Δεν μπήκε τάξη στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα στους δημόσιους χώρους. Πληθαίνουν ραγδαία, χωρίς μέτρο, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς πρόνοια για τη λειτουργία και την ασφάλεια (πυρασφάλεια) της πόλης. Δεν μπορεί η εισπρακτική λογική και η εξυπηρέτηση επιχειρήσεων να επικρατεί της ποιότητας ζωής των κατοίκων, πολύ περισσότερο των ατόμων με αναπηρία, των παιδιών και των γερόντων. Οι πλατείες κι οι πεζόδρομοι πρέπει να μένουν δημόσιοι χώροι κι όχι να μετατρέπονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το καταγγέλλουμε.
  • Τα περιφραγμένα στέγαστρα - παράγκες (πρώην ομπρέλες) στις προσόψεις των κτιρίων τού ιστορικού κέντρου έχουν πολλαπλασιάσει τους χώρους της κυρίας χρήσης κι έχουν αλλοιώσει την εικόνα της πόλης. Οι εμπλεκόμενοι έχουν ερμηνεύσει τους νόμους κατά το δοκούν, ονοματίζοντας τις παράγκες “ομπρέλες σε τέσσερα πόδια”. Σίγουρα η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική επιτροπή έχουν πρόβλημα. Το καταγγέλλουμε.
  • Τα τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις της περιοχής καταγγέλλουν –αλλά ποιος τους ακούει;– ότι οι τουρίστες από τα ιστιοπλοϊκά φεύγουν, αφού 3 - 4 μαγαζιά τής παραλίας μέχρι τις 6 το πρωί, αλληλέγγυα με τις αρχές, χτυπώντας κόκκινο στα ντεσιμπέλ, παρανομούν. Κάτοικοι του κέντρου, αλλά και περιφερειακών οικισμών –Άγιος Γεώργιος, Άγιος Θωμάς, Ψαθάκι–, καταγγέλλουν το ίδιο πρόβλημα χωρίς ανταπόκριση από τις αρχές. Το καταγγέλλουμε.
  • Ο πεζόδρομος της παραλίας διεκδικεί τον τίτλο του πιο βρώμικου πεζόδρομου της πόλης, αφού τα στραγγίδια από τα κατεστραμμένα απορριμματοφόρα και τις τρύπιες σακούλες των μαγαζιών έχουν κάνει το πλακόστρωτο μωσαϊκό υγρών αποβλήτων. Οι υγρές βόμβες των στραγγιδίων των απορριμματοφόρων έχουν εξαπλωθεί σ’ όλους τους δρόμους τής πόλης, δημιουργώντας χιλιάδες εστίες μόλυνσης. Μάλλον η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Πρέβεζας ρυπαίνει αντί να καθαρίζει. Τα στερεά απόβλητα που μαζεύουν είναι πιο ακίνδυνα από τα υγρά απόβλητα που μας αφήνουν. Το καταγγέλλουμε.
  • Εκτιμούμε την τοποθέτηση στην προκυμαία και στην είσοδο των δικαστηρίων διακοσμητικών γλαστρών, αλλά θεωρούμε την παρέμβαση εντελώς προσωρινή κι ασήμαντη μπροστά σ’ όλα τα παραπάνω.
2. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, θα έπρεπε στην τουριστική περίοδο τουλάχιστον η πλαζ της πόλης στην “Κυανή Ακτή” να ήταν καθαρή κι έτοιμη να υποδεχτεί τους λουόμενους. Τα ξύλινα διαχωριστικά έχουν διανοιχτεί και καταστρέφονται –αφού άλλωστε ποτέ δεν συντηρήθηκαν– και ο χώρος του άλσους γεμίζει αυτοκίνητα. Μόνιμοι κατασκηνωτές τα καραβάνια των τσιγγάνων, που μοιράζονται με τους λουόμενους τη σκιά των δέντρων, αλλά και τα ντουζ για το πλύσιμο των μαγειρικών σκευών τους. Το καφενείο, αντί να κατεδαφιστεί, δεσπόζει σαν ερειπιώνας σκουπιδιών, σιδερικών και ελασμάτων. Η Δημοτική Αστυνομία θεωρεί την “Κυανή Ακτή” μακρινό προορισμό και το Λιμεναρχείο ξένο έδαφος. Το καταγγέλλουμε.
Σε συνθήκες κρίσης, μια σύγχρονη πόλη θα ’πρεπε τουλάχιστον να ’ναι καθαρή και να τηρεί τους κανόνες λειτουργίας της. Δυστυχώς, όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός, ο καθένας αυτοσχεδιάζει και οι υπηρεσίες αβασάνιστα αδιαφορούν.
Οι πολιτιστικοί φορείς τής πόλης αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε νέες άμεσες παραστάσεις και παρεμβάσεις προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δηλώνοντας ότι θα διεκδικήσουμε πρώτα και κύρια τη νομιμότητα στην –κατά τα λοιπά…– όμορφη Πρέβεζα!
Πρέβεζα 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία / Παράρτημα Πρέβεζας
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας
Ελλοπία” Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας
Ίδρυμα “Ακτία Νικόπολις”
Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας
Κίνηση Φίλων Ποδηλάτου Πρέβεζας
Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας
Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα”
Σύλλογος “Περί Βιβλίου”
Χορωδία “Αρμονία” Πρέβεζας
Culturepolis-Πολιτιστική Αντένα Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου