Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΠΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ ΟΙ ΠΟΡΟΙ 

Σε οικονομικό κατακερματισμό οδηγούνται οι Δήμοι της χώρας λόγω της αδιαφορίας που δείχνει το Υπουργείο Εσωτερικών, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη με τη σωρεία αρμοδιοτήτων που δόθηκαν στους νέους Δήμους.
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των Δημάρχων που βλέπουν το οικονομικό κραχ στην αυτοδιοίκηση να βρίσκεται προ των πυλών, το Υπουργείο συνεχίζει να αδιαφορεί και να τηρεί σιγή ιχθύος οδηγώντας την Αυτοδιοίκηση με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών.
Δεν είναι λίγοι οι Δήμοι στους οποίους το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καταβάλλει ούτε ένα ευρώ από την ΣΑΤΑ εδώ και έντεκα μήνες, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα έχουν εισπραχθεί από το Κράτος για να δοθούν στους Δήμους.
Με ποιο απλά λόγια, Δήμαρχοι τονίζουν ότι είναι σαν να έχει εισπράξει το αρμόδιο Υπουργείο το ΦΠΑ και να μην τους το αποδίδει.
Για τον Δήμο Πρέβεζας η εικόνα δεν είναι καλύτερη.
Μόνο από το 2010, ο Δήμος Πρέβεζας έχει εισπράξει το 1/3 από την ΣΑΤΑ, δηλαδή από το 1.500.000 ευρώ που προβλέπονταν εισέπραξε μόνο 500.000 ευρώ περίπου. Για το 2011, προβλέπονται περίπου 1.800.000 ευρώ εκ των οποίων θα εισπραχθούν τις επόμενες μέρες τα πρώτα 280.000 ευρώ, απομένουν δηλαδή να εισπραχθούν περίπου άλλα 1.500.000 ευρώ μέχρι τέλος του έτους. Κύκλοι της Δημοτικής Αρχής εκτιμούν ότι τα χρήματα του 2010 δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ και όσον αφορά για του 2011 επικρατεί αβεβαιότητα.
Δυστυχώς δεν είναι μόνο η ΣΑΤΑ, το Εσωτερικών έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές στους Κ.Α.Π. από τους οποίος πληρώνονται εργαζόμενοι, έτσι πολλοί Δήμοι δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε την μισθοδοσία. Ο Δήμος Πρέβεζας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, αφού τα χρήματα εισπράττονται μέχρι στιγμής κανονικά.
Όσον αφορά τη Σχολική Μέριμνα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πιθανόν διαγράψει τα κονδύλια, αφού δεν έχει καταβάλει ακόμη ούτε καν το 50% των περυσινών ποσών που διατέθηκαν για την συντήρηση των σχολικών μονάδων.
Για τα παρακρατηθέντα που χρωστά το Κράτος στους Δήμους ούτε λόγος, αν και κάποια από αυτά βρίσκονται εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2011.
Το ερώτημα που γεννιέται σε αρκετούς Δήμους, είναι με ποιους πόρους θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι Δήμαρχοι σε κοινωνικοί πολιτική, πως θα συντηρήσουν σχολεία, πως θα πληρώσουν τους υπαλλήλους και πως γενικότερα θα ασκήσουν τις νέες Καλλικρατικές αρμοδιότητες που η Κυβέρνηση τόσο απλόχερα τους έδωσε.
Πάντως υπάρχουν και Δήμοι, όπως καταγγέλλουν Δήμαρχοι, αρκετά ευνοούμενοι από το Κράτος , όπως ο Δήμος Αθηναίων και Θεσσαλονίκης οι οποίοι λαμβάνουν χρηματικές προκαταβολές από το Υπουργείο Εσωτερικών για να μην κάνουν «στάση πληρωμών».

ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου