Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Αναστολή λειτουργίας ΚΠΕ Φιλιππιάδας. Γιατί?

Με ιδιαίτερη λύπη αλλά και αγανάκτηση ενημερωθήκαμε για την αναστολή λειτουργίας λόγω «οργανωτικών αδυναμιών» δέκα ακόμη ΚΠΕ της χώρας και μεταξύ αυτών και του ΚΠΕ Φιλιππιάδας (αρ.απόφ.83688/Γ7 22-7-2011) που αποφάσισε η ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ.
Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας ιδρύθηκε με την 101102/Γ7 29-7-08 (ΦΕΚ1972τ.β.24-9-2009) απόφαση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και λειτουργεί από την 1-9-2009 αφού στελεχώθηκε κανονικά με εκπαιδευτικούς .
Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας λειτούργησε στις εγκαταστάσεις της παλαιάς Παιδόπολης «Άγιος Αλέξανδρος» στη λίμνη Ζηρού οι οποίες ανακαινίστηκαν γι’ αυτόν το σκοπό με δαπάνες του Δήμου Φιλιππιάδας της Ν.Α. Πρέβεζας και της Περιφέρειας Ηπείρου που ανήλθαν μέχρι του ποσού 1.000.000 ευρώ περίπου, μεταξύ αυτών και η πρόσφατη διάθεση πόρων 570000 ευρώ για την αντικατάσταση των στεγών αμιάντου.
Στο λίγο σχετικά χρόνο λειτουργίας του και παρά τις μεγάλες αντιξοότητες της αρχής κατάφερε να παραγάγει ένα σπουδαίο έργο στο τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα :
Ανέπτυξε 4 προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Παρήγαγε εκπαιδευτικό υλικό ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Δέχθηκε επισκέψεις σχολείων και συγκεκριμένα :
α. 40 σχολικές μονάδες κατά το σχ.έτος 2009-20010 και 1070 μαθητές και
β. 65 σχολικές μονάδες κατά το σχ.έτος 2010-2011 και 2018 μαθητές για μονοήμερα προγράμματα και 133 σε πολυήμερα προγράμματα .
Ανέπτυξε δράσεις για την τοπική κοινωνία όπως για παράδειγμα τη Γιορτή Περιβάλλοντος
Διοργάνωσε ημερίδες σε συνεργασία με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ανέπτυξε συνεργασίες με άλλα ΚΠΕ και φιλοξένησε την απολογιστική συνάντηση της ΣΕ ΚΠΕ Ηπείρου.
Ανέπτυξε συνεργασίες με τοπικούς φορείς όπως ο Δήμος Ζηρού κ.α. και Συλλόγους.
Ποιες είναι λοιπόν οι οργανωτικές αδυναμίες λόγω των οποίων αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ Φιλιππιάδας;
Αυτό θα έπρεπε να διευκρινιστεί από την απόφαση του Υπουργείου, διότι αποτελεί μομφή εναντίον όλων υμών των υπηρετούντων στο ΚΠΕ. Αλήθεια όμως οι αρμόδιοι υπουργοί και γενικοί γραμματείς οι οποίοι τόσο εύκολα αποδίδουν μομφές έχουν αναρωτηθεί πόσο συνέβαλαν στην εξάλειψη αυτών των αδυναμιών;
Γιατί δεν δημοσιοποιούν τον προχειρότατο και προφανώς έκνομο τρόπο με τον οποίο στελέχωσαν τα ΚΠΕ κατά το σχολικό έτος 2010-2011. Όταν μας έβαλαν να διαλέξουμε μεταξύ μας ποιος από τους δύο δασκάλους θα αποχωρήσει.
Πως θα μπορούσε να γίνει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων όταν η θητεία μας παρατάθηκε για ένα μόνο έτος μέσα σε καθεστώς αβεβαιότητας για τη συνέχιση της λειτουργία των ΚΠΕ πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε.
Παρ’ όλα αυτά το ΚΠΕ Φιλιππιάδας χάρη και στην καλή συνεργασία που είχε με την Περιφερειακή Διευθύντρια Ηπείρου η οποία αντιμετώπισε με ευρύτητα πνεύματος τις αντιφατικές διαταγές του Υπουργείου στελέχωσε και λειτούργησε κανονικά κατά το σχολικό έτος 2010-11 παράγοντας σημαντικό εκπαιδευτικό έργο το οποίο καθόλου δεν αξιολογήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το ΚΠΕ Φιλιππιάδας διαθέτει το μοναδικό πλεονέκτημα να βρίσκεται στο κέντρο ενός μοναδικού βιοτόπου μέσα στον οποίο αναπτύσσονται οι διάφορες δραστηριότητες αποφεύγοντας έτσι άσκοπες μετακινήσεις.
Ως Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Φιλιππιάδας ζητούμε να επανεξεταστεί άμεσα η αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ.

Η Π.Ο του ΚΠΕ Φιλιππιάδας

1 σχόλιο:

  1. Αναδημοσιεύσαμε εδώ http://paideia.forumotion.com/t187p15-topic#895 τη διαμαρτυρία σας. Σε αφιέρωμα που ξεκινήσαμε με αφορμή την αναστολή λειτουργίας και του δικού μας ΚΠΕ, στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή